Technika obsluhy – Příprava mléka šlehaným parou Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablony III/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu TeO.1204.2F Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Kavárny Vzdělávací obor Technika obsluhy Vzdělávací okruh Příprava kávy Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky s postupem přípravy mléka pro přípravu káv, pro jejichž přípravu se používá napěněné mléko. Vysvětlení pojmů a definic. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Paní tryska, konvička na mléko, tuk, bílkoviny Datum Datum vytvoření – 1 3. 2013
Příprava mléka na cappuccino
Mléko na cappuccino nejlépe připravíte z dobře vychlazeného plnotučného mléka, které ušleháme v nerezové konvičce parní tryskou na kávovaru. Pro přípravu mléka je důležitý obsah bílkovin a tuku. Čím více je v mléku obsaženo těchto dvou složek, tím chutnější je mléko. Proto je nejvhodnější použít plnotučné mléko s obsahem 3,5-3,8% tuku.
Trysku pustíme relativně naplno a hubičku trysky ponoříme zhruba jeden centimetr pod povrch mléka v nerezové konvičce. Při šlehání byste měli slyšet příjemné praskání a bublání. Při šlehání mléka musíme dát pozor, abychom mléko neuvařili. Dejte pozor, aby jste mléko neuvařili.
Teplotu mléka v konvičce poznáme rukou Teplotu mléka v konvičce poznáme rukou. Ve chvíli, kdy vás začne ruka, v které držíte konvičku pálit tak, že už ji neudržíte, má mléko tu správnou teplotu, tedy 65-70°C. Pěna by měla být jemná, krémová a bez bublinek. Zkušení baristé umí při nalévání mléka do espressa vytvořit na povrchu kávy krásné obrázky.
Inventář pro přípravu mléka
Postup přípravy Vychlazené mléko naléváme do nerezové konvičky po hubičku. Parní trysku ponoříme asi 1 centimetr pod hladinu mléka a pustíme relativně naplno. Při šlehání slyšíme ostrý syčivý zvuk.
Příprava mléka Mléko na přípravu kávy by nemělo přesáhnout 65°C
Kávy s našlehaným mlékem Cappucino - espressa, mléka a mléčné pěny. Latte macchiato - téměř 0,3l mléka, espressa a mléčné pěny. Cappuccino con Panna - espresso s mléčnou pěnou a šlehačkou. Espresso macchiato - espresso s trochou mléčné pěny.
Úlohy Jaký inventář potřebuje pro přípravu mléka? Mléko na cappuccino nejlépe připravíte z ………….. ………….. ……….. mléka. Nejvhodnější je použití ………….. mléka s obsahem ………… tuku. Jakou má mít mléko správnou teplotu? Pěna by měla být ……….., ……….. a bez …………
Zdroje http://www.espressolavazza.cz/Priprava/Cappuccino