Národní obrození – 2. fáze

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CZ.1.07/1.4.00/ "Učíme se moderně" Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.3 K. J. Erben Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Spisovatelé národního obrození a jejich nejznámější díla.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Romantismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Shrnutí uměleckého směru romantismu Ročník.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Odraz světla na rovinném zrcadle
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_27_Národ_sobě_kulturní_rozvoj_ib1 Číslo projektu: CY1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_05 Název Karel Jaromír Erben Téma hodiny Autor.
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Rukopisy Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 35 Autor:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Starověká literatura. Římská literatura
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Preromantismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346, příspěvková org.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Saturn Sluneční soustava Název školy
Tento materiál byl vytvořen  rámci projektu EU peníze školám
Astronomické jednotky délky
Měření elektrického proudu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
AUTOR: Kateřina Křížová
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola Unhošť CZ.1.07/1.4.00/ Projekt MŠMT ČR
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Národní obrození – 1. fáze
Magnetická indukce Název školy
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Závislost elektrického odporu
Člověk a jeho svět 3. ročník
Venuše Sluneční soustava Název školy
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Počátky slovesného umění
Jupiter Sluneční soustava Název školy
Zlomky – opakování učiva 5. ročníku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 číslo projektu
Mgr. Veronika Vaňousová
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Transkript prezentace:

Národní obrození – 2. fáze Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Národní obrození – 2. fáze Číslo materiálu:   VY_32_INOVACE_14_13 Autor: Mgr. Hana Pleváková Datum vytvoření: 15. 4. 2013 Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. - 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Tematický okruh: Literatura Téma: Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 15 – 25 min Anotace / Metodický list: Prezentace žákům poskytuje informace o 2. fázi národního obrození. Je vhodná pro seznámení s učivem i pro opakování. Žáci se seznamují s historickými souvislostmi a se spisovateli tohoto období. V rámci prezentace jsou úkoly pro žáky, na které žáci odpovídají ústně. Na snímku (následujícím po zadání úkolu) je vždy odpověď. Prezentaci lze využít pro projekci na interaktivní tabuli, přes datový projektor ad. Potřebný čas pro výuku je závislý na rychlosti odpovědí žáků.

Národní obrození 2. fáze

2. fáze NO - ofenzivní Josef Jungmann (1773 – 1847) Jazykovědec, překladatel, básník, propagátor češtiny Narodil se v Hudlicích u Berouna Působil na gymnáziu v Litoměřicích, pak na gymnáziu v Praze http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/Josef_Jungmann_CT.jpg

2. fáze NO -Dílo Josefa Jungmanna shromáždil a rozšířil slovní zásobu jazyka: Slovník česko-německý (5dílný, 120 000 slov) Pro slovník čerpal z: literárních památek z řeči lidu z jiných slovanských jazyků, zvl. z ruštiny a polštiny (vzduch, příroda, jablko; chmura, závoj, tklivý) vytvářel novotvary: rostlina, nerost, ozvěna, kyselina, dusík, čtverec apod. důkaz = čeština je jazyk stejně dokonalý jako němčina vznik českého odborného názvosloví – vliv na rozvoj přírodních a humanitních věd

2. fáze NO Pavel Josef Šafařík (1795 – 1861) Slovák, ale psal česky zakladatel slovanské archeologie: Slovanské starožitnosti – nejstarší dějiny Slovanů, důkaz starobylosti slovanského usídlení v Evropě literární historik: Dějiny slovanského jazyka a literatury ve všech nářečích – Slovanstvo považováno za jeden národ, slovanské jazyky za nářečí http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/82/Pavel_Jozef_Safarik.jpg

2. fáze NO Co to je liberalismus a liberál? František Palacký (1798 – 1876) narodil se v Hodslavicích na Moravě zemský historiograf politik – liberál (zastánce federalistické koncepce rakouského státu, tj. austroslavismu) organizátor: 1) založení Časopisu Společnosti 2) vlasteneckého muzea v Čechách 3) založení Matice české – vydávání českých knih Úkoly pro žáky: Na které bankovce můžeme v nynější době nalézt podobiznu Františka Palackého? Co to je liberalismus a liberál? http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5d/Jan_Vil%C3%ADmek_-_Franti%C5%A1ek_Palack%C3%BD.jpg

Odpovědi: František Palacký je vyobrazen na bankovce s nominální hodnotou: 1000,- Kč (t.r. 2014) Liberalismus = shovívavost k jiným názorům, politicky požaduje záruky demokratických práv a svobod. Liberál je osoba, která vyznává liberalismus.

2. fáze NO Dílo Františka Palackého – historik: Dějiny národu českého v Čechách i v Moravě (5dílné) – psáno německy i česky, základní historické dílo (výklad dějiny, vyzdvihuje dobu husitskou ), inspirace pro Aloise Jiráska

2. fáze NO Jan Kollár (1793 – 1852) Slovák, ale psal česky tvůrce myšlenky slovanské vzájemnosti studium v Brně, pak v Jeně (v Německu) pobyt v Jeně: vliv hrdosti německého národa, seznámil se s Frederikou Wilhelminou Schmidtovou (= Mína) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/34/Kollar_jan.jpg

2. fáze NO Dílo Jana Kollára: básnická skladba Slávy dcera – Mína splývá s vybájenou dcerou bohyně Slávy. Je symbolem budoucího Slovanstva. Provází básníka po slovanské pravlasti – motiv putování (viz Dante, Komenský)

2. fáze NO František Ladislav Čelakovský (1799 – 1852) narodil se v Strakonicích vychovatel, profesor na univerzitě překladatel: Goethe redaktor: Pražské noviny sběratel slovanské lidové tvorby (písně, pověsti atd.), sběratel přísloví a pořekadel http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/Jan_Vil%C3%ADmek_-_Franti%C5%A1ek_Ladislav_%C4%8Celakovsk%C3%BD.jpg

2. fáze NO dílo Františka Ladislava Čelakovského: Ohlas písní ruských – ohlas = tvorba v duchu lidové slovesnosti. Slovanská myšlenka. Inspirace ruskou lidovou slovesností. Ruské byliny přetváří, dotváří. Hl. postavy = bohatýři (Ilja Muromec, Čurila Plenkovič) Ohlas písní českých – český lidový život (např. Toman a lesní panna)

2. fáze NO Rukopisné padělky: Rukopis královédvorský – „nalezen“ r. 1817 ve Dvoře Králové, označen za památku z konce 13. století Rukopis zelenohorský – „nalezen“ r. 1818 na Zelené Hoře u Nepomuku , r. 1818 poslán Národnímu muzeu, označen za památku z 10. století Spory o Rukopisy trvaly do konce 19. století, dokázána jejich nepravost (filozof T. G. Masaryk, filolog Jan Gebauer, literární historik Jaroslav Vlček a historik Jar. Goll) Význam Rukopisů: měly dokázat starobylost naší kultury, měly posílit národní sebevědomí Pravděpodobní autoři: Václav Hanka – knihovník a archivář Českého muzea, jazykovědec, básník a Josef Linda – novinář a spisovatel

Použité zdroje: SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce. Havlíčkův Brod: Fragment, 2004, ISBN 80-7200-965-6. BAUER, Alois. Čeština na dlani - přehled světové a české literatury. Olomouc: Rubico, 2007, ISBN 80-7346-068-8. LEHÁR, Jan; STICH, Alexandr; JANÁČKOVÁ, Jaroslava; HOLÝ, Jiří. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2004, ISBN 80-7106-308-8.