Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PROLETÁŘSKÁ POEZIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PROLETÁŘSKÁ POEZIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."— Transkript prezentace:

1 PROLETÁŘSKÁ POEZIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2 PROLETÁŘSKÁ POEZIE řada spisovatelů měla velmi vyvinuté sociální cítění - snažili se přiblížit chudým lidem i dělníkům a podpořit je umírněnější z nich se hlásili k socialistickým stranám, radikálnější podporovali myšlenky komunismu a očekávali brzký revoluční převrat, jaký proběhl v Rusku vládu proletariátu si idealizovali (například očekávali, že v komunismu bude každý člověk dělat to, co ho baví, a nebude nucen k vydělávání peněz ...) programový teoretik Devětsilu Karel Teige chtěl, aby proletářská poezie byla skutečným avantgardním uměním, navazoval na některé myšlenky unanimismu (touha po sbratření, kolektivismu)

3 mnozí spisovatelé demonstrovali svou levicovost vstupem do Komunistické strany Československa, která vznikla roku V roce 1929 se ale v této straně dostalo k moci stalinisticky orientované křídlo v čele s Klementem Gottwaldem. To dospělo k názoru, že se bez idealistických levicových agitátorů obejde, a z komunistické strany bylo vyloučeno sedm známých spisovatelů – Neumann, Hora, Seifert, Vančura, Olbracht, Helena Malířová a Marie Majerová. většina tvůrců proletářské poezie si brzy uvědomila, že se o ni zajímá málokdo – dělníci, kteří museli tvrdě pracovat, rozhodně nechtěli o svém utrpení ještě číst, raději vyhledávali oddechové a únikové knihy. Avantgardní umělci jim vyšli vstříc novým programem poetismu.

4 členem Devětsilu byl původně také Jiří Wolker, nejvýraznější postava české proletářské poezie, ale brzy se s touto skupinou názorově rozešel v manifestu Proletářské umění (1922) požadoval, aby spisovatelé vyznávali revolučnost, kolektivismus, tendenčnost a optimismus: …Co znamená revoluce v umění? Revoluce v umění je předem oprošťování se od setrvačnosti umění starého a úsilím o nové umění proletářské. Umělec odhazuje kult osobního. Slučuje se v zástupu stejně bojujících. Organizuje se společenstvím myšlenky. Zde chce být slyšen. Jeho tvůrčí postoj není mimo zástup, ale v něm, úplně v něm. Proto hlavní znaky umění proletářského jsou v přímém odporu se znaky umění měšťáckého. Naproti individualismu vystupuje kolektivismus, naproti lartpourlartismu – tendence…

5 Proletářské umění Jan Lauda Myčka František Muzika Továrna ve Vraném

6 Otto Gutfreund Průmysl Obchod

7 Proletářská poezie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Elektronická učebnice literatury, © Abeceda, občanské sdružení wikipedia.cz


Stáhnout ppt "PROLETÁŘSKÁ POEZIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."

Podobné prezentace


Reklamy Google