Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Líh a jeho výroba Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.08.2012 – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 87
Líh a jeho výroba
Lihoviny Lihoviny jsou nápoje s vysokým podílem etanolu přesahujícím 15 % objemových jednotek. Etanol, který obsahují, musí být vyroben kvasnou cestou. Zdroj obrázku: http://www.cihelnaclub.cz/index.php/napojovy-listek
Líh Líh je komoditou, které každý stát věnuje zvláštní pozornost. Pro potravinářské účely lze použít pouze líh kvasný rafinovaný, který se nyní vyrábí ve dvou jakostních druzích, jemný a velejemný. Výroba, skladování a manipulace s lihem jsou v ČR ošetřeny zákonem č. 61/1997 Sb., o lihu, a vyhláškami Ministerstev financi a zemědělství ČR č. 81 a 82/2000 Sb. Nedenaturovaný líh je zatížen spotřební daní (265 Kč na litr ethanolu), která je významnou zdrojovou položkou státního rozpočtu. Zdroj obrázku: http://www.herbaalko.cz/klasicke_lihoviny.html
Suroviny pro výrobu lihu Pitný líh se vyrábí alkoholovým kvašením cukernatých a škrobnatých surovin nižší jakosti. Nejčastěji se používají: řepná melasa, kukuřice, brambory, rýže. Zdroj obrázku: http://www.trigonmedia.cz/trigonmedia/eshop/38-1-Konzumni-lih-0-5l-80/0/5/487-Lih-konzumni-80-0-5-l
Výroba lihu Surovina se propaří vodou, vznikne tzv. zápara, která se nechá kvasit. škroby se mění na cukry a kvašením vzniká líh, který se oddělí destilací, odpadem je voda, CO2 a další látky. Výsledkem je surový líh s obsahem 85 – 95 % ethanolu. Zdroj obrázku: http://teddysratlab.blogspot.cz/2011/08/ethanol-science-behind-story.html
Výroba lihu Surový líh se poté rafinuje, aby se zbavil nežádoucích příměsí. Rafinace se provádí opakovanou destilací a vzniká jemný líh a velejemný líh (tyto dva druhy se liší obsahem etanolu a příměsí). Velejemný líh je neutrální chuti a vůně, s vodou se nekalí. Méně kvalitní líh se používá k průmyslovým účelům. Destilací a následnou rektifikací se získává čistý etylalkohol a odstraňují se nežádoucí látky.
Destilace Destilace je metoda oddělování kapalných látek založená na různé těkavosti složek ve vroucí kapalné směsi. V praxi se destiluje dvojstupňově. V první fázi se destilát rychle zahřeje na 80°C a následně se teplota pomalu zvyšuje až na 120 °C. Destilát se zahřívá a získáváme 3 frakce: Úkap (methanol, aroma) Jádro – 55 – 70% ethanolu Dokap – org, kyseliny, přibloudiny Zdroj obrázku: http://www.dtglass.cz/darky-pro-muze/destilacni-pristroj---funkcni-model.html
Použitá literatura ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN 978-80-7318-748-4. http://cs.wikipedia.org/wiki/L%C3%ADh