DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV8 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ODBORNÝ VÝCVIK Tematická oblast NAUKA O ZBOŽÍ 1 Téma KYPŘÍCÍ PROSTŘEDKY - BIOLOGOCKÉ Ročník 2. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby PROSINEC 2012 Anotace Žáci se seznámí s druhy kypřících prostředků biologockých v prodeji, jejich přejímkou, vadami a skladováním. Materiál je určen pro žáky 2.ročníku obor prodavač.
KYPŘÍCÍ PROSTŘEDKY
KYPŘÍCÍ PŘÍPRAVKY CHARAKTERISTIKA: Slouží ke kypření těsta. Kypření zvyšuje stravitelnost výrobků z těsta. Obsahuje bílkoviny, fosfor, vitamíny skupiny B, provitamín D a lecitin. Doporučení zákazníkovi – pomazánka, polévka, knedlíčky do polévky….
KYPŘÍCÍ PŘÍPRAVKY JSOU DVOJÍHO DRUHU: BIOLOGICKÉ KYPŘÍCÍ PROSTŘEDKY CHEMICKÉ KYPŘÍCÍ PROSTŘEDKY
KYPŘÍCÍ PROSTŘEDKY BIOLOGICKÉ
BIOLOGICKÉ KYPŘÍCÍ PROSTŘEDKY ŘADÍME SEM: DROŽDÍ ČERSTVÉ DROŽDÍ SUŠENÉ
DROŽDÍ ČERSTVÉ ZÁKLADNÍ SUROVINA – MELASA (obsahuje až 20% cukru) VÝROBA: kvašením melasy V prodeji: Pekařské lisované droždí – spotřebitelsky bal. (42g)
DROŽDÍ ČERSTVÉ PŘEJÍMKA - kontrolujeme: – vzhled – neporušenost obalu, - záruční lhůtu VADY: prošlá záruční lhůta, poničený obal, rozmačkané, záměna druhu, oschlé, vysušené droždí SKLADOVÁNÍ: v chladící lednici při teplotě od 1°C do 4°C, odděleně od aromatického zboží, provádíme obměnu zásob
DROŽDÍ SUŠENÉ CHARAKTEISTIKA Jedná se o droždí pekařské lisované v suchém stavu. Zachovávající si kvasící schopnosti. Někdy se označuje jako instantní. Výhoda oproti čerstvému droždí je delší trvanlivosti. V prodeji: Droždí pekařské
DROŽDÍ SUŠENÉ PŘEJÍMKA - kontrolujeme: – vzhled – neporušenost obalu, - záruční lhůtu VADY: prošlá záruční lhůta, poničený obal, záměna druhu, SKLADOVÁNÍ: v čistých, dobře větratelných, suchých a chladných skladech, chráníme před sluncem, provádíme obměnu zásob
OPAKOVÁNÍ Z jaké základní suroviny se vyrábí droždí? Které druhy droždí prodáváte? Jaký má význam droždí ve výživě? Jaké je použití droždí? Jaké jsou nejčastější vady droždí? Na co dáváme pozor při přejímce droždí?
ZDROJE http://www.ssss.cz/files/kpucebnice/images/pv/kopie/drozdi.jpg Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, 1996 http://www.ssss.cz/files/kpucebnice/images/pv/kopie/drozdi.jpg http://www.ssss.cz/files/kpucebnice/images/pv/kopie/drozdi_200.jpg