Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čtenářský deník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čtenářský deník."— Transkript prezentace:

1 Čtenářský deník

2 Viktor Dyk Krysař Viktor Dyk:1877-1931
Představitel tzv.buřičské literatury Krysař je vrcholem prozaické tvorby, zúčtování, buřičství činu Próza, novela Městečko Hameln, charakteristika obyvatel, jejich hrubost, malodušnost, ale nachází i skutečnou lásku Hlavní hrdina Krysař, jeho úkolem je pomocí píšťaly vábit krysy pryč z města.

3 Stručná charakteristika děje
Krysař, který nemá ani jméno, je z rodu vyděděnců svým povoláním. Jeho protihráčem je opovrhovaný, chudý statkem i duchem Sepp Jorgen. Krysař vykoná svou práci v městečku, zbaví je krys. Poznává maloměšťátské chování obyvatel, radní mu odmítnou vyplatit odměnu.Poznává ale hodnotu lásky k Agnes. Pro lásku chtěl město ušetřit, ale vidí marnost snažení, nechá zaznít svou píšťalu, která probudí u obyvatel sny a vyláká je do propasti. Sepp pro svou prostoduchost nedokáže následovat zvuk píšťaly, realita ho udrží nad zrádností snu.Druhý na světě zbylý lidský tvor je zapomenuté nemluvně. A právě tito dva jsou povoláni zachovat lidstvo a dát jeho snění a putování reálnější směr.

4 Mé zamyšlení Patrná je z díla autostylizace. Do této pověsti, německého námětu, vkládá určitě vlastní vidění světa. Stejně jako hlavní postava má citlivé nitro, které se kryje maskou. Není to idealista, zná realitu, hledá jen určité východisko. Celé dílo je v podstatě o poutníkovi, člověku hledajícím, přicházejícím jako něco neznámého do tohoto městečka. Poutníkem je vlastně každý, krysař, Agnes i Sepp, který v závěru se vydá hledat ženu, která dá napít dítěti. Jen každý hledá něco jiného, Agnes opravdovou lásku, krysař místo, kde by mohl být, Sepp pochopení.

5 Rozbor krátké ukázky Píšťala krysařova pudila dále. Zástup šel mlčky za ní. A ve všech těch zašlých srdcích, zubožených duších, zaprášených cestou, zkažených hříchy, ve všech těch srdcích vzbouzela se čistá jakás touha. Ukázka je je ze závěru novely. Je vyprávěna ve 3.osobě. Je zde vylíčena duše obyvatel Hamelnu, spousta epitet, zdůraznění slova ve všech. Krásný kontrast od zkažených až po touhu.


Stáhnout ppt "Čtenářský deník."

Podobné prezentace


Reklamy Google