Koncepce TUR na příkladu rybníků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moderní metody intenzivní produkce ryb
Advertisements

vysoce průtočná (HRT= ~21 dní) mělká, ale ± stabilně stratifikovaná
Současný stav rybníků a možné příčiny rozvoje planktonních sinic
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
Rovnovážný bod, rovnovážná cena
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Změny klimatu a adaptace stromů na ně
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Písemka č.III  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b 2 b 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Intenzivní odchov plůdku ryb
Systémy chovu ryb.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Faktor čtyři myšlenky ze stejnojmenné knihy autorů Weiszäcker,
Kyselé deště Martin HOLADA a Daniela RICHTEROVÁ 8.C.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Biotopy ČR.
Trvale udržitelné systémy
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Biologie 1.E
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Zatápění zbytkové jámy Chabařovice – vývoj mělkého jezera v podmínkách uhelné pánve Ladislav Havel, Petr Vlasák Výzkumný ústav vodohospodářský T.G.Masaryka.
Složky krajiny a životní prostředí
Abiotické faktory prostředí
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Krátkodobé kolísání ekonomiky
Ekosystémy přírodní a umělé
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Antropogenní vlivy – human impacts
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Výroční konference OP Rybářství Víceletý národní strategický plán pro akvakulturu na léta 2014 – 2024 Praha, 12. prosince 2012.
Ekosystémy.
Písemka č. 4  jméno, kruh, varianta 5, 6  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY I
RYBNÍK JAKO CELEK.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Hospodářství.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen G r o w t h f r o m K n o w l e d g eG r o w t h f r o m K n o w l e d g.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Rozpustné soli v půdách
Mokřady II. Život v mokřadech Autoři: Doc. RNDr. Jan Pokorný, CSc.
 jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b  6 x 50 sekund
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Koloběh fosforu v životním prostředí - vztah k výživě zvířat
EKOLOGICKÁ LIKVIDACE PLEVELE.
Vodní nádrže 2017 DYNAMIKA FYTOPLANKTONU VODÁRENSKÉ NÁDRŽE HAMRY V PRŮBĚHU BIOMANIPULAČNÍCH OPATŘENÍ Radovan Kopp, Tomáš Zapletal, Pavel Jurajda, Zdeněk.
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Monitoring kvality vody VN Jordán v Táboře
L. Pechar1,2, M. Baxa1,2, M. Musil1,2, Z. Benedová2, M. Pecharová3, A
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
VY-52-INOVACE-67_Vodní ekosystém - učební text
Transkript prezentace:

Koncepce TUR na příkladu rybníků Rybníky – umělé vodní nádrže jako neoddělitelná součást krajiny sdružované často do rybničních soustav Integrace rybníků do ekologických vazeb – člověkem málo ovlivňovaný proces se zesilujícími tendencemi v 20. století výrazně změnil funkci krajiny – rybníky jako součást hydrologického cyklu integrují hospodářské dopady v krajině a vlastní obhospodařování rybníků mění kvalitu povrchových vod a celý hydrologický cyklus. Výraznější vliv rybničních soustav Účelovost rybníků – zajištění produkce ryb při podmínkách racionálního obhospodařování produkčního potenciálu daného ekosystému. Podmínka: přirozený ekologický základ produkčních procesů lze zachovat s udržením ekologické stability

Procesuální stránka: změny za posledních (150) 100 let (kvalitativní a kvantitativní vývoj) Původní stav (konec 19. století) hydrogenuhličitano-síranové (HCO3-,SO42-, Ca 2+, Na+) kyselé vody s nízkou mineralizací → oligotrofní (max. mezotrofní). Mezní limit: přítomnost živin (letnění, někdy pastva → stárnutí rybníků, tj. snižování produkčních vlastností rybníků). Produkce ryb: (30-) 40 kg /ha Řasy (Pediastrum, Actiastrum, Scenedesmus, Oocystis, Volvox, z vláknitých Oedogonium) a sinice (Aphanizomenon, Anabaena, Microcystis) stejných rodů jako nyní včetně případů letního vodního květu (ale velmi málo).

Experimentální hnojení a vápnění 30. léta 20. století Aplikace minerálních hnojiv mění chemismus vod na neutrální, nízké hodnoty N a P – stále vody oligotrofní Produkce 50 – 100 kg ryb/ha Vlivy způsobují intenzivnější rozvoj fytoplanktonu (jarní vegetační zákal chlorokokálních řas) - průhlednost 1 m, nízké rybí obsádky (max. 300 jed/ha) → → rozvoj zooplanktonu – velké perloočky Daphnia redukují fytoplankton. Ve vodě dostatek volných živin → → rozvoj sinic (Aphanizomenon,Anabaena,Microcystis) – letní běžný jev za stálé vysoké průhlednosti → → malý vliv na ponořenou rybniční vegetaci

50. – 70. léta 20. století Pokračující vápnění a hnojení statkovými a minerálními hnojivy, chovy kachen Posun chemismu na hydrogenuhličitanové vody (slabě zásadité s průměrnou vodivostí193μS/cm, 172 mg rozpuštěných látek/l) Zvýšení rybích obsádek → pozitivní vliv na fytoplankton (eliminace velkých zooplanktonních druhů umožní rozvoj fytoplanktonu s vegetačním zákalem (průhlednost vody se snižuje k 0,5 m) Vliv způsobů hospodaření (dvouhorkový cyklus): 1. rok: 800-1000jed/ha s nízkou biomasou → nízký vliv na velký zooplankton → málo fytoplanktonu (jarní průhlednost vysoká). V létě převládají druhy s ochranným slizovým obalem nebo velkokoloniální (Aph.). 2. rok: méně ryb (600-800 jed/ha) s vyšší biomasou → eliminace velkého zooplanktonu → jarní a letní rozvoj fytoplanktonu s vegetačním zákalem

Výsledek: hypertrofie To vše dál alkalizuje vodu (pH 9), intenzivní fotosyntéza způsobuje kolísání obsahu O2 (kyslíkové deficity ojedinělé). Prodlužující se vegetační zákal vody omezuje makrofyta (problematika makrofyt obecně). Přikrmování ryb, zvýšení dávek statkových hnojiv, zvýšení velikosti rybích obsádek, změna hospodaření v krajině Výsledek: hypertrofie

80. – 90. léta 20. století Základní chemismus rybníků: jednoznačně určován hospodářskými zásahy (dlouhodobé vápnění, splachy z povodí). Zvýšení mineralizace až na 300 mg/l. Rozhodující vliv N a P. Kolísání obsahu. Následek: nárůst biomasy planktonu a ryb (produkce 600 (-1000) kg/ha). Nadbytek P, limitní N ovlivňují dynamiku fytoplanktonu, opačně fytoplankton ovlivňuje množství látek. Druhové složení fytoplanktonu formuje zooplankton a tak i produkci ekosystému. Dostatečně velká obsádka ryb eliminuje velký zooplankton, graduje drobný fytoplankton. V průběhu roku hojný fytoplankton vytváří intenzivní vegetační zákal (dokonce i v zimě). Biomasa je nejvyšší v srpnu (sinice A., A., M.). Letní sinicový vodní květ na 40 % rybníků (nyní i více). Proč dominují sinice? - dokáží využít minimální koncentrace N, fixují N2 z vody fotosyntetizují i v nízké intenzitě světla

Jak vztahy fungují Vysoký predační tlak ryb na zooplankton eliminuje velké perloočky, které jediné mohou potlačit drobný fytoplankton. Absence velkého zooplanktonu neomezuje fytoplankton a ten rychle dominuje v biomase díky dostatku živin již v předjarním období. Fotosyntetická činnost alkalizuje vodu až na pH 10, což poškozuje ryby. Přežití ryb a zvýšení teplot stimuluje respirační pochody – pokles pH při dalším vzrůstu biomasy může vyvolat pro ryby kritický kyslíkový deficit (noc, oblačný den s klidným počasím). Vývoj sinicového vodního květu (nejhorší stupeň eutrofizace) Paradox: úhyn ryb (nejrůznější příčiny) → rozvoj zooplanktonu → eliminace fytoplanktonu (trvá relativně dlouho v důsledku vysokého obsahu organických látek) vyvolává riziko kyslíkových deficitů (potřeba na oxidaci organických látek nevyužitých fytoplanktonem). Stadium „čisté vody“ – rizikové. Východisko: otrávení zooplanktonu OFI (Soldep) Problematika zoobentosu: - výrazná redukce druhové diverzity predačním tlakem ryb - omezení druhů (mlži) manipulací s vodou, redukcí makrofyt - podpora nitěnek a larev pakomárů (eutrofizace)

Ekologická situace rybníků v rámci celkového kontextu krajiny nedovoluje dramatické snížení rybích obsádek (riziko kyslíkových deficitů „čisté vody“. Naproti tomu jsou rizikové i situace intenzivního vegetačního zákalu. Dlouhodobá řešení (střet zájmů zúčastněných stran): postupná redukce velikosti rybích obsádek spolu s redukcí intenzifikačních opatření Protiargumenty: - efektivita hospodaření - význam ryb ve výživě

Faktor čtyři Jedno z hledisek TUR: omezení a omezování (zužování) Další: efektivnost (viz definice: proces změn, ve kterém jsou využívání zdrojů, orientace vývoje technologií a transformace institucí zaměřeny na harmonické zvyšování současného i budoucího potenciálu uspokojování lidských potřeb a aspirací) Reforma v efektivnosti: využívat přírodní zdroje minimálně čtyřikrát (šestkrát, …) lépe než nyní, tzn. při polovičním využívání přírodních zdrojů zdvojnásobit rozdělitelný výsledek Jinými slovy: koncepce hospodářské politiky bezpečné pro budoucnost i zlepšující se stav ŽP při dosahovaném zisku

Sedm dobrých důvodů pro efektivnost Lépe žít Méně znečišťovat a plýtvat Dosahovat zisků Využívat trhů a „zapřáhnout“ hospodářství Lépe využívat kapitál (do rozvojových zemí) Mezinárodní bezpečnost Spravedlnost a práce

Příklady faktoru čtyři: Čtyřnásobná produktivita energie Hyperauta (ze severního mysu až na Sicílii na jedno natankování) – dokladovaná minimalizace spotřeby doplněná ultralehkou konstrukcí, hybridním pohonem Plně biologická administrativní budova (Rocky Mountain) Pasivní dům (oboje na energetických úsporách) Přirozeně klimatizované domy v horku (Kalifornie) (opět) superokna (každé jiné) renovace tradičních (cihlových) domů domácí spotřebiče, (snížení spotřeby), ledničky (zvýšení účinnosti) osvětlení (továrny na žárovky místo elektráren) zásobování energií v chladném klimatu (voda, vítr, slunce) hovězí maso (menší spotřeba, vyšší kvalita), produkce rostlin (rajčata) rentabilní šetření energií a odpady v průmyslu

Čtyřnásobná materiálová produktivita - kancelářský nábytek (dlouhá životnost a moderní design spolu) - hyperauta: nerezavějící, lehká, bezpečná - miniaturizace informací (knihovna v kapsičce vesty) - renesance stavebních materiálů (ocel místo betonu, dřevo) - voda v zemědělství (zavlažování kapkami), průmyslu, domácnostech - problematika zemědělství (produkce potravinové základny obecně) opakovatelnost obalových nádob dřevo jako stavební materiál

Čtyřnásobná dopravní produktivita Šetřit cestování (videokonference, omezení dopravy výrobků) elektronická pošta infrastruktura bydlení (zhuštění místo rozptylu)