Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_03_Lišejníky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_03_Lišejníky"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_03_Lišejníky
Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana Kašpárková Datum vytvoření: Šablona VY_32_INOVACE_03_Lišejníky Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, přírodovědná praktika, shrnutí - lišejníky Ročník: 7., 8., 9.

2 Anotace: DUM je určen pro výklad nového učiva nebo zopakování probrané látky, na konci je zařazen test k opakování probraných pojmů.

3 L i š e j n í k y Lišejníky jsou organismy, jejichž stélku tvoří vlákna hub a buňky sinic nebo řas. Jsou příkladem těsné symbiózy neboli mutualismu.

4 Řasy (sinice) získávají prostřednictvím houbových vláken vodu a minerální látky, houbě řasa poskytuje organické látky vytvořené fotosyntézou. První lišejníky se objevují už v mladších prvohorách. Lišejníky se vyskytují od rovníku k pólům; nacházíme je na holé půdě, trouchnivějícím dřevě, borce stromů, kamenech, skalách i ve vysokohorských oblastech, polárních oblastech (extrém v Antarktidě – lišejníky zcela uvnitř kamenů) a pouštích. Spolu se sinicemi a řasami jsou lišejníky považovány za průkopníky života (pionýrské organismy) na holých skalách, jejichž povrch narušují látkami, které vylučují. Jsou velmi citlivé na znečištěné prostředí a proto jich bývá využíváno jako bioindikátorů čistoty ovzduší. Na místech, kde je prostředí velmi znečištěné, se nevyskytují. Těmto místům se také říká lišejníková poušť. Stélka lišejníků hromadí radioaktivní spady z ovzduší. Některé druhy lišejníků se využívají ve farmaceutickém (pukléřka islandská) nebo potravinářském průmyslu, vzácně jako potrava, potrava pro zvěř; některé druhy se používají v lidovém lékařství, pro výrobu barviv, v parfumerii aj.

5 terčovka bublinatá hávnatka psí pukléřka islandská vousatec

6 mapovník zeměpisný provazovka dutohlávka sobí stužkovec

7 Test vědomostí o lišejnících
Co je lišejník? Co je symbióza? Jak se nazývá těsná symbióza? Kde se lišejníky vyskytují? Kde se lišejníky nevyskytují? Jak se těmto místům říká? Jaký je význam lišejníků, k čemu se používají? Vyjmenuj alespoň 4 druhy lišejníků.

8 Jak se nazývá těsná symbióza? Kde se lišejníky vyskytují?
Správné odpovědi: Co je lišejník? Co je symbióza? Jak se nazývá těsná symbióza? Kde se lišejníky vyskytují? Kde se lišejníky nevyskytují? Jak se těmto místům říká? Jaký je význam lišejníků, k čemu se používají? Vyjmenuj alespoň 4 druhy lišejníků. Lišejník je organismus, jehož stélku tvoří vlákna hub a buňky sinic nebo řas. Symbióza je soužití dvou organizmů, oba organizmy z tohoto soužití mají prospěch. mutualismus Lišejníky se vyskytují od rovníku k pólům; nacházíme je na holé půdě, trouchnivějícím dřevě, borce stromů, kamenech, skalách i ve vysokohorských oblastech, polárních oblastech (extrém v Antarktidě – lišejníky zcela uvnitř kamenů) a pouštích. Lišejníky se nevyskytují na místech, kde je prostředí velmi znečištěné. Těmto místům se říká lišejníková poušť. Jsou bioindikátory znečištění ovzduší, stélky pohlcují i radioaktivní spady z ovzduší. Některé druhy lišejníků se využívají ve farmaceutickém (pukléřka islandská) nebo potravinářském průmyslu, vzácně jako potrava, potrava pro zvěř; některé druhy se používají v lidovém lékařství, pro výrobu barviv, v parfumerii aj. terčovka bublinatá, hávnatka psí, pukléřka islandská, vousatec, provazovka, dutohlávka sobí, mapovník zeměpisný, stužkovec

9 http://jovibarba. svon. cz/picture/foto/druhy/hypogymnia_physodes_min


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_03_Lišejníky"

Podobné prezentace


Reklamy Google