ERICH MARIA REMARQUE NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světová literatura po 1. svět. válce
Advertisements

Erich Maria Remarque
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _15_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Erich Maria Remarque Na západní frontě klid
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_724_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Světová próza v 1. polovině 20. století
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_03_CJL_L Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Cizorodé látky v potravním řetězci
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Porovnáváme povrch a objem válce a kuželu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zbyněk Tůma. Dostupné z Metodického portálu.
Světadíly Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Čteme s porozuměním II. Pokyny: 1)Prohlédni si pořádně obrázek. 2)Pořádně si přečti čtyři věty. 3)Rozhodni, která z vět se nejlépe hodí k obrázku. 4)Klikni.
THOMAS MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Meziválečná literatura
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Vítejte v Písmenkově – seznamte se s písmenkem Y, y
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu Provozuje Národní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Literatura 1. světové války Název sady: Český jazyk 9. ročník.
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Historie železniční dopravy
TÉMA: ERICH MARIA REMARQUE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Reklamace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Získávání energie pro život
České bankovky a kdo je na nich vyobrazen
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
JÍZDNÍ ŘÁDY AUTOBUSŮ – prezentace k pracovnímu listu Český jazyk Praktická škola jednoletá nebo dvouletá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE
Čteme, i když to neumíme. Pozoruj obrázky a snaž se pomoci paní učitelce se čtením. Nakonec tě čeká pár lehoučkých úloh. Autorem materiálu a všech jeho.
Kde se opravují auta? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Erich Maria Remarque Eva Švančarová
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
České mince a co je na nich
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Slabiky lu, le, li, lo, lá, lí Metodický komentář:
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
BALONY a násobilky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN.
SKLÁDÁME SLOVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Jméno: Poznáš hudební nástroje? Doplň názvy.
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
KVARTETO – hláska R Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Rychlé počítání v časovém limitu 15 vteřin II.
Rozvíjíme zrakovou paměť
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

ERICH MARIA REMARQUE NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jakub Tůma. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Obsah Život Chronologický seznam významných děl Citáty Literární rozbor Na západní frontě klid Děj Postavy Pracovní list Odpovědi Seznam použité literatury Odkaz na citace

Život 22. června 1898, Osnabrück – 25. září 1970, Locarno Narodil se do rodiny knihvazače. V 18 letech odešel do první světové války. V roce 1918 ho zasáhla střepina granátu do krku, levé nohy a pravé ruky. Konec války strávil v lazaretu v Duisburgu. Po válce vystřídal mnoho povolání (učitel, varhaník, obchodní cestující, úředník, obchodník s hřbitovními náhrobky, automobilový závodník), ze kterých později čerpal inspiraci.

Život Redigoval dva časopisy, „Sport im Bild“ v Berlíně a „Echo Continental“ v Hannoveru. Remarque se stal literární celebritou po vydání knihy Na západní frontě klid. Kniha ihned zfilmována, prodalo se jí 3,5 milionu výtisků během prvních tří let. Po převzetí moci nacistickým režimem se dostal na seznam zakázaných autorů. Roku 1938 zbaven německého občanství.

Život Nacistický režim jeho dílo označil za nepravé. Remarque podle nacistické propagandy byl Žid Paul Kramer (akronym). Oženil se s bývalou manželkou Charlieho Chaplina, Paulette Goddard. Zemřel v roce 1970 na klinice v Locarnu.

Chronologický seznam významných děl Na západní frontě klid (1929) Cesta zpátky (1931) – Pokračování románu Na západní frontě klid.

Tři kamarádi (1936) – Syntéza autorovy poetiky a filosofie Tři kamarádi (1936) – Syntéza autorovy poetiky a filosofie. Příběh tří automechaniků vlastnících starý vůz jménem Karel se závodnickým motorem v neprospívající automobilové dílně. Přátelé žijí bohémským životem, dokud v jejich životě nenastane zlom. Robert se zamiluje do nemocné dívky Pat a snaží se jí pomoct. Gottfried je zastřelen členem SA a dva přátelé, Robert s Ottou se mu mstí. Nakonec se oba snaží postupně prodat veškerý majetek, aby Pat pomohli sponzorovat nákladnou léčbu. Prodají i Karla, ale Pat to nepomůže. Román shrnuje filosofii, kterou lze označit biblickým citátem, který nese název další knihy.

Chronologický seznam významných děl Miluj bližního svého (1941) Černý obelisk (1956) – Příběh z dvacátých let 20. století o několika přátelích vlastnících pohřební ústav. V pozadí příběhu o osudu těchto postav je vykreslena atmosféra Výmarské republiky a příčiny nástupu fašismu.

Citáty „Vždycky se nám zdá lepší to, co nemůžeme dostat, než to, co už máme. V tom spočívá romantika a idiotství lidského života.“ „Jenom jednoduché věci nikdy nezklamou. A štěstí se má začít hledat úplně dole při zemi.“ „Těžké je milovat někoho, koho si nevážíme, a neméně těžké je milovat toho, koho si vážíme o mnoho víc než sebe.“ „Život brzo skončí a pak nám nikdo nedá nic za to, jestli jsme byli smutní nebo veselí.“

Literární rozbor Forma Druh Žánr Próza Epika Román

Na západní frontě klid (1929) Jde částečně o autobiografii. Román vysvětluje válečnou realitu první světové války a její podoby, kterou nikdo do té doby nepoznal a která nedevastovala nevratně pouze krajinu, ale i člověka, který se z války vracel jako docela jiný a svému okolí vzdálený tvor. Román byl doposud dvakrát zfilmován. První film v režii L. Milestonea z roku 1930 získal Oskara. V roce 1979 natočil D. Mann stejnojmenný koprodukční film.

Děj Hlavní hrdina Pavel se i se svými přáteli dostane na frontu. Celý děj je prodchnut naturalistickým líčením války od její periferie (kasárny, výcvik) až po epicentrum v zákopech. Pavel je celým prostředím, které si válečné běsnění téměř užívá, stržen, ale uvědomuje si, že realita je jiná. Když zabijí jeho kamaráda, uvědomuje si cenu života. Když jede domů se zregenerovat, zjistí, že jeho maminka umírá na rakovinu a celé jeho kdysi blízké prostředí domova je mu vzdálené. Pomalu přijde o všechny své přátele (poláka Katczinského nese přes celé bojiště) a nakonec sám zemře.

Postavy Pavel Bäumer – hlavní postava Albert Kropp – bývalý spolužák Pavla Müller – bývalý spolužák Pavla Leer – bývalý spolužák Pavla František Kemmerich – bývalý spolužák Pavla Stanislav Katczinsky – kamarád Pavla Tjaden Deterding Himmelstoss – velitel, krutý, bezohledný

Pracovní list Vyjmenuj alespoň dvě díla autora. Je kniha Na západní frontě klid román? Pokus se vysvětlit hlavní téma knihy. Dá se říct, ža autor v knize Na západní frontě klid využil zkušenosti z vlastního života?

Odpovědi Nebe nezná vyvolených, Tři kamarádi Ano Román vysvětluje válečnou realitu první světové války a její podobu, kterou nikdo do té doby nepoznal a která nedevastovala nevratně pouze krajinu, ale i člověka, který se z války vracel jako docela jiný a svému okolí vzdálený tvor.

Seznam použité literatury REMARQUE, Erich Maria. Na západní frontě klid. 9. vyd. (V novém překladu v Euromedia Group 1.). Praha: Ikar, 183 s. ISBN 978-80-249-1395-7.

Odkaz na citace Citáty slavných osobností: Největší sbírka citátů, přísloví a murphyho zákonů [online]. 2007 - 2013 [cit. 2014- 01- 10]. Dostupné z: http://citaty.net/autori/erich-maria-remarque/ STR. 2. Bundesarchiv, Bild 102-10867 / CC-BY-SA [online]. [cit. 2014­04­06]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Erich_Maria_Rem arque_1929_zu_Davos.jpg?uselang=cs STR. 5. Erich Maria Remarque [online]. [cit. 2014­04­06]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Remarque _Autograph.jpg?uselang=cs