NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU 2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava dopisu Kvalitu a vzhled předtisku dopisních papírů pro obchodní a úřední písemný styk stanovuje norma ČSN Dopisní papíry pro obchodní.
Advertisements

Dopisy fyzických osob právnickým osobám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Normalizovaná úprava obchodního dopisu
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
VY_32_INOVACE_08_PEK_421_Kop
VY_32_INOVACE_08_PEK_441_Mus
Struktura obchodního dopisu a obchodní smlouvy
STRUKTURA OBCHODNÍHO DOPISU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Osobní dopisy Jsou písemnosti, které zasílá významná osobnost nebo vedoucí pracovník svým spolupracovníkům, podřízeným nebo jiným známým osobnostem při.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK248.
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Adresy odesilatele v obchodní korespondenci
Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ PředmětČeský jazyk Ročník a obor1. – 4. ročník.
Záhlaví obchodního dopisu
Struktura obchodního dopisu
Struktura obchodního dopisu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Textový procesor (MS Word)
Zápatí a záhlaví, okraje stránky, číslování stránek
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Psaní odvolacích údajů v předtiscích
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Tělo obchodního dopisu Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební, Kolín II, Pražská.
Obchodní písemnosti Obchodní písemnosti Ing. Ludmila FRIDRICHOVÁ, Ph.D. Materiály vznikly za podpory grantu FRVŠ 3102/2006.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Osobní dopisy – úprava Střední odborná škola Otrokovice
Typy dopisů korespondence
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
CEFIF Založení a změna s. r. o. Obchodní rejstřík II Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK224.
Psaní adres Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dana Haviarová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK235.
Úprava adres Pro úpravu adres platí tyto zásady všechny údaje se píšou v 1. pádě všechny řádky začínají od jednotné levé svislice používá se jednoduché.
Obchodní korespondence
Zvláštní úpravy a obsah obchodního dopisu Odstavce Podle obsahu se text člení do odstavců. Mezi odstavci se vynechává jeden řádek Ivana Francová, SOU Liběchov.
Struktura obchodní smlouvy a obchodního dopisu
Příprava šablon obchodní korespondence
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
TEORIE.  důležitá součást při žádosti o práci či stáž, jedna z prvních informací o vás – pokud se bude líbit, můžete na jeho základě postoupit k pohovoru.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6018 NázevPsaní adres v dopise Téma hodinyPsaní adres PředmětZáklady.
P OKYNY KE STÁTNÍ ZKOUŠCE 10minutový opis, dopis, tabulka.
ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE osnova. PRÁCE A PRACOVNÍ SÍLA  Trh práce  Pracovní síla  Potřeby  Pracovní kapitál  Lidský kapitál.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_02_SLOH_A_KOMUNIKACE.
OSOBNÍ DOPISY OSOBNÍ DOPISY - CHARAKTERISTIKA  NEFORMÁLNÍ, NEOFICIÁLNÍ  CITOVĚ ZABARVENÉ  VYJADŘOVÁNÍ V NÁZNACÍCH  STYL MLUVENÝCH PROJEVŮ – i nespisovné.
ADMINISTRATIVNÍ STYL.  na obálku se adresa příjemce píše vpravo, adresa odes i latele do levého horního rohu  PSČ (pokud není možné do předtištěných.
OSOBNÍ DOPIS OBČANA INSTITUCÍM
ŠABOLONA OBCHODNÍHO DOPISU
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
DOPIS Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
ŽÁDOST Mgr. Michal Oblouk.
ÚŘEDNÍ DOPIS (formální dopis)
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
DOPISY DRUHY A TYPY DOPISŮ. DOPISY DRUHY A TYPY DOPISŮ.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU 2

NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU TEXT Jednoduché řádkování, členíme do odstavců – přehlednost Bloková úprava – zarovnaný okraj od levé svislice, mezi odstavci vynecháme řádek Klasická úprava – odsazujeme odstavce 5 úhozů od levé svislice – osobní dopisy Začátek odstavců v celém dopise jednotný Po oslovení začínáme malým písmenem

NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU TEXT

NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU POZDRAV Je nový odstavec Závěrečný pozdrav může být součástí poslední věty S pozdravem, Se srdečným pozdravem, Těšíme se na Vaši odpověď a jsme s pozdravem

NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU POZDRAV

NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU RAZÍTKO Jestliže se použije, otiskne se nad vlastnoruční podpis Nesmí překrývat text, ani podpis Kulatá razítka se otiskují doprostřed pod text

NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU PODPIS Odpovědného pracovníka – jednatel, ředitel, vedoucí, prokurista U blokové úpravy od levé svislice U klasické úpravy – odsazujeme okraje – podpis v pravé polovině Pod podpisem – vypsaný titul, jméno, příjmení a funkce v podniku, organizaci Vlevo – pracovník funkčně vyšší, vpravo f. nižší

NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU PODPIS

NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU ZÁPATÍ - IDENTIFIKACE ODESÍLATELE Sídlo podniku Zápis v obchodním, živnostenském rejstříku IČ, DIČ Banka, číslo účtu Kontakty – telefon, fax, webové stránky, e-mail, mobil

NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU PŘÍLOHY – upozornění, od levé svislice 4 řádky pod posledním textem Počet příloh – ale vyjmenovány v textu Vyjmenovat přílohy Přílohy Životopis Výpis z rejstříku trestů Ceník Vzorník

NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU ROZDĚLOVNÍK Pod přílohami se vynechají 2 řádky Nadpis Na vědomí – komu se zasílá stejná písemnost Výčet adresátů se píše pod nadpis Na vědomí MěÚ Husova 82 513 01 SEMILY

NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU ZÁPATÍ

SHRNUTÍ NÁLEŽITOSTÍ OBCHODNÍHO DOPISU 2 NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU Vlastní text - členíme do odstavců. Bloková úprava – všechny odstavce od levého okraje, neodsazujeme, dvakrát řádkujeme. Pozdrav Poděkování 3 volné řádky na podpis - vlevo osoba významnější Vypsaný titul, jméno a příjmení Funkce – ředitel, předseda, jednatel, vedoucí zásobování, odbytu, personální ředitel, prokurista Přílohy, 3 přílohy, Nabídkový list Na vědomí Zápatí – některé údaje ze záhlaví mohou být umístěny v zápatí