Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Erich Maria Remarque Na západní frontě klid

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Erich Maria Remarque Na západní frontě klid"— Transkript prezentace:

1 Erich Maria Remarque Na západní frontě klid
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 E. M. Remarque - život vlastním jménem Erich Paul Remark (1898- 1970)
německý spisovatel v 18 letech odešel do 1. světové války, kde byl vážně zraněn v roce 1939 byl zbaven německého občanství (nacistická propaganda tvrdila, že Remarque byl Paul Kramer – Žid) žil v emigraci ve Švýcarsku, USA ve svých dílech se věnuje tzv. ztracené generaci, ale sám do ní nepatřil, jelikož nebyl Američan

3 E. M. Remarque – dílo Na západní frontě klid (1929) Tři kamarádi
Miluj bližního svého Jiskra života Vítězný oblouk Čas žít, čas umírat Černý obelisk Nebe nezná vyvolených Noc v Lisabonu

4 Na západní frontě klid – ukázka č. 1
Táboříme devět kilometrů za frontou. Včera jsme měli směnu; žaludek máme plný bílých fazolí s hovězím a jsme sytí a spokojení. Ba i pro večer mohl každý vyfasovat ještě plný esšálek; mimo to jsou dvojité porce salámu a chleba - to už něco vydá. Takového něco tu už dávno nebylo: špekoun s hlavou rudou jako rajské jablíčko jídlo přímo nabízí; na každého, kdo jde kolem, kývá lžící a pořádně mu nandá. Je načisto zoufalý, poněvadž neví, jak vyprázdní své kotly. Tjaden a Műller sehnali pár umyvadel a dali si je nandat až po okraj do zásoby. Tjaden to dělá ze žravosti, Műller z opatrnosti. Kam to Tjaden dává, to je u Boha. Je pořád hubený jako herynek.

5 Otázky Ze které části knihy ukázka pochází?
Dokážete vysvětlit, proč mají vojáci přebytek jídla? Bývala tato situace na frontě běžná? Vybavíte si podmínky, v jakých vojáci žili v zákopech, stravovali se? Víte, co znamenají tato slova: esšálek, herynek?

6 Ukázka č. 2 Bylo už poledne, když ti první z nás lezli z baráku. Za půl hodiny popadli už každý esšálek a shromáždili jsme se před kuchyní, která voněla mastně a žírně. Na špici přirozeně ti nejhladovější: malý Albert Kropp, který myslí z nás nejjasněji a proto je teprve frajtrem; Műller, který tahá s sebou ještě učebnice a sní o válečné maturitě; při bubnové palbě dře formulky z fysiky; Leer, který nosí plnovous a má zalíbení v děvčatech z oficírských bordelů; přísahá, že dostaly armádní rozkaz nosit hedvábné košile a u hostí od hejtmana nahoru se předem vykoupat; jako čtvrtý já, Pavel _______. Všichni čtyři ve věku _________ let, všichni čtyři jsme šli z jedné třídy do války.

7 Doplňte místa, která jsou v textu vynechaná.
Kdo je vypravěčem příběhu? Vzpomenete si na jména některých dalších postav? Zažili vojáci i nějaké veselé momenty na frontě? Popište, jak se proměňují ideály mladých vojáků.

8 Doplňující otázky: 1. Charakterizujte styl, jazyk díla.
2. Kterým prostředkem autor dosahuje většího napětí v knize? 3. Vzpomenete si, který z Pavlových spolužáků umírá jako první? 4. Kdo byl Stanislav Katzinsky? 5. V díle kterých autorů se také odráží válka?

9 Test 1. Jak se jmenuje učitel, který v mladých chlapcích vzbudil vlastenecké cítění? a) Müller b) Kropp c) Kantorek 2. Jméno jejich velitele ve výcvikovém táboře je: a) Kemmerich b) Himmelstoss c) Leer 3. Vrací se Pavel na nějaký čas domů? ANO – NE 4. Co udělal Detering? a) pokusil se o útěk do Německa b) spáchal sebevraždu c) okradl Pavla 5. Pavel Bäumer na konci knihy umře? ANO - NE

10 Ukázka č. 1 (odpovědi) Ukázka pochází z úvodu knihy.
Vojáci mají přebytky, jelikož předešlý den proběhl silný útok a mnoho mužů při něm padlo. Ne, tato situace byla spíše výjimkou. Vojáci často v zákopech hladověli měli velmi malý denní příjem potravy. Vojáci spali přímo v zákopech nebo v barácích (dřevěné boudy), používali polní latríny, měli velmi špatné hygienické podmínky; když byli raněni, byli převezeni do polních lazaretů nebo do nemocnice. esšálek – ešus, nádoba, rendlík, ve kterém měli jídlo herynek – nasolen sleď, druh ryby s protáhlým štíhlým tělem

11 Ukázka č. 2 (odpovědi) Bäumer, devatenáct
Vypravěčem příběhu je mladý devatenáctiletý student Pavel Bäumer, který je svým třídním profesorem donucen nastoupit na frontu. Další postavy: Kropp, Leer, Müller, Kemmerich, Katzinsky Veselé momenty na frontě: když chytili husu, zážitek s francouzskými děvčaty, vypráskání nenáviděného Himmelstosse, hlídání skladiště… Zpočátku jdou mladí studenti do války s nadšením, mají velké ideály a silné vlastenecké cítění, což se však v průběhu knihy mění. Na konci se cítí unaveni válkou, nic jiného než to neznají, nejsou schopni se vrátit do svých domovů a fungovat jako před válkou – tímto se Remarque řadí ke ztracené generaci.

12 Doplňující otázky (odpovědi)
Vypravěč o válce mluví dokumentárním až reportážním způsobem, jako by se ho ani válka netýkala. Tyto popisné pasáže se střádají s reflexivními částmi, které vyjadřují hluboké niterní prožitky spojené s válečnou hrůzou. Většího napětí autor dosahuje právě vypravěčovým odstupem od války, střídáním naturalisticky popisných pasáží s těmi reflexivními. Jako první umírá Kemmerich. Stanislav Katzinsky – asi čtyřicetiletý Polák,k který Pavla doprovází od začátku války, stane se jeho nejlepším přítelem, na konci války je raněn, Pavel jej nese na zádech do ošetřovny, až tam zjistí, že Stanislav byl mezitím střelen do zátylku, a tedy že nemá šanci na přežití. Např. Henri Barbusse (Oheň), Romain Rolland (Petr a Lucie)

13 Test (řešení) 1. c) 2. b) 3. ANO 4. a) 5. ANO

14 Citace REMARQUE, Erich Maria. Na západní frontě klid [online] [cit ].

15 Tento digitální učební materiál (DUM) zpracovala Mgr. Pavlína Štěrbová
v Havířově.


Stáhnout ppt "Erich Maria Remarque Na západní frontě klid"

Podobné prezentace


Reklamy Google