. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický okruh: Anarchističtí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Advertisements

Karel Hynek Mácha Básník, prozaik, dramatik
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Rozbor uměleckého textu
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
MARCEL PROUST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Pohár mléka Endless love. way H.P..
Nebezpečí na internetu Nikola Zámečníková
DUCHOVÉ Jsou všude kolem nás... Nevěříš??? Tak proč se s námi nevydáš na cestu za nimi....?...čekají na tebe!!! PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!!
Slzy ženy Proč ženy pláčou.
Lustig – Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Celkový rozbor textu
VY_32_INOVACE_ČJPS2A0560BED
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
STRUKTURA A JAZYK PROZAICKÉHO DÍLA
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
Jak to bylo doopravdy Tereza Kohoutová.
Novela 1) Zařazení literárního žánru: Novela do literárního druhu a typu literatury 2) Definice novely 3) Autoři novel 4) Ukázka 5) Shrnutí.
Čtenářský deník.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Bruncvíkovi VY_32_INOVACE_17 Sada 9
Život a dílo VY_32_INOVACE_2A4 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Lenka Fibigerová.
literatura s prvky SCI–fi, fantazy literatura
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Téma: Krysař – V. Dyk VY_32_INOVACE_597.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Martina Buršová 9.B Viktor Dyk. Životopis Český básník, prozaik, dramatik, publicista a politik, překladatel z němčiny a francouzštiny. Narození-1877.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor seznamuje žáky s pověstí o původu názvu města Tišnova.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Ruský dramatik,povídkář a prozaik.  Narodil se 29.ledna 1860 ve státě na území Evropy i Asie v městečku Taganrog,kde později i vystudoval gymnázium.
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
ANARCHISTIČTÍ BUŘIČI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Generace tzv. buřičů 2 8. ročník Generace tzv. buřičů Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové.
Generace tzv. buřičů 8. ročník.
VIKTOR DYK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA VRSTVA TEMATICKÁ A MYŠLENKOVÁ Mgr. Michal Oblouk.
Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
Nicolas Flamel. Možná jste o něm slyšeli, ale většina z vás zřejmě ne. Fanoušci Harryho Pottera jeho jméno zaslechli a pokud někdo z vás četl Alchymistu.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Viktor Dyk - dílo Obr. 1.
Vypracoval: Ondřej Dutka
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Literatura 19. a 20. století VY_32_Inovace_19SJ - 1
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
Vy_12_Inovace_Český jazyk_Literatura Život a dílo Mikuláše Dačického Z Heslova Základní škola a Mateřská škola Chvalkovice, okres Náchod Autor: Mgr.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Božena Němcová (1820 – 1862).
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Viktor Dyk (1877 – 1931) KRYSAŘ.
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
VOŠ A SPŠ ŠUMPERK V PROJEKTU MOV
EDVARD MUNCHA 7.B Vojtěch Tomáš. EDVARD MUNCHA  Edvard Munch byl norský malíř a grafik. V roce 1879 se Edvard zapsal na polytechniku, kde sice vynikal.
Pohár mléka Endless love. way H.P..
T-report Vyšetření genetického materiálu pacientů s vrozenými změnami chromosomů Anna Vichrová v Brně 2018.
Naše zkuše nosti: #2 Pokoj především KDE A JAK NALÉZT POKOJ? POKOJE
Transkript prezentace:

. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický okruh: Anarchističtí buřiči Téma: Viktor Dyk - Krysař Ročník: Jméno autora: Mgr. Marcela Hofnerová Datum tvorby: 8. 11. 2012 Anotace:Žáci si připomenou základní údaje o tomto spisovateli a bude proveden rozbor vybraného lit. díla tohoto autora.

Viktor Dyk (1877 – 1931) KRYSAŘ

Viktor Dyk přelom 19. a 20. stol. anarchističtí buřiči současníci: F. Šrámek (Stříbrný vítr), S. K. Neumann (Kniha lesů, vod a strání) informace ze života: český básník, prozaik, dramatik, publicista a nacionalistický politik, v mládí jeden z představitelů tzv. generace anarchistických buřičů, později nacionalisticky orientovaný autor dílo: A porta inferi, Milá sedmi loupežníků

Krysař Žánr: novela Osoby: Krysař, Agnes, Kristián, Sepp Jörgen Dějiště: děj se odehrává ve středověku v německém městečku Hammeln. Dílo je psáno podle staroněmecké pověsti ze 13. stol.

Krysař - děj Do německého městečka Hammeln přišel krysař. Bylo to potřeba, protože krysy toto město sužovaly již dlouho. Město bylo náležitě pyšné, slíbilo krysařovi velkou odměnu, ale nakonec se konšelé k vyplácení neměli. Nepovažovali ho za sobě rovného, srovnávali ho s tamějším rybářem Jörgenem, který měl poněkud zpomalené myšlení. Krysař věděl, že má v ruce mocnou zbraň – svoji píšťalu, ale rozhodl se jí nevyužít. Byl tu totiž někdo, na kom mu ve městě záleželo – Agnes. Dívka, do které se zamiloval. Dokonce pro něj zradila svého dosavadního milého, Kristiána. Krysař se v místní hospodě také setkal s ďáblem, který mu nabízel věčný život, pokud by úmyslně škodil lidem, on to však odmítl.

Krysař - děj Mezitím se Agnes dozvěděla, že s Kristiánem čeká dítě – nechtěné. Všichni tři se tak dostali do konfliktu. Krysař se rozhodl, že město opustí. Cosi ho však táhlo zpět, byla to láska k Agens. Ovšem když se vrátil, zjistil, že se Agens z žalu utopila. Rozhodl se proto sprovodit ze světa celé město – nikoliv však kvůli nevyplaceným penězům, ale kvůli nenaplněné lásce. Začal pískat na píšťalu, ale ne slabounce, jako když lákal krysy, ale silně. Tak, aby to všichni obyvatelé slyšeli. A skutečně. Každý, kdo zaslechl tóny vycházející z kouzelné píšťaly, šel za Krysařem a cestou si uvědomoval své prohřešky a hříchy. A Krysař je vedl na horu Koppel, za níž se nacházela všem tak známá propast.

Krysař - děj Propast, u které nebylo vidět na dno, a o které se tvrdilo, že na jejím konci je brána do dalšího světa – lepšího, kde všichni žili šťastně a spokojeně. A tak v propasti zmizelo celé město Hammeln. Až na jednoho člověka – rybáře Seppa Jörgena, který vše pochopil až o den později. I ten se další den vypravil směrem k propasti, protože konečně pochopil to, co slyšel minulý den. Ale když vycházel z města, uslyšel dětský pláč. Vydal se tedy po jeho stopách a narazil na bezmocné a opuštěné dítě. Ujal se ho a v propasti nikdy neskončil. Vydal se hledat matku, která by se o dítě postarala.

Krysař Ve vyprávění i v dialozích je použitá jen spisovná čeština. Využití nepřímých pojmenování – personifikace („A vody míjejí a míjejí a šeptají důvěrná konejšivá slova bolesti truchlící tam na břehu.“) – a řečnických figur (řečnické otázky). Chronologický postup v celém vyprávění. Gradace zřetelná jen ke konci příběhu. Styl vyprávěcí střídá styl popisný, charakterizační i úvahový (prostřednictvím hlavní postavy, krysaře). Dialogy, monology. Řeč postav je přímá.

Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Viktor_Dyk http://www.bohemiaticket.cz/WBS/cz/popis/krysar.html