Zlaté pravidlo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: prosinec 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
Advertisements

Účetní doklady II. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
1 Standardy kvality ve službách sociální prevence Mgr. Petr Hanuš
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_107_Nebezpečí elektřiny Vypracoval:
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640 Autor: Mgr. Helena Roflíková Název: VY_32_INOVACE_16_I.Čj5_SLABIKY DĚ,TĚ,NĚ Téma: Slabiky.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Petr Kielar Seminář o stavebním spoření Část VI: Podmínka rovnováhy a SKLV.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_3_Vlastní a obecná jména Téma: 6A_ČJ7.roč.
2 Marketingové koncepce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Slovní úlohy o společné práci
Paragrafované znění I 9. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Bůh je moje jistota..
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
Rozhodování 1.
Jednoduché účetnictví
ZÁJMENA KDO TATO JÁ NIC SE MŮJ NAŠE KTERÝ ŽÁDNÝ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Sloupkový diagram Tematická oblast
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
Grafické řešení lineárních rovnic
Příběh 2 oblázků s obrázky z Číny!
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Užitečné závaží.
Výkladová hodina Rychločtení.
Když slova nestačí Prezentace.
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Základní jednorozměrné geometrické útvary
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název projektu: Moderní škola
Autor: Mgr. Nováková Jana
2.2 Kvadratické rovnice.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_41_828 Projekt.
Několik rad, jak si udělat život krásnější …
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Slovní úlohy o společné práci stejný čas
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Pořád od ženských slyšíme jejich pravidla
Paragrafované znění I 8. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Dvourozměrné geometrické útvary
Jsou v životěchvíle , kdy nám přítomnost druhého velmi chybí, a stále by jsme jej chtěli mít při sobě.
MŠ,ZŠ,SŠ pro sluchově postižené Valašské Meziříčí
Psychologie test.
Slovní úlohy o společné práci
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
9. Rozlišování v modlitbě
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Citáty . Změň, co změnit můžeš, ostatní nech být.
Kontakt dětí v PP s původní rodinou
Malé povzbuzení pro chvíle volna
Věcné učení První pomoc
Charlie Chaplin.
Lineární rovnice Druhy řešení.
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Pracovní desatero.
Slovní úlohy o společné práci − 3
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Zlaté pravidlo

Formulace N1: Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim. P1: Jak chcete, aby lidé jednali s vámi, tak jednejte vy s nimi. N = negativní varianta P = pozitivní varianta Je mezi N1 a P1 důležitý praktický rozdíl? Je P1 náročnější?

Rozšíření Důležitá součást velkých náboženství Užitečné pro dialog kultur Zřejmě lidově nejpopulárnější etická zásada Filozofové se mu však příliš nevěnují…

Námitky proti zlatému pravidlu?

Námitka odlišných preferencí Některým lidem mohou vadit způsoby jednání, které mně vyhovují. …a naopak Příklad: kuřákovi zlaté pravidlo nezabrání obtěžovat jiné kouřem, protože mu kouř nevadí

Kantova námitka Soudce by nemohl nikoho odsoudit, protože sám by si nepřál být odsouzen.

Námitka přehnaných nároků Vzorné dodržení zlatého pravidla by nám zakázalo odmítat jakékoli žádosti druhých (nemohli bychom říkat ne), protože sami si přejeme, aby druzí naše prosby plnili. Příklady: nemohli bychom sekat trávník, rozdali bychom všechny peníze

Námitka sv. Augustina Mohl bych si přát od druhých špatné věci (například aby mě opíjeli) a pak to dělat druhým.

Jak na námitky reagovat?

Řešení námitek I. Úprava v reakci na první námitku: N2: Co druzí nechtějí, abyste jim činili, to jim nečiňte. P2: Jak druzí lidé chtějí, abyste s nimi jednali, tak s nimi jednejte.

Řešení námitek II. Úprava v reakci na první námitku: N2: Co druzí nechtějí, abyste jim činili, to jim nečiňte. P2: Jak druzí lidé chtějí, abyste s nimi jednali, tak s nimi jednejte. Ale to už rovnou můžeme říci: N3: Nedělej, co si druzí nepřejí. P3: Plň přání druhých.

Řešení námitek III. Ale co druhá námitka – přehnané nároky? Evangelijní radikalita Kdo by se s tebou chtěl soudit o košili, dej mu i plášť. Kdo tě donutí ke službě na jednu míli, jdi s ním dvě. Jdi, prodej všechno, co máš, a rozdej chudým.

Řešení námitek IV. Ale co druhá námitka – přehnané nároky? Evangelijní radikalita Kdo by se s tebou chtěl soudit o košili, dej mu i plášť. Kdo tě donutí ke službě na jednu míli, jdi s ním dvě. Jdi, prodej všechno, co máš, a rozdej chudým. Respektuj zlaté pravidlo a nenech si ubližovat.

Řešení námitek V. N4: To, co vyčítáš svému bližnímu, sám mu nedělej. P4: Jednej s druhými jen tak, jak jsi ochoten souhlasit, aby oni jednali s tebou. Řešení námitky přehnaných nároků - mnohé věci si od druhých přejeme, ale uznáváme, že mají plné právo nám tato přání nesplnit a jejich nesplnění jim proto nevyčítáme. Ztratil se rozdíl mezi N a P, ale zůstává první námitka (lze ověřit příkladem kuřáka)

Řešení námitek VI. - Gensler P5: Jednej s druhými jen tak, jak jsi ochoten souhlasit, aby oni jednali ve stejné situaci s tebou. Jsi ochoten souhlasit = nevyčítal bys jim to, neobviňoval bys je z nemorálnosti Ve stejné situaci = kdybys nejen byl na jejich místě, ale měl i stejná přání (potřeby, preference, chutě, averze), jako oni. Oddělení emoční a racionální stránky – při představě sebe na místě jiného si nechám vlastní názory, ale přejmu pocity, motivace, přání druhého člověka.

Námitky proti Genslerově zlatému pravidlu?

Pouhý hlídač konzistence Genslerovo zlaté pravidlo jen hlídá konzistenci morálních názorů, ale žádné konkrétní morální názory nepředepisuje. Příklady: Morální skeptik neuznávající jakékoliv etické zásady nemá s Genslerovým zlatým pravidlem problém. Přesvědčený nacista nemá s Genslerovým zlatým pravidlem problém.