Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, ROZDĚLENÍ
Advertisements

CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.09 SOU Obořiště
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ POKRMŮ
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_PŘÍPRAVNÉ PRÁCE, STUDENÝ STŮL
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY ROZDĚLENÍ INVENTÁŘE
VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str
VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str
charakteristika kovového inventáře
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.04 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY POMOCNÝ INVENTÁŘ
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.11 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Inventář na úseku obsluhy, charakteristika
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, PŘÍBORY
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_391 Ročník: 1.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_394 Ročník: 1.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Kvíz Kvíz
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 10 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1PP_OPR_08.
Technika obsluhy – Příprava a obsluha rautu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Složitá obsluha míchání předkrmového salátu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace.
Zařízení na tepelnou úpravu pokrmů - sporáky
Příprava pokrmů ze skopového masa
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číselné soustavy - převody
Převody čísel. soustav - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Telecí maso - charakteristika
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úprava hovězích plátků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Historie pohostiství Předmět: Stolničení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Způsoby obsluhy Způsob obsluhy je technická záležitost servisu pokrmů.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Microsoft Word Využití tvarů na tvorbu obrázků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Náležitosti jídelních lístků
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Charakteristika a dělení drůbeže
Prostory v provozovně společného stravování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Smažené výrobky Předmět: Technologie Pekař
Deratizace, dezinsekce a dezinfekce
Rošty, rožně, grily, mikrovlnná zařízení
Zařízení umýváren nádobí
Banketní obsluha Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Složitá obsluha fondue
Výroba šumivých prášků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Příprava drůbeže vařením, dušením
Zařízení na pečení a smažení
Kvadratické rovnice - kořeny rovnic
Skopové maso - charakteristika
Číselné soustavy - Opakování
Perníky - výrobky Předmět: Technologie Pekař
Technika obsluhy – Společenská setkání
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Kovový inventář Anotace: prezentace slouží žákům k pochopení významu inventáře. Žáci se seznámí s běžně používaným kovovým inventářem a jeho ošetřováním. Klíčová slova: stříbro, nerez ocel, druhy a použití inventáře. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 47 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_STČ1_05

Kovový inventář:   používá ho hlavně číšník při přenášení pokrmů ke stolu hosta. Vyrábí se ze stříbra, často i zlacený a z nerez oceli. Stříbrné mísy na výrobky studené kuchyně mají skleněnou vložku proti oxidaci. Druhy: - mísy - timbál na dušená masa - polévková terina, polévkový šálek - přílohové misky a mušle, miska na hlemýždě, - rybí vanička s vložkou (rybí várka) - poháry na zmrzlinu a šlehačku, džezva na tureckou kávu, lis na citron, souprava na fondue ap.

Ukázky kovového inventáře – mísy a timbál: mísy – bývají ze stříbra se skleněnou vložkou, častěji z nerez oceli. Mohou být různých tvarů a velikostí: obr. č. 1 obr. č. 2 timbál – je kastrůlek s poklicí na dušené pokrmy. Může být na jednu nebo i více porcí: obr. č. 3

Ukázky kovového inventáře – terina a miska na hlemýždě: obr. č. 4 polévková terina: obr. č. 5 miska na hlemýždě:

Ukázky kovového inventáře – lisy na citron, džezva a polévkový šálek: lisy na citrony – zakládají se hostovi s půlkou nebo čtvrtkou citronu: obr. č. 6 - 8: džezva se používá na přípravu polévkový šálek (číšník vylévá i podávání turecké a arabské kávy: polévku do hostova talíře):

Souprava na fondue, miska na zmrzlinu: obr. č. 9 a 10: souprava na fondue miska na zmrzlinu: (vidličky mají různé barvy podle počtu hostů):

Inventář na kávu: horní část host odloží a spodní příbor na překapávanou kávu : obr. č. 11 a 12 horní část host odloží a spodní část slouží jako šálek:

Ošetřování kovového inventáře: stříbro se musí chránit před kyselinami a vejci aby nečernalo (používá se skleněná vložka), myje se v myčce na stříbrný inventář a leští se. Ostatní inventář se umývá a leští. Skladuje se podle druhu, pečlivě se eviduje.

Kontrolní otázky 2. Z jakých materiálů se vyrábí kovový inventář? 1. K jakému účelu se používá kovový inventář? 2. Z jakých materiálů se vyrábí kovový inventář? 3. Vyjmenujte kovový inventář. 4. Jak se ošetřuje kovový inventář?

1. Používá se hlavně při přenášení pokrmů ke stolu hosta. Správné odpovědi 1. Používá se hlavně při přenášení pokrmů ke stolu hosta. 2. Vyrábí se ze stříbra, jsou často i pozlacené a z nerez oceli, stříbrné mísy na výrobky studené kuchyně mají skleněnou vložku proti oxidaci. 3. Mísy, timbál, polévková terina, přílohové misky a mušle, miska na hlemýždě, rybí vanička s vložkou (rybí várka), poklice na mísy, poháry na zmrzlinu a šlehačku, džezva na tureckou kávu, lis na citron, souprava na fondue ap. 4. Stříbro se musí chránit před kyselinami a vejci aby nečernalo, myje se v myčce na stříbrný inventář a leští se. Ostatní inventář se umývá a leští. Skladuje se podle druhu, pečlivě se eviduje.  

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1: Fortuna 1996,ISBN 80-7168-333-7. Obrázky č. 1 až 12 - vlastní fotografie inventáře. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.