4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela stavebního zákona ve vazbě na ustanovení § 50 návrh územního plánu
Advertisements

Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Evidence územně plánovací činnosti systém ILAS
Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Tento projekt byl financován z INTEGROVANÉHO OPERAČNÍHO PROGRAMU
Stavební zákon a územní plánování
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
1 Územně analytické podklady Územně analytické podklady Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň,
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Stavební uzávěry Krajský úřad Plzeňského kraje
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Novela stavebního zákona
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
ÚAP – datový model Jihomoravského kraje RNDr. Josef Glos AGERIS. s.r.o. Jeřábkova 5, Brno Tel., fax.: ,
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Územně analytické podklady Seminář pro pracovníky stavebních úřadů a úřadů územního plánování Jihomoravského kraje Brno, Ing. arch. Zita Řehůřková.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
-Portál ÚAP a ÚP Zlínského kraje -Rozbory udržitelného rozvoje území ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
PORADA KÚ A ÚÚP ÚAP + info z porady MMR Ing. Morche Lukáš.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Porada pro ÚÚP dne Poznatky z oblasti ÚPČ Ing. Gabriela Šípková Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu.
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP 1.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY 3. ÚPLNÁ AKTUALIZACE ODBOR ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A STAVEBNÍHO ŘÁDU KÚ ÚK.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP JIHLAVA Jihlava.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí AKTUALITY Jana Hurníková, Milan Pachta.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
Kontroly ÚPČ – r / MěÚ Lovosice 04/ MěÚ Litoměřice
PŘEDÁNÍ ÚAP ORP předání
Lhůta pro pořízení územní studie
Dotační program Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2011
„Územní plánování – seminář pro starosty“
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Aktuální informace k problematice Územně analytických podkladů
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Zkrácený postup pořizování aktualizace ZÚR
územního plánování na obcích v roce 2007
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Územní opatření o stavební uzávěře
Evidence územně plánovací činnosti
PORADA S POŘIZOVATELI ÚPD V LK
Obsah územně plánovacích podkladů
Územně analytické podklady
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2012
Veřejná beseda nad návrhem Územního plánu Mariánské Lázně
Transkript prezentace:

4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP

ú.a. ÚAP vs. projednávaná novela SZ bez ohledu na projednávanou novelu SZ bylo třeba podle § 28 (1) SZ zahájit práce na „úplné aktualizaci ÚAP ORP“ připravovaná NSZ, která upravuje lhůtu úplné aktualizace ÚAP ORP z 2 na 4 roky, prochází i nadále legislativním procesem = předpokládaná účinnost NSZ cca 7/2017 (úplná aktualizace ÚAP 1x za 4 roky, tzn. 5.ú.a.ÚAP ORP – 2020)

v procesu pořizování ú. a v procesu pořizování ú.a.ÚAP ORP se postupuje podle platného znění SZ (§ 28 odst. 1) = 4.úplnou aktualizaci ÚAP ORP úřady územního plánovaní musejí pořídit k 31.12.2016 vč. jejich projednání s obcemi ve svém správním obvodu.

Úplná aktualizace ÚAP ORP § 28 SZ Úřady územního plánování: nejpozději do 18 měsíců od poslední „úplné aktualizace“ pořídily ÚÚP návrh nové úplné aktualizace poskytovatelům údajů o území doručily ÚÚP oznámení o aktualizaci a vyzvaly je k potvrzení správnosti, úplnosti a aktuálnosti jimi poskytnutých údajů

Potvrzení údajů o území na výzvu ÚÚP podle § 28 (2) SZ „poskytovatel“ potvrzuje správnost, úplnost a aktuálnost poskytnutého údaje (nebo poskytne nový údaj) – prostřednictvím pasportu údaje o území – příloha č. 2 vyhl. 500/2006, III.oddíl (I.-III.oddíl)

3) podle obdržených aktualizací údajů o území ÚÚP upravuje ÚAP (podklady pro rozbor URÚ a samotný rozbor URÚ). 4) projednání ÚAP § 29 (1) SZ - do 30 dnů po vyhotovení aktualizace projedná ÚÚP s obcemi ve svém správním obvodu – v rozsahu „určení problémů k řešení v územně plánovacích dokumentacích“.

5) na základě výsledků projednání ÚÚP upraví ÚAP - § 29 (1) a bezodkladně předá krajskému úřadu.

Projednání ú.a. ÚAP ORP - rozsah !!! ROZSAH – pouze „určené problémy k řešení v ÚPD“ neboli - závěry ze SWOT a závěry z územních podmínek vyváženosti URÚ, např. požadavky na odstranění nebo omezení slabých stránek, hrozeb a rizik (ve vazbě na § 4 odst.2 písm. b část 1 vyhl. 500/2006)

Projednání ú.a. ÚAP ORP – forma / průběh projednání = je jednání, ke kterému jsou přizvány obce v ORP (≠ zveřejnění ÚAP a stanovení lhůty pro zaslání připomínek) výsledek projednání = souhrn obsahující výsledky z projednání zahrnující též informaci, jak byly zohledněny připomínky obcí doklad o projednání ÚAP je nedílnou součástí samotných ú.a. ÚAP ORP (tzn. i zveřejněné dokumentace)

Zveřejnění a předání ú.a.ÚAP ORP - v rozsahu umožňující dálkový přístup ( např. 4 výkresy a závěry RÚRÚ) - vč. zveřejnění informace o TI a o jejím vlastníkovi obsažené v údaji o území (§ 166 odst. 2 SZ) Předání: stavebním úřadům v rozsahu potřebném pro jejich činnost krajskému úřadu viz. výše a níže 

Problémy „P“ v ÚAP ORP dle ust. § 4 odst. 1 písm. b) část 2.vyhl. 500/2006; textová a grafická část členit „P“ do oblastí / okruhů s uvedením stručného popisu a jeho charakteristiky členit „P“ podle určení řešení v ÚPD (ZÚR, ÚP, RP) užít „index/značku“, která bude provázaná s grafickou částí

Problémy do ÚS – nové doporučení - je vhodné definovat problémy, které lze řešit i územní studií (ÚS)

Záměry „Z“ v ÚAP ORP ze zjištění a vyhodnocení provedení změn v území (ust. § 4 odst. 1 písm. a) vyhl. 500/2006), textová a grafická část každé „Z“ bude obsahovat stručnou charakteristiku „Z“, popis lokalizace a jejich „vyhodnocení“ cílem kapitoly „Z“: přehledné shrnutí zjištěných „Z“ s rozlišením – lokální nebo nadmístní význam

Záměry „Z“ v ÚAP ORP užít „index/značku“, která bude provázaná s grafickou částí

Náležitost předání ÚAP ORP – I. část bezodkladné předání KÚ dle ust. § 29 (2) SZ

Náležitost předání ÚAP ORP – II.díl „tištěná“ část ÚAP : textová část - problémy k řešení v ÚPD grafická část - problémový výkres „netištěná“ část ÚAP : I. datová část ÚAP – zpracovaná ve struktuře DM 3.4 (formát - *shp., případně *dxf., *dwg., *dgn., nebo *gdb.) II. samotné ÚAP (textová a grafická část); textová část - *doc. a *xls.; a grafická část - *GEOTIFF. (pro publikaci výkresů na „GeoP“ a *pdf., *tif.)

Závěr: v procesu pořizování další „úplné aktualizace ÚAP ORP“ je třeba postupovat podle platného změní zákona a současně dle účinné VPS 4.úplná aktualizace ÚAP ORP = 12/2016

Průběžná aktualizace ÚAP ORP je povinná ze zákona § 28 odst. 1 SZ rozsah: podklady pro RURÚ – textová část a grafická (3 výkresy – hodnot, limitů a záměrů) kdy : průběžně !!! na základě nových údajů o území ( poskytovatelé) a průzkumů území (vlastní průzkumy ÚÚP, zjištění z územních studií – RP - ÚP)

Děkuji za pozornost Mgr. Adéla Falcmanová falcmanova.a@kr-ustecky.cz

Veřejnoprávní smlouva o spolupráci kraje s obcemi ve věci provozu Geoportálu územně analytických podkladů Ústeckého kraje (12 + 1)

VPS – účinná od 21.4.2016 zajištění společného postupu užívání a spolupráce při provozu Geoportálu ÚAP (zajištění a zavedení jednotného postupu při tvorbě a zpracování geograf.dat pro ÚPČ - tj. zpracování ÚAP a ÚPD, efektivní využívání GIS v rámci celého ÚK) upravuje práva, odpovědnost a povinnosti smluvních stran ( KÚÚK x ORP ) upravuje technickou a metodickou podporu

Příloha VPS , části I. a II. (Rozdělení odpovědnosti za zpracování sledovaných jevů dle přílohy č. 1 části A vyhlášky 500/2006 Sb.) upravuje rozdělení kompetencí mezi KRAJEM a ORP - sběru, zpracování a aktualizaci vybraných sledovaných jevů dle přílohy 1A vyhl. 500/2006, do datového skladu Geoportálu ÚAP Ústeckého kraje na neuvedené sledované jevy se „příloha VPS – část II.“ nevztahuje

Příloha VPS část II. změny v jednotlivých kompetencích je možné až po písemném odsouhlasení všech účastníků „D“. pravidelné porady (např. návrhy na změnu kompetencí – doplnění kompetencí u nových jevů)

Děkuji za pozornost Mgr. Adéla Falcmanová falcmanova.a@kr-ustecky.cz