UČENÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sebepoznání, sebevýchova a učení. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Advertisements

2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 1. Vývoj a rozvoj člověka Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Pedagogická psychologie. Názory na vymezení předmětu pedagogické psychologie Předmětem pedagogické psychologie je aplikace poznatků z obecné psychologie.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
Předmět didaktiky chemie. Cíl: Seznámení s prostředky materiálními i immateriálními, kterými je možné mladého člověka vychovávat a vzdělávat Podstata.
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Předmět:Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí se základním rozdělením mzdy.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
2012. Změny v koncepci a způsobech projektování kurikula Obsah: 1. Systém kurikulárních dokumentů 2. Pojetí RVP PV (východiska, společný rámec, principy,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Jsou venkovské školy horší než městské?
VLASTNOSTI SCHOPNOSTI DOVEDNOSTI
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rozhodování 1.
Pracovní porada Pracovní list.
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
Metody psychologie IV.část – Pomocné metody
Pracovní porada Pracovní list.
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Kateřina Lojdová Klima školní třídy Kateřina Lojdová
Výkonové vlastnosti osobnosti
Didaktika sportovních činností
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
3. Metody pedagogické diagnostiky
VYUČOVACÍ PROCE S A JEHO FÁZE
Gymnasium Jižní Město Praha
Organizační struktura
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Andragogika Vzdělávání.
Jak postupovat při měření?
8. Základní ekologické pojmy, organismus a prostředí
Digitální gramotnost Informatické myšlení
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání Mgr. Kateřina Lojdová
NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_14_M9_Hanak
OSOBNOST.
Krajský metodický kabinet MATEMATICKÉ GRAMOTNOSTI
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
SCHOPNOSTI ČLOVĚKA Psychologie 4. S.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_06_M9_Hanak TÉMA: Lomené výrazy
Feuersteinovo instrumentální obohacení
Vztah k životnímu prostředí
Život bez střeva , Praha.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Schopnosti inteligence
Revize kurikulárních dokumentů pro všeobecné a
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

UČENÍ

PODMIŇOVÁNÍ = mechanismus učení, podmínky za kterých učení probíhá aktivní tvořivý proces, který rozšiřuje vrozené dispozice a možnosti jedince. Smyslem je získávání, osvojování, pozměňování a upevňování nových zkušeností a tím přizpůsobování se novým skutečnostem. Naučené je opakem vrozeného. Učení se uskutečňuje na základě tzv. PODMIŇOVÁNÍ PODMIŇOVÁNÍ = mechanismus učení, podmínky za kterých učení probíhá POZOR!!! Důležitá je vědomá kontrola učení, tzn. rozlišení správného výsledku od chybného, uvědomění si chyby a její napravení.

DOVEDNOSTI = učením získané dispozice Díky učení si osvojujeme předpoklady k činnostem: VĚDOMOSTI DOVEDNOSTI NÁVYKY VĚDOMOSTI = osvojené poznatky a informace včetně vzájemných vztahů (zákony, pravidla, vzorce ….) DOVEDNOSTI = učením získané dispozice - senzorické = zdokonalené vnímání (rozlišení barvy, výšky tónu …) - intelektové = využívání mluvnických pravidel - senzomotorické = koordinace - řízení, psaní, hra na hudební nástroj - sociální = schopnost jednat s lidmi, spolupracovat

DRUHY UČENÍ NÁVYKY = učením získané sklony, které člověka pobízejí v určité situaci k určité zautomatizované činnosti (rozhlédnout se na přechodu, pozdravit, čistit si zuby …) DRUHY UČENÍ smyslově pohybové např. učení se šití, kreslení … SENZOMOTORICKÉ VĚDOMOSTNÍ osvojování poznatků INTELEKTOVÉ osvojování řešení problémů a úloh učení sociální interakci – žít mezi lidmi sociální dovednosti, formuje motivy a charakter SOCIÁLNÍ

EFEKTIVITA UČENÍ závisí zejména na VNĚJŠÍCH PODMÍNKÁCH učení, MOMENTÁLNÍM PSYCHICKÉM STAVU jedince, dále na METODĚ, která je zvolená. lépe se učí to, čemu rozumíme je vhodné vybrat a uspořádat nejdůležitější poznatky je vhodné učit se ihned po seznámení se s novou látkou využívat aktivní hlasité opakování stanovit si pravidelný režim pro učení spolupráce se studijním partnerem – vzájemné zkoušení