Ing. Radek Hospodka MZe, Odbor dozoru a regulace vodárenství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SYSTÉM KONTROLY PŘI TĚŽBĚ DŘEVA Tisková konference
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
KANALIZACE A VODOVOD V OBCI SIBŘINA KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
V souvislosti s množícími se snahami o stanovení dešťových kanalizací kanalizacemi pro veřejnou potřebu dle ust. § 1 odst. 4 zákona o vodovodech a kanalizacích.
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Dešťové kanalizace a využití § 1 odst. 4 Za jakých podmínek může vodoprávní úřad stanovit, že se zákon o vodovodech a kanalizacích vztahuje i na kanalizace.
Minimální zůstatkový průtok (MZP)
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Seminář k ukončování projektů Fondu soudržnosti 19. března 2008 Dokladování udržitelnosti projektů v Závěrečných zprávách Fond soudržnosti sektor životního.
Seminář k ukončování projektů FS Státní fond životního prostředí ČR Praha,
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Program Podpora výstavby a technického zhodnocení infrastruktury vodovodů a kanalizaci Odbor vodovodů a kanalizací Vypracoval: Ing. Jan Žák Místo.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
 projektová dokumentace pro územní řízení 2009  žádost o vydání územního rozhodnutí září 2010  vydání územního rozhodnutí srpen 2011  nabytí právní.
Z Á K O N, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů nebytových prostor v domě s byty, (sněmovní tisk.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
zelená linka: Provozování vodohospodářské infrastruktury – Podmínky přílohy č. 6 OPŽP.
Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 –
Působnost odboru dozoru a regulace vodárenství - oddělení stížností, kontroly a regulace v rámci dozoru MZe v oblasti VaK Seminář MZe pro vodoprávní úřady.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Zasedání obecního zastupitelstva obce Květinov č.9 Dne od 17:00hod.
Vodohospodářské aktuality
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Provoz a ekonomika vodovodů a kanalizací malých měst a obcí
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Inspekční a prosazovací přístup
Porada ODK se zástupci orgánů veřejné správy
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Interní postupy MAS Brdy
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
Dotace Kraje Vysočina v oblasti vodního hospodářství
o vodovodech a kanalizacích
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011)
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Kanalizační Přípojky F-M
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Stavební právo.
Ing. Miloslava Melounová
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Šetření mimořádných událostí v drážní dopravě
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Institucionální program
SEMINÁŘ k zákonu č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů. 7. února.
Seminář Vodovody a kanalizace – dotace a provozování.
Základní práva a povinnosti vlastníků a provozovatelů VaK
Transkript prezentace:

Kontrolní činnost a řešení stížností na úseku VaK odborem dozoru a regulace vodárenství Ing. Radek Hospodka MZe, Odbor dozoru a regulace vodárenství Seminář pro vodoprávní úřady Skalský dvůr 2017 2. – 4. října 2017

Úvod V roce 2015 došlo k úpravě systému regulace oboru vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu v ČR. Na MZe vznik odboru dozoru a regulace vodárenství. Odbor zahrnuje dvě oddělení: oddělení stížností, kontroly a regulace, oddělení analytické a benchmarkingu. Vznik meziresortního Výboru pro koordinaci regulace oboru vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu. (VaK).

Úvod Hlavní cíle dozoru a regulace vodárenství: dohled nad dlouhodobou udržitelností sektoru vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu, zvýšení transparentnosti regulace cen pro vodné a stočné, soustavné zlepšování ochrany spotřebitelů.

Kontrolní činnost nad vlastníky a provozovateli VaK v ČR Zaměření kontrol (základní povinnosti uložených ZVK provozovatelům a vlastníkům VaK a také zacílení na povinnosti přímo ve vztahu k odběratelům). Provozní subjekty: povolení k provozování (soulad s VÚME a VÚPE), ( Pozn. evidence majetků je základem pro PFO). existence smluv o provozování, logická návaznost na VÚME a VÚPE, aktuálnost smluvního vztahu provozovatele s odborným zástupcem, existence, platnost kanalizačních řádů, logická návaznost na VÚPE,

Kontrolní činnost nad vlastníky a provozovateli VaK v ČR existence kalkulací cen pro pitnou vodu předanou a odpadní vodu převzatou, logická návaznost na VÚPE a dokument porovnání všech položek výpočtu cen pro vodné a stočné. Provozní subjekty (zacílení na ochranu odběratelů): existence kalkulace cen pro vodné a stočné v příslušném kalendářním roce, soulad fakturovaných cen pro vodné a stočné s kalkulací, povinné náležitosti obsahu smluv o dodávce vody a odvádění (čištění) odpadních vod, existence reklamačního řádu (pokud byl provozovatel k této povinnosti vlastníkem zmocněn).

Kontrolní činnost nad vlastníky a provozovateli VaK v ČR Vlastnické subjekty: existence smluv o provozování, logická návaznost na VÚME a VÚPE, dohody vlastníků provozně souvisejících vodovodů a provozně souvisejících kanalizací, existence, platnost kanalizačních řádů, plán financování obnovy (PFO), realizace PFO a problematika vytváření rezervy finančních prostředků na obnovu, (pozn. možnost doporučení vzešlého s činnosti Výboru VaK). event. prohlídka vybraného objektu úpravny vody, VDJ, ČOV apod.

Kontrolní činnost MZe nad vlastníky a provozovateli VaK v ČR Vlastnické subjekty (zacílení na ochranu odběratelů): Dodržování ustanovení § 8 odst. 5 ZVK, materiál na odbočení přípojek a uzávěr vodovodní přípojky hradí vlastník vodovodu nebo kanalizace, existence reklamačního řádu, povinnost zveřejnění dokumentu porovnání všech položek výpočtu ceny pro vodné a stočné a dosažené skutečnosti v předchozím kalendářním roce.

Kontrolní činnost nad vlastníky a provozovateli VaK v ČR Prioritním cílem je v případě zjištěných nedostatků zjednání nápravy. MZe stanovuje kontrolovaným subjektům termíny ke zjednání nápravy přímo do protokolu. Ve většině případů kontrolované subjekty nedostatky řádně plní v termínech. V krajních případech MZe podává podnět k provedení šetření a případnému zahájení správního řízení o pokutě. (příslušnému KÚ, FÚ). V roce 2017 uveřejněna na webu MZe první Zpráva o výkonu kontrolní činnosti nad vlastníky a provozovateli vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu v ČR za r. 2016.

Kontrolní činnost nad vlastníky a provozovateli VaK v ČR

Analytická činnost - benchmarking Od r. 2016 postupné komplexní seskupovaní a vyhodnocování dat, které se na MZe soustředí. V r. 2017 uveřejněna na webu MZe první Zpráva z benchmarkingu na základě dat z r. 2015. Pozn. Sběr dat z oboru VaK, jejich úplnost, věrohodnost a správnost je třeba vnímat jako jeden ze základních předpokladů vedoucí k dosažení vyšší trasparentnosti a také související kontrole v oboru VaK.

Analytická činnost - benchmarking

Analytická činnost - benchmarking Na výstupy z analytické činnosti bude třeba nahlížet ve dvojí rovině: - Informační pohled. Tj. jako jeden z možných nástrojů pro návrhy úprav regulace sektoru VaK, jako celku. - Kontrolní.

Vyřizování stížností, námětů a žádostí o vysvětlení v rámci problematiky VaK Vznikem odboru dozoru a regulace vodárenství došlo k posílení role MZe, jako centralizovaného místa pro metodickou pomoc při vyřizování stížností, námětů a žádostí o vysvětlení v rámci široké problematiky VaK. Byly postoupeny k vyřízení některé podněty z jiných resortů, např. MŽP, MMR, MV, ČOI. Převládají stížnosti od odběratelů. V některých případech je nezbytná spolupráce při výměně informací s vodoprávními úřady. Snaha přispět zejména výkladem ZVK k řešení sporů smírnou cestou. Mimo jiné je v odpovědích snaha upozornit také na příklady dobré praxe.

Vyřizování stížností, námětů a žádostí o vysvětlení v rámci problematiky VaK V těch případech, kdy shledáváme názor, že není postupováno v souladu se ZVK, vyzýváme příslušnou stranu sporu o přehodnocení svého postupu nebo přímo ke splnění zákonné povinnosti se stanoveným termínem na vyjádření či odstranění zjištěného stavu. V krajních případech předáváme podnět k provedení šetření příslušnému krajskému úřadu. Zkušenosti možno přenést do činnosti Výkladové komise k ZVK.

Vyřizování stížností, námětů a žádostí o vysvětlení v rámci problematiky VaK Nejčastější okruhy řešených stížností: problematika obsahu odběratelských smluv, § 19 ZVK, měření odváděných odpadních vod, zejména ve vztahu odběru vody z jiných zdrojů (studny) a požadavku na uplatnění odpočtu prokazatelně nevypuštěné odpadní vody do kanalizace v množství větším než 30 m3, odpovědnost za technický stav přípojek a hrazení nákladů při jejich výměnách, postupy provozovatelů při řešení reklamací měření dodávané pitné vody, spory ve vztahu k umožnění připojení na VaK vč. úhrady souvisejících nákladů,

Závěr problematika minimálního a maximálního přetlaku ve vodovodní síti a v místě napojení vodovodní přípojky. Snahou MZe je dosáhnout posílení dohledové role a vyšší transparentnosti v oboru VaK při naplňování nastavených cílů regulace ve vodárenství, zejména s vizí nastavit dobře fungující informační prostředí o vlastnících a provozovatelích infrastruktury VaK v ČR.

Děkuji za pozornost. Ing. Radek Hospodka Odbor dozoru a regulace vodárenství Email: radek.hospodka@mze.cz Tel.: 221 812 596