Český jazyk 3 Souvětí a věta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 st Class Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód.
Advertisements

PODSTATNÁ JMÉNA PRO DRUHÁKY S KAMARÁDEM HONZÍKEM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Z obrázků vytvoř věty jednoduché Některé věty napište na tabuli.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_01 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.
Skloňování podstatných jmen rodu mužského Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Základní skladební dvojice Název sady: Český jazyk a literatura.
9. Mateřská škola, Písek, Alšova Identifikační údaje o škole Právní subjekt:Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek, Tylova 2391.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k opakování probraného učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Základní větné členy Název sady: Český jazyk 6. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eliška Kopečná VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Český jazyk_29_Číslo.
Poměr Co je poměr. Dělení v daném poměru..
Český jazyk – 3.ročník, Spojky.
Anotace: prezentace slouží k opakování učiva za 3.ročník
Poznáš pohádky? Vyprávěj svými slovy!
Věta jednoduchá VY_32_INOVACE_8
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA NEDOMICE, okres Mělník
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Sada 7 Jazyková výchova Autor: Dana Doležalová ZŠ a MŠ Dešná
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 16_Pád podstatných jmen
SLOVESA SE SLŮNĚTEM PRO DRUHÁČKY
S H O D A ? Topoly šuměli. Topoly šuměly. Psi štěkali. Psi štěkaly.
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_02
VY_32_Inovace_ Základní skladební dvojice
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Slovesa.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.30_Podstatna_jmena.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_05_Český jazyk
PŘÍDAVNÁ JMÉNA VÝKLAD A PROCVIČENÍ.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace O PERNÍKOVÉ CHALOUPCE Název : VY_32_inovace_13 - ČJ – O perníkové.
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_20_02_vyjmenovaná slova
OPAKUJEME SLOVNÍ DRUHY
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ČESKÝ JAZYK 3. roč. Číslo DUM: VY_32_INOVACE_09
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_39_ČJ4
Znáš dobře mluvnici? Hodnocení testu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor: Mgr. Monika Hřavová
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Výukový materiál VY_32_INOVACE_08_ Souvětí a spojky
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Poměr Co je poměr. Dělení v daném poměru..
Autor: Mgr. Jana Šulcová
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Větné členy.
Příroda kolem nás. V únoru 2018 prvňáčci navštívili se školní družinou Východočeské muzeum. Čekala tam na ně milá paní průvodkyně, která je provedla.
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_2C50Čj6_Přívlastek
Český jazyk 2 Vlastní jména - úvod.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_35_ČJ4
Věta se skládá ze slov Název školy
OPAKOVÁNÍ UČIVA z 2.TŘÍDY – český jazyk
SLOVESA Filip s Bakem dovádějí na louce.
podmět NĚKOLIKANÁSOBNÝ
VEDLEJŠÍ VĚTA PŘEDMĚTNÁ
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_17_12_vyjmenovaná slova
ROZBOR VĚTY JEDNODUCHÉ
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Slovní druhy (hra) VY_32_INOVACE_274_Slovní druhy šablona III/32 Mgr
Pořádek slov v české větě
Věta se skládá ze slov Název školy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Český jazyk 3 Souvětí a věta

Milí kamarádi, Společně se naučíme souvětí i jednotlivé určitě Vám maminky někdy vyprávěly příběhy nebo četly pohádky. I já si se svými labuťátky povídám. Příběh sděluji ve větách nebo některé věty spojuji do souvětí. Tomuto sdělení se říká PROMLUVA. Společně se naučíme souvětí i jednotlivé věty poznávat. Nebojte se! Budeme si s nimi hrát. TAK JDEME NA TO !

Nastalo jaro. První se na rybník vrátil tatínek – labuťák. Hned začal stavět hnízdo. Sbíral rákos, který splétal dohromady tak, aby hnízdo bylo pevné. Za nějaký čas se k němu připojila i maminka – labuť. Když byli oba spokojeni, snesla labuť šest vajec. Oba rodiče je zahřívali a trpělivě čekali na první zapípání. Konečně se dočkali. Vylíhla se jim malá labuťátka. Na rybníku bylo rázem veselo. Ale rodiče se neradovali dlouho, nastaly jim nové starosti. Víš jaké? Spočítej větné celky. NEZAPOMEŇ! Větný celek = věta i souvětí. Větný celek začíná velkým písmenem a na konci je . ! ? Klikni na správné číslo. 9 10 11 12 13 14 15

Učitel učí. STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ Slova jsou ve větě uspořádána. Slovům, která k sobě patří, říkáme SKLADEBNÍ DVOJICE. Dvojici slov, ve které se vzájemně ptáme jedním členem na druhý, říkáme ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE. POZOR! zájmeno se patří slovesu předložky patří podstat. jménům VĚTA HOLÁ Učitel učí. POSTUP: Najdi sloveso a zeptej se otázkou Kdo, co? Kdo, co učí? … UČITEL 2. Co dělá UČITEL? … UČÍ ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE

Učitel učí. VĚTA ROZVITÁ Vyber vhodná slova a věty napiš: Koho učí? koloběžky kočičky žáky _________________________ Kde učí? v garáži ve škole na střeše _________________________ Jak učí? zuřivě tence dobře _________________________________ Jaký učitel? milý zelený studený _________________________________ Jaké žáky? hladové pilné ušaté _________________________________ Učitel učí žáky. Učitel ve škole učí žáky. Učitel ve škole dobře učí žáky. Milý učitel ve škole dobře učí žáky. Milý učitel ve škole dobře učí pilné žáky. KLIKNI Ve větách najdi základní skladební dvojice. Opravář bude opravovat rozbitou pračku. Malý Petřík si odřel koleno. Všechna auta poprvé vyjela po nové dálnici. Rozzuřený pes za plotem dlouze štěkal. V lese rostou modré borůvky. Učíme se rádi. ( My) KLIKNI

Maminka se stará o děti, protože jsou ještě malé. STAVBA SOUVĚTÍ RADY : 1. Vyhledej všechna určitá slovesa a označ si je vlnovkou. 2. Počet určitých sloves = počtu vět v souvětí. 3. Zakroužkuj si spojovací výrazy ( čárka, spojky, některá příslovce a zájmena) Maminka se stará o děti, protože jsou ještě malé. V 2 V 1 VZOREC SOUVĚTÍ: V 1 , protože V 2 . Teta vaří oběd a strýc opravuje auto. ___ ___ Klikni pro kontrolu. V1 a V2 . VZOREC SOUVĚTÍ : __________________

spojky - a, že, protože, když, nebo ….. SPOJOVACÍ VÝRAZY zájmena - který, jaký, kdo, co ….. příslovce - kde, kam, odkud, kdy, jak …. Rozhodni, zda je vzorec souvětí v pořádku. Klikni na správné řešení. Klikni si na kytičku pro další úkol. Karkulka šla do lesa a vůbec se nebála. V1 a V2 . Děti se učily počítat, ale dělaly chyby. v1, ale V1. Jsem ráda, když se smějete. V1 když V2. Vezmi si svetr, který ti sluší. V1, který V2. Viděli jsme, jak děti dobře plavou. V1, jak v2. Když odcházíš, jsem smutná. V1, V2. Na louce poletovali včelka Mája a Vilík. V1 a V2. ANO NE ANO NE ANO NE ANO NE ANO NE ANO NE ANO NE

Vyber vhodné druhé věty a utvoř souvětí. Obě věty spoj a napiš vzorec Souvětí napište. Kontrolu proveď kliknutím a čekej. V1, ale V2. Žabák kuňkal, a proto se už balíme. ___________ Hokejisté se snažili vyhrát, mám radost. ___________ Pojedeme na výlet, ale žabka ho neposlouchala. ___________ Přijel taxík, a dávám velký pozor. ___________ Když zpívám, protože chtěli hrát finále. ___________ Detektivové hledali zloděje, aby nás odvezl na letiště. ___________ Na kole jezdím pomalu který ukradl kolo. ___________ V1, protože V2. V1, a proto V2. V1, aby V2. Když V1, V2. V1, který V2. V1 a V2. ___________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________