Technika obsluhy – Příprava mléka šlehaným parou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Advertisements

Části obličeje VY_52_INOVACE_01 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 2 Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Technika obsluhy – Kavárenský jídelní lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
POČASÍ VY_32_INOVACE_5A_05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a jeho svět Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
OSOBNÍ HYGIENA VY_32_INOVACE_5A_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a jeho svět Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Technika obsluhy – Příprava káv s alkoholem Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Kód DUM :VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace Polenská 162 / 4, Dobronín Číslo projektu:
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Stroje a zařízení - spoje
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_12 _Předpony a předložky II. část
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Technika obsluhy – Pěstování kávy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_10 _Zaokrouhlování čísel do
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
Strojní zařízení – Zhutňování
Technika obsluhy – Příprava míchaných nápojů
POTŘEBY DUM _13.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_18 Energie Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Počasí VY_52_INOVACE_21 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PŘÍRODOVĚDA 5. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Sada 2 Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Stroje a zařízení - spoje
Technika obsluhy – příprava míchaných nápojů
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
CHOV KONÍ – Domestikace a změny koňovitých
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Saturn Sluneční soustava Název školy
Stroje a zařízení - spoje
Gastronomická zařízení – Ochrana životního prostředí v gastronomii
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
PILOVÁNÍ VY_32_INOVACE_15_290
Hláska K VY_32_INOVACE_3B_13 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Strojní zařízení - Pracovní proces s výztuží
POVOLÁNÍ I. VY_32_INOVACE_3A_02 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_19 Páka
Projekt:. Pomoc škole a žákům, registrační číslo projektu CZ /1
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Střední škola obchodně technická s. r. o.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Mgr. Veronika Vaňousová
Technika obsluhy – ozdoby míchaných nápojů
Transkript prezentace:

Technika obsluhy – Příprava mléka šlehaným parou Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablony III/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu TeO.1204.2F Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Kavárny Vzdělávací obor Technika obsluhy Vzdělávací okruh Příprava kávy Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky s postupem přípravy mléka pro přípravu káv, pro jejichž přípravu se používá napěněné mléko. Vysvětlení pojmů a definic. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Paní tryska, konvička na mléko, tuk, bílkoviny Datum Datum vytvoření – 1 3. 2013

Příprava mléka na cappuccino

Mléko na cappuccino nejlépe připravíte z dobře vychlazeného plnotučného mléka, které ušleháme v nerezové konvičce parní tryskou na kávovaru.  Pro přípravu mléka je důležitý obsah bílkovin a tuku. Čím více je v mléku obsaženo těchto dvou složek, tím chutnější je mléko. Proto je nejvhodnější použít plnotučné mléko s obsahem 3,5-3,8% tuku.

Trysku pustíme relativně naplno a hubičku trysky ponoříme zhruba jeden centimetr pod povrch mléka v nerezové konvičce. Při šlehání byste měli slyšet příjemné praskání a bublání. Při šlehání mléka musíme dát pozor, abychom mléko neuvařili. Dejte pozor, aby jste mléko neuvařili.

Teplotu mléka v konvičce poznáme rukou Teplotu mléka v konvičce poznáme rukou. Ve chvíli, kdy vás začne ruka, v které držíte konvičku pálit tak, že už ji neudržíte, má mléko tu správnou teplotu, tedy 65-70°C. Pěna by měla být jemná, krémová a bez bublinek. Zkušení baristé umí při nalévání mléka do espressa vytvořit na povrchu kávy krásné obrázky.

Inventář pro přípravu mléka

Postup přípravy Vychlazené mléko naléváme do nerezové konvičky po hubičku. Parní trysku ponoříme asi 1 centimetr pod hladinu mléka a pustíme relativně naplno. Při šlehání slyšíme ostrý syčivý zvuk.

Příprava mléka Mléko na přípravu kávy by nemělo přesáhnout 65°C

Kávy s našlehaným mlékem Cappucino - espressa, mléka a mléčné pěny. Latte macchiato - téměř 0,3l mléka, espressa a mléčné pěny. Cappuccino con Panna - espresso s mléčnou pěnou a šlehačkou. Espresso macchiato - espresso s trochou mléčné pěny.

Úlohy Jaký inventář potřebuje pro přípravu mléka? Mléko na cappuccino nejlépe připravíte z ………….. ………….. ……….. mléka. Nejvhodnější je použití ………….. mléka s obsahem ………… tuku. Jakou má mít mléko správnou teplotu? Pěna by měla být ……….., ……….. a bez …………

Zdroje http://www.espressolavazza.cz/Priprava/Cappuccino