Základy infinitezimálního počtu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy infinitezimálního počtu
Advertisements

Úhel a jeho velikost Goniometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického portálu
Funkce tangens Goniometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického portálu
Funkce sinus a kosinus Goniometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického portálu.
Integrační metody substituční metoda Základy infinitezimálního počtu.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Jednostranné limity Základy infinitezimálního počtu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického.
Sčítání a odčítání mnohočlenů Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu:
Mocniny, odmocniny, úpravy algebraických výrazů
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Číselné množiny - přehled
MATEMATIKA Lineární nerovnice o jedné neznámé a jejich soustavy.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
MATEMATIKA Funkce.
MATEMATIKA Čísla celá základní pojmy.
Aritmetická posloupnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 1 – Množiny – teorie
Základy infinitezimálního počtu
Lineární rovnice a nerovnice I.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Násobení mnohočlenů Základní škola a Mateřská škola
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Kvadratické nerovnice
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Repetitorium z matematiky Podzim 2011 Ivana Vaculová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Základy infinitezimálního počtu
MATEMATIKA Aritmetická posloupnost Příklady 2.
MATEMATIKA Poměr, úměra.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Interaktivní příklad na dělení napětí a proudu v elektrickém obvodu
Dostupné z Metodického portálu
Název prezentace (DUMu): Posloupnosti
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU
MATEMATIKA Druhá písemná práce a její analýza.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
MATEMATIKA Logaritmické rovnice.
ZMĚNY ROZVAHOVÝCH STAVŮ V ROZVAZE (přehled na příkladu)
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů
Vlastnosti funkcí tg x a cotg x
Základy infinitezimálního počtu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Rovnice s absolutními hodnotami
zpracovaný v rámci projektu
Délka kružnice, obvod kruhu
Představujeme a sestavujeme krychli
Interaktivní příklad na dělení proudu v elektrickém obvodu
Základy infinitezimálního počtu
Lineární funkce a její vlastnosti
Základy infinitezimálního počtu
Základy infinitezimálního počtu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
AUTOR: Mgr. Lenka Štěrbová
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MATEMATIKA Kvadratická funkce Příklady.
MATEMATIKA Lineární rovnice o jedné neznámé.
Dělení racionálních čísel
Transkript prezentace:

Základy infinitezimálního počtu Spojitost funkce okolí bodu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Spojitost funkce Základním objektem zkoumání infinitezimálního počtu je funkce a její vlastnosti v bodě, na množině, v intervalu. Pojem spojitost funkce si nejdříve přiblížíme intuitivně. Vše, co je spojité, si představujeme jako nepřerušované, plynulé, nedělené. Nespojité jako přerušené, rozdělené. Než si tento předpoklad dokážeme, musíme se nejdříve naučit zkoumat vlastnosti funkce v bodě, na množině a v intervalu. Nejdříve budeme zkoumat chování funkce v nejbližším okolí určitého bodu.

Spojitost funkce okolí bodu Pro přesnější popis chování funkce v určitém bodu si zavedeme nový pojem okolí bodu. Okolím bodu a nazýváme otevřený interval (a-,a+), kde  je kladné reálné číslo. Číslo a nazýváme střed okolí a číslo  poloměr okolí. Například mějme okolí U1(2), Jestliže střed okolí do daného intervalu nepatří, pak mluvíme o redukovaném okolí. Například okolí 0 < x - 2 < 1 je interval (1;3) – {2} . Značíme U(a), a čteme okolí bodu a o poloměru  pak a = 2,  = 1  a-  = 1 a a+  = 3   1 2 3 Jak názorně vidíme, pohybují se v intervalu (1; 3), tedy 1< x < 3  Co platí pro všechna x, která tvoří  okolí bodu 2? Vzdálenost každého bodu x z  okolí bodu a od středu okolí je menší než  a -  < x < a +  tj. x - a < 

Spojitost funkce – okolí bodu cvičení 1 Pomocí intervalů zapište  okolí bodů -4; 0; 2; x pro  = 0,2 – vzor(a;b)

Spojitost funkce – okolí bodu cvičení 2 Pomocí nerovnic s proměnnou x R zapište  okolí bodů -2; 0; 3 pro  = 0,5 Podle vzoru a- < x < a+ Hledali jsme všechny hodnoty x z oboru reálných čísel, pro které platilo, že jejich maximální vzdálenost od daného bodu byla menší než 0,5. Určili jsme okolí o poloměru 0,5 se středem v daném bodě.

Spojitost funkce – okolí bodu cvičení 3 Pro x R zapište okolí bodu a; určete a a poloměr okolí . Vzor – (c;d);a; Ve třetím a čtvrtém příkladu se jedná o redukované okolí, tedy okolí, které neobsahuje střed.

Spojitost funkce – okolí bodu Dále definujeme levé a pravé okolí bodu jako intervaly uzavřené zprava a zleva. Levým okolím bodu a nazýváme interval uzavřený zprava (a-,a, kde  je kladné reálné číslo. Levé okolí bodu a tvoří všechna x R, která vyhovují nerovnostem a- < x  a Pravým okolím bodu a nazýváme interval uzavřený zleva a; a +), kde je kladné reálné číslo. Pravé okolí bodu a tvoří všechna x R, která vyhovují nerovnostem a x <a +   a -  a  a a + 

Spojitost funkce přírůstek argumentu Jak již víme z kapitoly vlastnosti funkce, proměnnou x funkce f(x) nazýváme argument funkce. Máme dánu funkci f(x), která je definovaná v okolí bodu a. Pro každé x  U(a) platí |x - a|<  . x = x – a nazýváme přírůstek argumentu funkce. Pro x > a je x > 0 Pro x < a je x < 0 f(x) f x a x x  

Spojitost funkce přírůstek funkce Pro stejnou funkci teď určíme funkční hodnotu v bodě a a v bodě x. Rozdíl funkčních hodnot f(x) – f(a) nazýváme přírůstek funkce v bodě a odpovídající přírůstku x argumentu. Označujeme y = f(a+x) – f(a) nebo-li y = f(x) – f(a) f(x) f f(x) y f(a) x a x x  

Spojitost funkce přírůstek funkce – cvičení Cvičení: Vyjádřete přírůstek funkce y = x3 - 1 v bodě a, a určete jeho hodnotu pro dané x = 0,5 : Návod: Vyjádřete přírůstek funkce y = x2 v bodě a, a určete jeho hodnotu pro a = 1, je-li x = 0,1.  y = f(a + x) – f(a) = (a + x)2 – a2  y = (1 + 0,1)2 – 12 = 0,21

Spojitost funkce okolí bodu shrnutí V této kapitole jsme si zavedli nové pojmy: Všechny tyto pojmy potřebujeme k zavedení další vlastnosti funkce, a to spojitosti funkce v bodě a v intervalu, se kterou se seznámíme v další kapitole.

Použitá literatura Rektorys, K. Přehled užité matematiky I. 3. vyd. Praha: Prometheus, 2009. ISBN 9788071961802. Polák, J. Přehled středoškolské matematiky. 6. vyd. Praha: Prometheus, 1995. ISBN 808584978X. Doc. RNDr. Odvárko, O. DrSc. Matematika pro gymnázia – Funkce. 2. vyd. Praha: Prometheus, 1996. ISBN 8085849097.