Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor seznamuje žáky s pověstí o původu názvu města Tišnova.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor seznamuje žáky s pověstí o původu názvu města Tišnova."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor seznamuje žáky s pověstí o původu názvu města Tišnova. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žák vyhledá typické regionální zvláštnosti přírody a kultury. Pro koho je materiál určen žák ZŠ, 5.ročník Autor PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku 1.11.2012 Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace, Člověk a jeho svět Pověsti z regionu – Jak Žižka pojmenoval Tišnov Český jazyk, Vlastivěda, 5. ročník VY_32_INOVACE_267, 14. sada, Vlastivěda

2 POVĚSTI Z REGIONU JAK ŽIŽKA POJMENOVAL TIŠNOV Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

3 Tišnovská radnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

4 Místní pověst vypráví, že v dobách husitských válek naším krajem táhl sám slavný vojevůdce Jan Žižka z Trocnova. Trestal panstvo a kněžstvo a především kláštery, které vábily svým bohatstvím. Klášter Porta coeli byl známý svým majetkem široko daleko. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

5 Husitské vojsko klášter dobylo, vyloupilo a nebylo ušetřeno ani městečko. Vše zůstalo v rozvalinách, ze zbořeného městečka dlouho stoupal k nebi dým. Ale obyvatelé byli lidé na svém místě. Odstranili trosky a začali stavět nové domy. Blížil se podzim a stopy neštěstí nebylo už skoro poznat. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

6 Vojsko Jana Žižky se na zimu vracelo zpět do Čech. Cestou bylo všude vidět neštěstí války. Najednou se vojákům mezi Klucaninou a Květnicí jako zázrakem zjevilo nové městečko. Bílé trámy a nové střechy na domech jen zářily. A tu podle pověsti Žižka zvolal: „Tys nov?“ ( Ty jsi nový?) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

7 A od těch dob se městečko pod Květnicí jmenuje TIŠNOV. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

8 A současnost … Radnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

9 Výzdoba radnice - sgrafita Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

10 Nápis na radnici Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

11 Náměstí Komenského s morovým sloupem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

12 Kašna před radnicí, v pozadí kostel Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

13 Domy na náměstí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

14 Kopec Klucanina s rozhlednou Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

15

16

17 Odpověz na otázky: 1. Jaký je název pověsti? 2. Kterého městečka se pověst týká? 3. Ve kterém historickém období se děj pověsti odehrává? 4. Jak město dostalo podle této pověsti svůj název? 5. Jak se jmenují kopce mezi nimiž městečko leží? 6. Jaký je název kláštera, o kterém se v pověsti mluví? 7. Převyprávěj pověst. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

18 Použité zdroje: FIC, K. Z kraje od Pernštejna k Veveří. 2. vyd. Tišnov : Borek, 1996. Fotografický materiál –soukromý archiv Bohumily Fillové, pořízený dne 5.11.2011 Mapa Tišnov a okolí – autor B. Fillová – PrintScreen z http://www.mapy.cz/#!x=16.432302&y=49.354036&z=12&l=16 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor seznamuje žáky s pověstí o původu názvu města Tišnova."

Podobné prezentace


Reklamy Google