Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
CZ / / Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_19_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková organizace Ročník: I. ročník praktické školy Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Základy přírodních věd Tematický okruh: Základy chemie Téma: Výchozí látky Název autora: Mgr. Lucie Červenková Vytvořeno dne: Září 2012 Anotace DUM určený žákům Praktické školy k seznámení se s vývojem, významem a nebezpečím chemie Klíčová slova: Chemie, alchymie, tabulky, látky, zkoumání

2 Pomůcky: interaktivní tabule, dataprojektor, učebnice.
Prezentace určena žákům praktické školy k učivu o chemii, jejím vývoji, užitku a nebezpečí Pomůcky: interaktivní tabule, dataprojektor, učebnice.

3 Co víme o chemii proč se učíme chemii užitek a nebezpečí chemie

4 CO TO JE -CHEMIE? Chemie (lučba) věda patřící do přírodních věd
věda zabývající se vlastnostmi, přípravou a složením různých látek předchůdce – alchymie – (výroba zlata, elixíru mládí)

5 je věda o látkách a jejich přeměnách
CHEMIE je přírodní věda, která se zabývá složením a vnitřní stavbou látek, zkoumá jejich vlastnosti a změny. je věda o látkách a jejich přeměnách zkoumá složení a vlastnosti látek, podmínky a způsob jejich přeměn a možnosti jejich využití

6 VZNIK A VÝVOJ CHEMIE Látkové přeměny jsou základem velké řady technologických postupů spojených s osvojením ohně (výroba keramiky a vápna či úprava potravy) nebo se zpracováním kůží a tkanin.

7 Dá se říct, že chemie je jako obor sledující zákonitosti
látkových přeměn a má původ snad už v době kamenné.

8 Na to navazovaly technologie zpracování kovů
(stříbro, zlato, měď, bronz, železo), výroba skla a také výroba kvasu či piva ve starověkých říších (Sumerové, Egypt, Čína).

9 Výroba piva Barvení látek Výroba skla Porcelán z Číny

10 Počátky využívání ohně
Historie využívání chemických změn ve prospěch člověka sahá až do pravěku Jde především o oheň, který člověk využívá po tisíciletí jako zdroj tepla, k úpravě potravy atp.

11 Všechno, co dnes víme o složení, vlastnostech a přeměnách látek, shromažďovalo mnoho pokolení chemiků a jejich předchůdců řemeslníků a alchymistů. Za první poznatky vděčíme kovářům, hrnčířům, barvířům, koželuhům a dalším řemeslníkům z dávné MEZOPOTÁMIE, INDIE, ČÍNY, EGYPTA či ŘECKA

12 Alchymie Ve 4. – 17. století se začala rozvíjet předchůdkyně chemie ,,alchymie“. Alchymisté se snažili proměnit olovo ve zlato, vyrobit elixír mládí nebo kámen mudrců.

13 Alchymie přinesla lidstvu řadu užitečných postupů pro čištění látek, výrobu kovů, získávání barviv, léčiv a také mnoho dodnes používaných laboratorních pomůcek. Na jejím základě vznikla i současná chemie.

14 CO TO JE -CHEMIE? věda patřící do ….................................
věda zabývající se … , …, a … různých látek přírodních věd vlastnostmi přípravou složením

15 Předchůdcem chemie byla a _ _ _ _ _ _ e .
Alchymisté se snažili vyrobit z_ _ _ o , elixír m _ _ _ _ í nebo kámen m _ _ _ _ ů . Základem dnešní chemie byly nejrůznější postupy používané již od pradávna- b _r _ e _ í l _ t _ k, Vý _ o _ a k _ v ů, k_ r _ m _ i _ a , úprava p_ t _ a _ in

16 Předchůdcem chemie byla alchymie .
Alchymisté se snažili vyrobit zlato , elixír mládí nebo kámen mudrců. Základem dnešní chemie byly nejrůznější postupy používané již od pradávna- barvení látek, výroba kovů, keramikya , úprava potravin.

17 Nejdříve si připomeneme , co je to chemie:
Proč se mám učit chemii? Nejdříve si připomeneme , co je to chemie: *Chemie je přírodní věda,která se zkoumá -studuje vlastnosti a přeměny látek .

18 Chemie patří mezi přírodní vědy:
o neživé přírodě Přírodní vědy o živé přírodě ekologie matematika astronomie genetika fyzika biologie chemie geologie botanika zoologie

19 Co je to látka? Látka je jednou z forem hmoty.
DRUHY LÁTEK: *pevné látky *kapalné látky *plynné látky

20 Proč látky zkoumáme? Člověk je složen z látek: Voda Minerální látky
Bílkoviny Tuky Cukry (sacharidy)

21 Látky nás obklopují:

22 Proč látky zkoumáme? Látky nám mohou sloužit:

23 Proč látky zkoumáme? Látky nás mohou ohrožovat !

24 Co je pro nás důležité? Znát vlastnosti látek.
Poznat látky, které jsou užitečné. Umět rozlišit označení škodlivých a nebezpečných látek. Poznat látky , které nám mohou uškodit. Kdy je pro nás látka užitečná a kdy škodí.

25 POUŽITÉ ZDROJE Obr.1: Rudolf II. Habsburský. Cs.wikipedia.org: Rudolf_II [online] [cit ]. Dostupné z: Obr.3 a 4 Alchymistická laboratoř. [online]. [cit ]. Dostupné z: Ostatní obrázky : Office.com: Obrazky [online] [cit ]. Dostupné z: Literatura : BENEŠ, CSC., Prof. RNDr. Pavel, PhDr. Václav PUMPR,CSC a Doc. RNDr. Jiří BANÝR CSC. . Základy praktické chemie pro 8. ročník základní školy. 2., aktualizované vydání. Praha: Fortuna, 1999,2003. ISBN


Stáhnout ppt "Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:"

Podobné prezentace


Reklamy Google