Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.1 slovesný rod Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.1 slovesný rod Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.1 slovesný rod Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Prezentace seznamuje žáky se slovesným rodem a s možností jeho vyjádření. Obsahuje animace.

2 Chlapec chytil motýla. Motýl byl chycen chlapcem. Slovesný tvar vyjadřuje, co činí podmět. Původce děje je tedy podmětem. Slovesný tvar vyjadřuje, co činí někdo jiný než podmět. Původce děje tedy není podmětem. Č INNÝ ROD TRPNÝ ROD

3 TRPNÝ ROD VYJÁD Ř ÍME: příčestí trpné (chválen, vysílán) + sloveso být (byl, je, bude) 1. opisný tvar trpný 2. zvratná podoba slovesa tvoří se spojením tvaru 3. os. rodu činného se zvratným zájmenem se Host byl srdečně přivítán. Papír bude odevzdán ve sběrně. Pořad se vysílal včera. Zboží se dopravuje letecky.

4 Saně jsou uklizené v kůlně. Knihu poškodil nešetrný čtenář. Na polích se sklízí úroda. Zásoby jsou přichystané na zimu. Pavla se chystá na ples. Škodu nám nahradila pojišťovna. V divadle dnes hrají Hamleta. Nemocný byl poslán k lékaři. T T Č Č Č Č Č Č Č Č T T T T T T

5 Příspěvek vytiskli větším písmem. Malé ryby znovu vypustili do rybníka. Knihu poškodil nešetrný čtenář. Dovolenou pokazily vydatné deště. Brusle nabrousili hned na počkání. Vůz táhli dva koně. Pes ulovil zajíce. Nábytek napadl červotoč. Pokud se ti daří, jsi šikula!

6 Nezlobíte se na nás? Toto zboží se stále požaduje. Jak se vám tady líbí? Tato kniha se čte jedním dechem. Lék se užívá dvakrát denně. Daří se nám dobře. Pokus se uskutečnil loni. Moje hodinky se poněkud zpožďují. POZOR!!! Je-li zvratné zájmeno se už v infinitivu, jde o zvratné sloveso. To je vždy v rodě činném. Rozliš zvratné sloveso a sloveso v trpném rodě:

7 ilustrace klipart www.office.microsoft.com Zdroj: STYBLÍK, Vlastimil a kol. Český jazyk pro 7. ročník ZŠ. Praha: SPN, 1997, ISBN 80-85937-70-0.

8


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.1 slovesný rod Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google