VY_32_INOVACE_Salamonová_15-3-03- Griliáž Polevy a náplně VY_32_INOVACE_Salamonová_15-3-03- Griliáž Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace PowerPoint je zaměřen na výrobu Griliáže. Pomáhá rozvíjet klíčové kompetence žáka. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář jako učební materiál, pro opakování nebo k samostudiu.
Griliáž je sypká hmota světlé hnědé barvy zrnité konzistence obsahuje viditelné kousky jádrovin.
Výrobní postup cukr s olejem se roztaví za stálého míchání do světlé hnědé barvy
do roztaveného cukru se nasype upravená jádrovina a za stálého míchání se praží hmota se ihned vylije na mastné plechy nebo silpát a nechá vychladnout.
Úprava ztuhlá hmota se roztluče na malé kousky, které se strouhají nahrubo nebo drtí na třecím stroji griliáž se proseje, získaná hrubá a jemná hmota se uloží odděleně v uzavřených nádobách.
Skladování vlhkost způsobuje ztvrdnutí a je nutné opět drtit, strouhat skladujeme ve větraných a suchých skladech.
Druhy griliáže z podzemnice z mandlí z lískových jader z kokosu
Použití hrubě rozdrcený griliáž se používá na zdobení a obalování výrobků jemně mletý k ochucení náplní.
POUŽITÁ LITERATURA Půlpánová, A., Cukrářská technologie. 1. vydání, Olomouc: FIN, 1993. 277 s. ISBN 80-85572-54-0 Bláha, L., Conková, V., Kadlec, F., Cukrářská výroba I. 3. vydání Praha 4: Informatorium, 2001. 155 s. ISBN 80-86073-85-8 Obrázky – vlastní archiv