Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

Dýchací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_7_Dýchací soustava Téma: Přírodověda.
Oxidy Dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku Starší název : kysličníky Oxidační číslo : -II Podle druhy vazby : iontové a kovalentní Oxidační číslo.
Léčiva. Léčiva jsou látky, které slouží k léčení a předcházení nemocí člověka i zvířat. Díky nim se podařilo úspěšně léčit nakažlivé choroby, které byly.
Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VÝZNAMNÉ KYSLÍKATÉ KYSELINY. KYSELINA SÍROVÁ Vlastnosti: Bezbarvá olejovitá kapalina Koncentrovaná (96%) je silná žíravina Její hustota je téměř 2x větší.
Název školy: Základní škola Mnichovo Hradiště Autor DUM: Mgr. Veronika Sluková Název: VY_32_INOVACE_55_Spotřební průmysl_Sluková Téma: Spotřební průmysl.
E KOLOGIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_19_Ekologie Téma: Člověk a příroda Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
VZDUCH. Plynný obal Země se nazývá ATMOSFÉRA. Směs látek tvořících atmosféru je vzduch. SLOŽENÍ VZDUCHU: 21% kyslík 78% dusík 1% ostatní plyny (oxid uhličitý,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
VY_32_INOVACE_08_32_NEOBNOVITELNÉ A OBNOVITELNÉ PŘÍRODNÍ ZDROJE
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Ondřej Klement, Lukáš Stropnický, Pavel Kálal, Jakub Zemčík
GEOLOGICKÉ VĚDY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Voda Základ života.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.10_KYSLÍKATÉ KYSELINY_2.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_150_Ochrana půdy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Přírodní zdroje na Zemi
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Základní škola a mateřská škola Damníkov
VY_32_INOVACE_03_Lišejníky
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Anorganická chemie Autor: Mgr. Alena Víchová
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Písemné dělení jednociferným dělitelem
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Různé podmínky života na Zemi
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Koloběh dusíku VY_32_INOVACE_23_449
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Autor: Stejskalová Hana
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Stejskalová Hana
Název vzdělávacího materiálu Vzduch
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Výukový materiál VY_52_INOVACE_32_OCHRANA PŮDY
SOLI.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Karla Klíče Hostinné AUTOR: Mgr
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Neživá příroda - vzduch
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_150_Ochrana půdy
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Petrželová Eva Název:VY_32_INOVACE_03_A_15_ Člověk a chemie Téma: Organická a anorganická chemie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2131

Chemie v životě člověka Chemie je jednou z nejmladších věd – 17. -18. stol. Patří mezi přírodní vědy = zabývá se jevy a zákonitostmi neživé a živé přírody předchůdcem byla alchymie Chemie zkoumá látky a jejich změny – vše co nás obklopuje je tvořeno látkami http://nd04.jxs.cz/230/612/1e27a1c2b3_75185569_o2.jpg

Využití chemie Pro výrobu látek, které v přírodě nejsou nebo se nacházejí v nedostatečném množství Výroba kovů, skla, stavební materiály Výroba léků, mycí a prací prostředky, umělá hnojiva, paliva, barviva Potravinářský průmysl, stavebnictví, farmaceutický průmysl, strojírenský průmysl, zemědělství apod. http://www.bcs-eng.cz/img/chemie1.jpg

Negativní vliv chemie na přírodu Negativní vliv na přírodu, zejména na ovzduší – smog, kyselé deště Mnohé nehody - zamoření ropnými a jinými produkty (např. znečištění vody, půdy) Znečištění půdy – ovlivňuje kvalitu rostlin, které konzumujeme Mezi látky které člověku škodí, řadíme také drogy

Ochrana životního prostředí Moderní průmysl se zaměřuje především na způsob, jak ulevit životnímu prostředí Snaha o snížení limitů oxidu uhličitého Snaha o snížení provozu v centru měst – výstavba obchvatů Každý člověk by se měl snažit o zlepšení životního prostředí a snížení odpadu a jeho recyklaci

zdroje P. Beneš, V.Pumpr, J. Banýr, Základy chemie 1, pro druhý stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střdní školy, FORTUNA Praha, 1993

Anotace: Výklad Autor : Eva Petrželová Vytvořeno dne: 19.8.2012 Odpilotováno dne: ve třídě: osmá Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Téma: Organická a anorganická chemie Klíčová slova: životní prostředí smog, kyselé deště. Ochrana životního prostředí