Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EDVARD MUNCHA 7.B Vojtěch Tomáš. EDVARD MUNCHA  Edvard Munch byl norský malíř a grafik. V roce 1879 se Edvard zapsal na polytechniku, kde sice vynikal.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EDVARD MUNCHA 7.B Vojtěch Tomáš. EDVARD MUNCHA  Edvard Munch byl norský malíř a grafik. V roce 1879 se Edvard zapsal na polytechniku, kde sice vynikal."— Transkript prezentace:

1 EDVARD MUNCHA 7.B Vojtěch Tomáš

2 EDVARD MUNCHA  Edvard Munch byl norský malíř a grafik. V roce 1879 se Edvard zapsal na polytechniku, kde sice vynikal ve fyzice, chemii a matematice, ale kvůli častým nemocím o rok později školu opustil a rozhodl se pro kariéru profesionálního malíře přihlásil se na Kreslířskou školu v Kristiani.

3  Edvard Munch se narodil 12. prosince 1863 na rodinném statku Engelhaug v městečku Loten.  Jeho otec, Christian Munch byl lékař.  Za sevého mládí se aktivně účastnil uměleckého života Kristianie.  Edvardův strýc, Peter Andreas Munch, byl velmi známým a respektovaným historikem.  V roce 1879, když měl Edvardovi 15 let, začal chodit na střední technickou školu v Kristianii.

4 DÍLA  1894-Uzkost  1895-Vampýr  1895-Polibek  1895-Puberta  1897-Polibek  1900-Tanec života

5 Obraz představuje nahou dívku sedící na kraji postele. Doširoka otevřené oči, hledící do jednoho místa, a stydlivé gesto zkřížených rukou prozrazují zmatek a strach dospívajícího dítěte. Puberta

6 V popředí tohoto expresivního díla vidíme křičícího člověka, jeho křečovitě zkroucené tělo a gesto rukou objímajících tvář prozrazují velikou hrůzu, nažloutlý obličej připomíná lebku zemřelého. Vzadu na mostě se vzdalují dvě siluety. Barvy pozadí symbolizují psychický stav postavy Výkřik


Stáhnout ppt "EDVARD MUNCHA 7.B Vojtěch Tomáš. EDVARD MUNCHA  Edvard Munch byl norský malíř a grafik. V roce 1879 se Edvard zapsal na polytechniku, kde sice vynikal."

Podobné prezentace


Reklamy Google