Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Suroviny Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká UPRAVENÉ TUKY Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s upravenými tuky a jejich výrobou. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Upravené tuky, hydrogenace tuků, rafinované tuky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 43 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_C2SU_06
Upravené tuky Ztužený pokrmový tuk (Lukana, Kosmos, Omega - v kostkách, v blocích) Margaríny (Rama, Flora)
Upravené tuky Výroba: K výrobě se používají rafinovné tuky a rostlinné a živočišné oleje (podzemnicový nebo slunečnicový olej)
Tekuté oleje se nasytí vodíkem hydrogenace Směs se vytemperuje na požadovanou teplotu a vyšlehá za současného chlazení, až vznikne tuhnoucí tuková hmota
Schéma zužování – hydrogenace tuků Kapalný olej + H2 + Ni / t = 200°C ztužený tuk
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.