NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Advertisements

Passive voice / Trpný rod B1
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0116 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_53_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Procvičujeme tvary sloves
Slovesa Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Slovesný rod činný a trpný 7. ročník Autorka: Mgr. Renata Fialová
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Mgr. Michal Oblouk SLOVESNÝ ROD.
Trpný rod Matěj Suchánek.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.15 Anotace: Prezentace je zaměřena na slovesné kategorie rod a vid. Ke každé kategorii je uvedena stručná definice s příklady.
Charakteristika češtiny
Poznáváme slovesa Slovesa vyjadřují děj..
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
SLOVESA Mgr. Michal Oblouk.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Slovesa.
SLOVESA Slovesný způsob a čas 6. ročník.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy
85.1 Slovesný způsob Mlč! mlčel bych….. Mlčme! mlčel bys… mlčím…
Zásady stylizace a sloh obchodních dopisů
Trpný rod – 9.ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_336_Slovesa AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
CJL mluvnice Tvarosloví – slovesa Mgr. Zina Omelková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_520_Slovesa AUTOR: Mgr. Michaela Rychnovská ROČNÍK, DATUM:
Mgr. Michal Oblouk OHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Slovesný rod Rod činný a trpný Pasivum Activum
Passive voice Trpný rod vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Slovesné kategorie praktické opakování 1. OSOBA a ČÍSLO 1.os. JÁ - nesu1. os. MY - neseme 2. os. TY - neseš2. os. VY - nesete 3. os. ON – nese3. os.
VY_32_INOVACE_03-11 Ročník: 6., 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Tvarosloví.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.1 slovesný rod Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
SLOVESA – rod činný a rod trpný Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_A_15_SLOVESA – ROD.
Trpný rod (The passive) Angličtina neskloňuje a nečasuje, podle koncovek tedy nepoznáme, zda se jedná o podmět, či předmět věty. Poznáme to podle slovosledu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ČESKÝ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Slovesný rod.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Kateřina Křížová
Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Slovesa II VY_32_INOVACE_03-12 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_20
Autor: Mgr. Eva Kotounová
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_10 Síla a její měření-test
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 12 – slovesa – slovesný rod
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Autor: Mgr. Hana Novotná
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_3B25Čj7_Slovesný rod
Funkční styl odborný.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Slovesa Název školy: Základní škola Zaječí, okres Břeclav
SLOVESNÝ ROD Český jazyk – 7. ročník.
PŘÍSUDEK (Př) Základní větný člen Co dělá podmět? slovesný
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Klára Bláhová NÁZEV:VY_32_INOVACE_3.2.5.1B04_Slovesný rod TÉMA: Slovesný rod ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2976

Anotace Prezentace slouží k rozeznání trpného a činného rodu u sloves. Žáci rozeznávají v uvedených větách činný rod, u trpného rodu jeho dvě podoby (věty jsou poté zařazeny do tří sloupců podle použitého rodu). Následně se žáci snaží věty přeformulovat tak, aby použili opačný slovesný rod. Žáci se tak naučí slovesný rod vhodně používat a všimnou si, ve kterých komunikačních situacích je důležité zvolit tvar slovesa v rodě trpném a ve kterých v rodě činném.

1. U sloves urči jejich rod 1. U sloves urči jejich rod. U sloves v trpném rodě urči ještě jeho druh. Čtenářské deníky se musí odevzdat do pátku. Stavba nové nemocnice byla započata loni . Zapřel to. Byla jsem zaskočena. Jak se máte? Šaty mi byly ušity na míru. Nic se o ní neví. Ráno bylo napsáno na tabuli nové sdělení. Našla se kabelka s doklady. Musíme ještě zaplatit. Video bude opraveno zítra. To nebylo myšleno ve zlém.

2. Věty přiřaď do sloupců. Pokud je to možné, přepiš danou větu tak, abys použil sloveso v opačném rodě. Pozoruj změny ve vyznění vět. Činný rod Trpný rod – opisný tvar Trpný rod – zvratný tvar Čtenářské deníky musíme odevzdat do pátku. ( - ) Čtenářské deníky se musí odevzdat do pátku. Stavbu nové nemocnice započali loni. Stavba nové nemocnice byla započata loni. Stavba nové nemocnice se započala loni. Zapřel to. Bylo mi to zapřeno. Zapřelo se ti to. Zaskočilo mě to. Byla jsem zaskočena. Jak se máte? Šaty mi ušily na míru. Šaty mi byly ušity na míru. Šaty se mi ušily na míru. Nic o ní nevíme. Nic se o ní neví. Ráno napsali na tabuli nové sdělení. Ráno bylo napsáno na tabuli nové sdělení. Ráno se napsalo na tabuli nové sdělení. Našli kabelku s doklady. Byla nalezena kabelka s doklady. Našla se kabelka s doklady. Musíme ještě zaplatit. ( -) Musí se ještě zaplatit. Video opravíme zítra. Video bude opraveno zítra. Video se opraví zítra. Nemysleli to ve zlém. To nebylo myšleno ve zlém. To se nemyslelo ve zlém.

3. Přiřaď k pojmům správné tvrzení. Činný rod Trpný rod Používáme ho zejména k vyjádření dokončeného děje, u zvratné podoby slovesa převažuje přítomný čas. Používáme ho, když známe a chceme vyjádřit původce děje.

Citace Použitá literatura: Cvičebnice českého jazyka aneb Co byste měli znát ze základní školy. Brno: Didaktis, 2007. ISBN 970-80-7358-084-1.