Určeno pro:  žáky 1.ročníku středních škol Vzdělávací obor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Státní symboly České republiky
Advertisements

VY_32_INOVACE_ZIK_III-2_17
Státní symboly České Republiky
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Státní symboly České republiky
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ STÁTNÍ SYMBOLY
Státní symboly České republiky
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Státní symboly ČR N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_215_VES_15 Autor Mgr.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
ČESKÁ REPUBLIKA. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Státní symboly Vlastivěda 5.ročník Zpracovala: Mgr.Dana Kučerová.
SEZNÁMIT ŽÁKY SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY VÝUKOVÝ MATERIÁL ANOTACE.
Anotace Žáci pomocí prezentace se seznamují se státními symboly. Učí se je pojmenovávat i popisovat. Aktivně odpovídají na otázky označené v prezentaci.
NA KŘÍDLECH PTÁKŮ TÉMA: PTÁCI V ERBECH. Když uvidíte tento puntík, vypneš mobil pod lavicí a upřeš svůj pohled sem!
Státní symboly České republiky
Státní barvy (trikolóra) Vlajka prezidenta republiky (standarta)
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
zpracovaný v rámci projektu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Česká republika Naše vlast
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Žáci se seznamují se státními symboly a jejich významem.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_77_ČESKÁ HYMNA
EU_32_sada1_08_SV_Advent_Cup
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. Doplňující informace výkladu
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Česká hymna a její tvůrci
Státní symboly VY_32_INOVACE_03-45 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Česká republika jako součást Evropy
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
STÁTNÍ SYMBOLY 1) 2) 3).
Česká republika - státní symboly
Česká republika.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Státní symboly České republiky
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Státní symboly České Republiky
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Státní symboly České republiky
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Transkript prezentace:

Určeno pro:  žáky 1.ročníku středních škol Vzdělávací obor:  Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Státní moc v ČR Téma:  Státní symboly Jméno autora:  Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:  29. září 2012 Anotace: Materiál seznamuje se státními symboly v ČR. Klíčová slova: státní symboly-malý a velký státní znak, hymna, vlajka… Metodický popis:  Podpora hodiny Politologie Státní symboly Státní symbol je výtvarné nebo hudební znamení, které si stát ústavou určil jako oficiální vyjádření své totožnosti a svrchovanosti. Symbol stát reprezentuje a obvykle vychází z jeho historie, tradic a národních symbolů

Nejdůležitější státní symboly Státní vlajka Znak ( malý a velký státní znak) Státní hymna Státní barvy Prezidentská standarta Státní pečeť

Státním symbolům jako viditelné nebo zvukové reprezentaci státu se obvykle prokazuje určitá úcta a hanobení státního symbolu se v některých zemích trestá. Hanobení státních symbolů jiného státu může vést k diplomatickému

Velký státní znak Velký státní znak je tvořen štítem se čtyřmi poli. Jednotlivá pole symbolizují historická území České republiky - Čechy, Moravu a Slezsko, čtvrté pole pak republiku jako celek. V prvním a čtvrtém poli je vyobrazen stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou zbrojí a zlatou korunou. Ve druhém poli je na modrém podkladu umístěna červeno-stříbrně šachovaná orlice se zlatou korunou. Ve třetím poli se na zlatém podkladu nachází černá orlice s červenou zbrojí a zlatou korunou, ozdobená stříbrným půlměsícem zakončeným jetelovými listy a uprostřed vybíhajícím křížkem. Velký státní znak je součástí závěsného znaku starostů, je umístěn na stejnokrojích zaměstnanců a příslušníku ministerstev, používá se k označení státních hranic, je vyobrazován na průkazech, bankovkách, cenných papírech a jiných ceninách, je umístěn na sbírkách rozhodnutí Ústavního soudu, Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu, také je vyobrazen na dresech sportovců reprezentujících Českou republiku.

Velký státní znak

Malý státní znak Malý státní znak je tvořen jediným polem, na němž je umístěn na červeném podkladu stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou zbrojí a zlatou korunou Použití je vymezeno nezávisle od možností použití Velkého státního znaku. Způsoby užívání velkého a malého státního znaku uvádí zákon o užívání státních symbolů.

Malý státní znak

Státní barvy Státní barvy jsou bílá, červená a modrá v uvedeném pořadí

Státní vlajka Státní vlajka se skládá z horního bílého pruhu a dolního červeného pruhu, do nichž je vsunut žerďový modrý klín. Poměr šířky k délce je 2:3. Modrý klín zasahuje do poloviny šířky vlajky. Visí-li vlajka svisle, pak je bílý pruh vlevo a červený vpravo, modrý je vždy nahoře. Užité barvy jsou národními barvami České republiky. Fyzické a právnické osoby a organizační složky státu mohou užívat státní vlajku vhodným a důstojným způsobem kdykoliv. Státní vlajku vyvěšují oprávněné osoby, stanovené zákonem, v nichž sídlí, při příležitosti státních svátků, při příležitostech celostátního významu, zejména v den smutku nebo v den státního smutku, vyhlášených vládou. Vlajková výzdoba začíná zpravidla v 16 hodin dne předcházejícího a končí v 8 hodin dne následujícího po zákonem o užívání státních symbolů uvedeném dni.

Státní vlajka

Prezidentská standarta Vlajka prezidenta republiky je čtvercového tvaru. Na bílém podkladu, olemovaným okrajem z bílých, červených a modrých plaménků je umístěn velký státní znak, pod kterým je na červené stužce podložené žlutými lipovými ratolestmi bílý nápis PRAVDA VÍTĚZÍ. Vlajka prezidenta republiky se užívá pouze pro označení sídla prezidenta republiky v době jeho přítomnosti v České republice. Navíc je možné vlajkou označit dopravní prostředek používaný prezidentem republiky.

Prezidentská standarta

Státní pečeť Státní pečeť tvoří velký státní znak podložený lipovými ratolestmi. Okolo je vepsán nápis ČESKÁ REPUBLIKA.

Státní pečeť Státní pečeť je využívána zejména k pečetění mezinárodních smluv, na pověřovací listiny diplomatických zástupců, v dalších případech, pokud tak stanoví zvláštní právní předpis, mezinárodní smlouva, kterou je Česká republika vázána a která byla vyhlášena, nebo pokud je to obvyklé

Státní hymna Hymnou České republiky je první sloka písně "Kde domov můj" z původní české hry Fidlovačka. Autorem textu je Josef Kajetán Tyl, autorem hudby František Škroup. Státní hymnu lze hrát a zpívat při státních svátcích a při jiných příležitostech. Používá se typicky při mezistátních sportovních utkáních, kulturních akcích mezinárodního významu

Národní symboly Státní symboly obvykle vycházejí z národních symbolů, s nimiž se občané většinou ztotožňují a které jim umožňují tuto identitu také vyjadřovat. Mezi národní symboly mohou - kromě vlajky, znaku a hymny - patřit také: Národní barvy Národní emblémy jako heraldická zvířata, květy a stromy nebo náboženské symboly (kříž, hvězda a podobně) Korunovační klenoty Historické postavy, zakladatelé a hrdinové Významná místa nebo stavby Národní svátky Národní pověsti Národní jídla Národní sporty atd.

Použitá literatura a zdroje Ústava České republiky http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3 %AD_symbol#N.C3.A1rodn.C3.AD_symboly http://hymna.cz/statni-symboly/ http://www.hrad.cz/cs/ceska- republika/statni-symboly.shtml