VY_32_INOVACE_15-1-09-Ostravan Šlehané hmoty VY_32_INOVACE_15-1-09-Ostravan Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace PowerPoint je zaměřen na téma výrobky Lehkých šlehaných hmot – výrobní postup OSTRAVAN. Pomáhá rozvíjet klíčové kompetence žáka. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář. Může se použít jako učební materiál, pro opakování nebo k samostudiu.
OSTRAVAN charakteristika výrobek je určený pro rychlou spotřebu balí se do celofánových přířezů na povrchu je zdobený hoblovanými praženými mandlemi a šlehačkou na řezu je jedna vrstva ředěnou CKP, tři vrstvy jemně pórovitých piškotů a tři vrstvy speciální náplně chuť piškotová, žloutková, doplněná bílým vínem.
Speciální náplň Výrobní postup žloutky se vyšlehají s 1/5 cukru zbylý cukr se uvaří na teplotu 115°C (slabý let) vše se šlehá do vychladnutí přidá změklé máslo a vyšlehá ochutí se rumem a citropastou.
Výroba Ostravanu kapslové tvořítko se obalí papírem na papír se nanese tenká vrstva ř. CKP na částečně ztuhlou ř. CKP se položí piškoty, které se pokropí vínem rozetře se náplň vše se opakuje celkem 3 krát povrch se potře náplní a posype praženými hoblovanými mandlemi nakrájí, balí do papírových přířezu. zdobí šlehačkou a čokoládou.
Postup - obrázky kapslové tvořítko se obalí papírem na papír se nanese tenká vrstva ř. CKP
Postup - obrázky na částečně ztuhlou ř. CKP se položí piškoty pokropí vínem
Postup - obrázky nanese náplň vše opakujeme celkem 3 krát
Postup - obrázky povrch se potře náplní posype praženými hoblovanými mandlemi nakrájí, balí do papírových přířezu. zdobí šlehačkou a čokoládou.
Obrázky
POUŽITÁ LITERATURA Půlpánová, A., Cukrářská technologie. 1. vydání, Olomouc: FIN, 1993. 277 s. ISBN 80-85572-54-0 Bláha, L., Conková, V., Kadlec, F., Cukrářská výroba II. 3. vydání Praha 4: Informatorium, 2001. 174 s. ISBN 80-86073-86-6 Obrázky - vlastní archiv