Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Škrobový sirup Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s charakteristikou a výrobou škrobového sirupu. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Škrobový sirup, hydrolýza, enzymové štěpení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_25
Charakteristika škrobového sirupu je hustá, bezbarvá nebo lehce nažloutlá hmota sirupovité konzistence bez vůně mírně sladké chuti
Výroba škrobového sirupu: hydrolýza enzymové štěpení
Štěpení pomocí kyselin - hydrolýza Škrobový sirup se vyrábí nejčastěji štěpením bramborového škrobu Hydrolýza se provádí buď enzymaticky nebo pomocí minerálních kyselin (HCl) škrob rozmícháme s vodou na škrobové mléko a vaříme v konvektorech s přídavkem kyseliny sírové škrob se štěpí na jednodušší sacharidy → glukózu
Enzymové štěpení do škrobového mléka se přidají enzymy, které štěpí škroby na jednodušší cukry jako při hydrolýze
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.