Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled"— Transkript prezentace:

1 Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled Hradec Králové

2 Tento učební materiál vznikl za podpory OPVK 1.5
Název školy CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Číslo projektu CZ 1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Číslo DUM CSA_OPVK15_12 Předmět Český jazyk a literatura Tematický celek Česká literatura 1. poloviny 20. století Název materiálu Česká poezie 1. poloviny 20. století - přehled Autor Mgr. Taťána Krčálová Datum ověření, třída , 3.A Časová dotace 20 minut Pomůcky Projektor, PC Vzdělávací cíl Pochopit vývoj a historické souvislosti vzniku uměleckých směrů 1. poloviny 20. století.

3 Anarchističtí buřiči Anarchističtí buřiči, „básníci života a vzdoru“, je označení pro skupinu mladé generace českých spisovatelů, která začala tvořit na přelomu 19. a 20. století. Tvorba jejích představitelů byla výrazně ovlivněna myšlenkami anarchismu (úsilí o neomezenou svobodu člověka a odmítání autority státu), antimilitarismu (odmítání války) a vitalismu (oslava života a přírody). Vedli tulácký život, měli bohémský přístup k životu. V jejich díle se objevují anarchistické, dekadentní prvky, satanismus, vitalismus. V poezii používali hovorové i slangové prvky. Často se setkávali v Neumannově vile na Olšanech.

4 Buřiči Představitelé Viktor Dyk František Gellner Fráňa Šrámek
Karel Toman Stanislav Kostka Neumann Petr Bezruč

5 Proletářská poezie Český literární směr 20. let 20. století.
Základy Jiří Wolker ve stati Proletářská umění. Zobrazuje především dělnickou třídu, její útlak a vykořisťování. Typickými znaky je nenávist k válce, touha po spravedlivém světě. Mnoho mladých básníků sympatizuje s levicí. V duchu proletářské poezie vzniká první avandgardní skupina Devětsil . Končí smrtí Wolkera. Přesto najdeme proletářská díla i u Seiferta a Biebla.

6 Proletářská poezie Představitelé Jiří Wolker S. K. Neumann Josef Hora
Jindřich Hořejší Jaroslav Seifert Konstantin Biebl

7 Poetismus Poetismus je původem literární směr, který vznikl v Československu a nikdy se nerozšířil za hranice naší země, tudíž se jedná o výlučně český avantgardní směr. Poetismus nechtěl být pouze literárním programem, ale měl ambice stát se způsobem jak se dívat na život, aby byl básní. Cílem poetismu bylo úplné oproštění se od politiky a optimistický pohled na svět. Z toho vyplynul i jeho styl rozvíjející lyriku a hravost. Byla odstraněna interpunkce. Jeho hlavními tématy se staly pocity štěstí a radosti, emotivní stránka byla pro poetismus velmi důležitá.

8 Poetismus Poetismus má kořeny v proletářské poezii, vznikl v prostředí avantgardní skupiny Devětsil, za rok vzniku bývá uváděn letopočet 1923, ačkoli termín poetismus byl poprvé patrně použit až o rok později (1924). Roku 1924 uveřejnil K. Teige v brněnském časopise Host do domu první ucelený náčrt poetismu (stať poetismus). V roce 1928 byl v Revui Devětsilu (č. 9) vydán Manifest poetismu, který vyšel pod názvem Poetismus a skládal se ze tří částí: Poetismus se v naší literatuře objevoval až do 2. světové války.

9 Surrealismus Surrealismus (výslovnost syrealismus) je evropský umělecký směr, ale také životní styl, který usiluje o osvobození mysli, zdůrazňuje podvědomí. Snaží se o zachycení snů, představ, pocitů a myšlenek. První impulsy surrealismus dostal od André Bretona, jeho prudký rozvoj umožnil Salvador Dalí. Surrealismus je stále aktivní směr, ačkoli se od původních myšlenek značně vzdálil.

10 Surrealismus Čeští surrealističtí autoři: Předválečné generace:
Konstantin Biebl Vítězslav Nezval

11 Odkazy Anarchističtí buřiči. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Proletářská poezie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:

12 Odkazy Poetismus. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Surrealismus. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled"

Podobné prezentace


Reklamy Google