Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Nově pěstované rostliny a jejich využití
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Maso Bc. Miroslav Kříž.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_04
MSŠZe a VOŠ Opava Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě Kvíz: modul č. 5 „Ovocný sad“ Význam ovoce a zeleniny Z písmensprávných odpovědí.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:
Předmět: Biologie Obor: Technické lyceum Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Škola: VOŠ a SPŠE Olomouc Třída: 1L Školní rok: 2013/2014 Jméno: Lukáš Najvar Graviola.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
KAKI Aneta Spratková, KMD FreeDeK
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK
Papaya David Matz, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti.
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_MELOUNY_PREZENTACE_18 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
PECKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: peckové, ovoce,dělení, meruňky, třešně, višně, broskev Bc.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKLADOVANI_A_KONZERVOVANI_OVOCE _PREZENTACE_03 Název školyStřední škola.
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Nashi, Mochyně, Mučenka, Papája, Liči, Mangostan a Rajčenka
Potraviny a výživa - Zelenina
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ovocné stromy Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Sušené ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Nutriční hodnoty ovoce a zeleniny od L do M
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: Moderní škola
ZELENINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Transkript prezentace:

Projekt: OP VK 1.4 709998205 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0440 Autor: Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM: Pě9 - 6 Datum ověření ve výuce: 10. 11. 2010 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vzdělávací obor: Pěstitelství Tematický okruh: Ovoce Téma: Méně známé druhy ovoce

Anotace Výkladová prezentace seznamuje žáky s měně známými druhy ovoce Pomelo, papája, tamarilo, avokádo, liči čínské

Méně známé druhy ovoce

Pomelo pochází z Jihovýchodní Asie tvarem připomíná grapefruit nemá hořkou příchuť je největším citrusovým plodem může vážit až 5 kg barva dužiny je žlutá až červená

Pomelo je vydatným zdrojem draslíku pomáhá snižovat cholesterol a při prevenci srdečních onemocnění má málo kalorií, tuku a sodíku obsahuje železo a vitamíny A,C konzumuje se syrové bez slupky nebo se přidává do ovocných salátů a marmelád

Papája pochází z vlhkého tropického pásma Střední Ameriky je sladká, voní po čerstvých meruňkách. Svou chutí připomíná meloun protáhlé oválné - hruškovité plody dorůstají délky až 50 cm a váhy až 10 kg

Papája konzumujeme syrové nebo kompotované přidává se do ovocných salátů, vaří se z ní „zelí“ pecky se využívají jako náhražky pepře obsahuje celou řadu vitamínů především B1, B2, C a provitamín A a významné množství vápníku

Tamarilo pochází z peruánských And je příbuzné lilku a rajčeti plody jsou vejčitého až kulatého tvaru bývají až 9 cm velké vnitřek plodu je kyselý kyselost plodu může zmírnit oslazením slupka plodu je hořká – vždy ji odstraňujeme

Tamarilo obsahuje minerály jako vápník, železo a fosfor. Je bohaté na vitamín A, C, B1, B2, B3 má malý obsah tuků dá se vařit jako rajské jablíčko, hodí se do ovocných salátů, do kompotů, zavařenin, protlaků, s cukrem a smetanou jako krém,…

Avokádo pochází z jižní Ameriky plod má oválný hruškovitý tvar o délce 7 – 20 cm a dosahuje hmotnosti až 1 kg má slupku lesklé tmavozelené barvy uvnitř má měkkou máslovitou dužninu oříškové chuti v plodu se nachází nejedlá pecka

Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek – draslíku, mědi, magnesia a fosforu a vitamínů obsahuje až 20% tuků převážně ve formě nenasycených mastných kyselin je lehce stravitelné je součástí jídelníčku vegetariánů a sportovců je určeno k rychlé spotřebě

Liči čínské pochází z jižní Asie, Číny a Indočíny čínská švestka – sušený plod čínské jahody – konzervovaný plod sladká, jemná chuť, podobná kompotovaným mandarinkám konzumuje se nedozrálá dužnina, která je velice šťavnatá a dá se dobře vyloupnout i vypeckovat

Liči čínské oválné až kulaté plody dlouhé 3 až 5 cm slupka plodu je tenká, křehká a má bradavičnatý povrch chuť a vůně liči se poněkud mění podle pokrmu k němž jsou podávány poživatelná dužina má pouze průměrný obsah vitamínu C a minerálních prvků

Zdroje obrázky str. 3, 4, 5, 6, 7, 10, 11, 12, 13 – vlastní zdroj http://cs.wikipedia.org/wiki/Pomelo http://cs.wikipedia.org/wiki/Pap%C3%A1ja http://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/papaja/papaja.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Li%C4%8Di_%C4%8D%C3%ADnsk%C3%A9 http://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/tamarillo/tamarillo-popis.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Tamarilo http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tamarillos.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tamarillos%28janek2005%29.jpg?uselang=cs http://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/lici/lici-popis.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1do http://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/avokado/avokado-zakladni-popis.htm obrázky str. 3, 4, 5, 6, 7, 10, 11, 12, 13 – vlastní zdroj