DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Monitorování a analýzy Laboratorní cvičení
Advertisements

Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Vliv průmyslu na životní prostředí
Znečištění moří, nadměrný rybolov
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Chemické zatížení krajiny
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Znečišťování vodních zdrojů.
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Ekologické problémy Společenské problémy
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 06Číslo.
Ekologické problémy Společenské problémy
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Kontaminace (znečištění) vody
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Oceánobiologie III. Moře a člověk. Co všechno člověk dokáže !  Technické zásahy do pobřeží a v šelfu  Znečištění –Eutrofizace –Ropa a ropné uhlovodíky.
Voda.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Hydrosféra Filip Bordovský.
Ohrožování základních složek biosféry
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Ellen zvolská , Veronika Frýdová , Sabina Hübschová , Natalie Vaitová
Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Registrační číslo projektu:
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Krajina a životní prostředí
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
RYBNÍK JAKO CELEK.
HYDROLOGIE A OCHRANA VODY
OCEÁNY.
Hydrosféra základní složka života
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Znečištění hydrosféry Lukáš Tureček,Lucie Tomečková A.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu Pracovní list slouží k zopakování a doplnění učiva. Vyhledávání informací motivuje žáky k zájmu o.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_05-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Anotace Prezentace slouží k přehledu tématu problémy životního prostředí a jejich řešení - voda Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění vody Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EK019 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
VY_52_INOVACE_Hydrosféra-učební text
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
VY-52-INOVACE-67_Vodní ekosystém - učební text
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0691 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_EK05 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor RNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor Základy přírodních věd - ekologie Tématický okruh Ohrožování základních složek biosféry Téma Znečišťování vody Ročník 1. M Datum tvorby 11.7. 2013 Anotace Prezentace motivuje žáky k zájmu o celosvětové znečištění vod. Účelem je získání orientace v pojmech : eutrofizace, zdroje znečištění vody, možnosti řešení znečištění vod. Metodický pokyn Prezentace je určena k výkladu učiva. Navazuje na ni pracovní list, který slouží k zopakování a doplnění učiva. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

Znečišťování vody

Znečišťování zdrojů sladké vody Sladká voda je podmínkou existence života lidstva. Za posledních 50 let stoupla o 200 %. 75 % vody se využívá na zavlažování, 20 % spotřebuje průmysl, zbytek domácnosti V rozvojových zemích je nedostatek nezávadné pitné vody, což způsobuje vážné zdravotní problémy obyvatel. Znečišťování povrchových vod celosvětově stoupá, do řek se dostávají odpadní vody z průmyslových podniků, pesticidy a hnojiva ze zemědělství, kyselé srážky, toxické látky – organické sloučeniny a těžké kovy.

Znečištění moří a oceánů Oceány a moře představují 97 % vody na Zemi. Chemické znečištění – havárie ropných tankerů, těžba ropy z mořského dna, lodní provoz,znečištění z pevniny – odpadní vody. Živiny způsobují eutrofizaci (Černé a Baltské moře). Ukládání kontejnerů s radioaktivním odpadem na mořské dno, havárie jaderných ponorek, plavidla s jadernou výzbrojí – nebezpečí radioaktivního zamoření oceánů a moří. Nejvíce znečištěné moře : Baltské, Středozemní, Černé,Severní, Japonské, Perský záliv.

Při haváriích ropných tankerů anebo haváriích ropných plošin kde se těží ropa z mořského dna, dochází k úniku ropy do moře a vzniká ropná skvrna. Ropné látky jsou lehčí než voda, plavou na jejím povrchu a vytváří tak mikrofilm, který je nebezpečný pro život, protože nepropouští kyslík. Vodní živočichové a ptáci jsou obaleni ropou, většina z nich zahyne.

Eutrofizace Je způsobena unikáním minerálních látek (fosforečnany a dusičnany z pracích prášků a hnojiv) do odpadních vod. Dojde pak k přemnožení řas, sinic a fytoplanktonu. Vodní hladina zarůstá, ubývá kyslíku, vymírají ryby a další vodní živočichové.

Faktory způsobující znečištění vody Patogenní organismy – viry, bakterie a prvoci, ohrožují zdraví, pronikají z odpadních vod lidských sídel, ze zemědělské výroby, skládek tuhého odpadu. Voda se nedá použít ani k zavlažování. Rozklad organických látek – odpadní vody z potravinářského, textilního a papírenského průmyslu při rozkladu spotřebovávají kyslík, vodní živočichové a rostliny pak hynou. Nadměrný obsah živin – spláchnutím z polí, septiků, hnojišť způsobí eutrofizaci. Toxické kovy – Hg,Pb,Zn,As,Ni,Cr,Cu z těžby a zpracování rud, z chemického průmyslu.

Organické látky – při zpracování uhlí a ropy, výrobě barev a laků, pesticidů, aromatické uhlovodíky, PCB, DDT, organická rozpouštědla. Kyselé srážky – spalováním uhlí, ropy a plynu unikají do ovzduší oxidy dusíku a síry, v ovzduší se z nich tvoří kyseliny, s deštěm a sněhem se dostávají do jezer a řek. Suspenze – kaly, nepropustnost vody pro světlo brání fotosyntéze. Odpadní teplo – únik z továren i domácností, snížení množství kyslíku ve vodě, vyšší obsah patogenních bakterií. Radioaktivní látky – při těžbě a zpracování uranové rudy, havárie jaderných elektráren.

Perspektivy řešení znečištění vody V ČR je asi 60 % délky všech vodních toků znečištěno. Řešení : budování čistíren odpadních vod, zabránit pronikání hnojiv, pesticidů, močůvky do vodních toků. Ochrana podzemních vod – zabránění prosakování škodlivých látek. Regulovat meliorace, které odvodňují krajinu, respektovat funkci mokřadů v krajině, uvážlivé stavby vodních děl, H2O šetření vodou v domácnostech i průmyslových provozech.

citace Citace a zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Radioactivity_symbol.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lipari_and_salina.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:EVOSWEB_013_oiled_bird3.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Deepwater_Horizon_offshore_drilling_unit_on_fire_2010.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:River_algae_Sichuan.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Intertidal_greenalgae.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:H2O_(water_molecule).jpg Mudrychová ,Jitka , Mudrych, Karel : Maturitní otázky ekologie, Třebíč : Nakladatelství Radek Veselý, 1999