Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alfred Nobel Vynálezce dynamitu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alfred Nobel Vynálezce dynamitu."— Transkript prezentace:

1 Alfred Nobel Vynálezce dynamitu

2 Alfred Nobel Životopis
Švédský chemik, továrník a vynálezce Alfred Nobel se narodil 21. října 1833 ve Stockholmu (Švédsko) v zámožné rodině podnikatele. Jeho otec Immanuel Nobel byl inženýr a vynálezce, stavitel mostů (zbankrotoval ve stejném roce, kdy se narodil Alfred Nobel). Matka Andriette Ahlsell Nobel pocházela z bohaté rodiny. Alfred Nobel měl dva starší bratry a jednoho mladšího.

3 Studium Měl velmi dobré soukromé vzdělání a v 17 letech mluvil nejen švédsky, ale také rusky, francouzsky, anglicky a německy. Měl veliké znalosti v oboru chemie. Věnoval se literatuře a přírodním vědám. Své vzdělání dokončil v Paříži a USA. Na universitě v Turíně pracoval v laboratoři známého chemika Théophila-Jules Pelouzea. Tam také potkal italského chemika Ascania Sobrera, který v roce 1847 vynalezl vysoce výbušnou kapalinu – nitroglycerin. Alfred se začal věnovat studiu výbušnin, zvláště problematice bezpečné výroby a manipulace s nitroglycerinem.

4 Dynamit ( ) Dynamit je nitroglycerin flegmatizovaný křemelinou, která se výbušné reakce nezúčastnila a bránila nežádoucí předčasné explozi. Dnes je křemelina nahrazena porézními látkami s přídavkem ledku a nejméně s 6 % nitroglycerinu. Alfred Nobel získal patent na dynamit v roce 1867. Vypráví se, že Nobelem účinky jeho vynálezů na bojištích tak otřásly, že se je rozhodl napravit Nobelovou cenou.

5


Stáhnout ppt "Alfred Nobel Vynálezce dynamitu."

Podobné prezentace


Reklamy Google