Marek Eben NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ. AUTOR: Mgr. et Bc. Michaela Bumbová NÁZEV:VY_32_INOVACE_07: Literární druhy a žánry TÉMA: Literární žánr.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.6 Báseň Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Přísloví a rčení Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.2 František Gellner Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Ruchovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Pravopisná hlídka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
Název prezentace (DUMu): Geometrická posloupnost – řešené příklady
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_05 Název Karel Jaromír Erben Téma hodiny Autor.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
TÉMA: JAROSLAV SEIFERT AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
VY_32_INOVACE_Jir_I_29 J.Prévert Název projektu: OP VK
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
VY_32_INOVACE_208_Gotika _Středověké školy
Český jazyk 9. ročník RODIŠTĚ slavných.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_77_ČESKÁ HYMNA
Smutky, strasti, svízele (shrnutí)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Jan Burian NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
František Hrubín NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.17_Báseň Datum: 25.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
ŠABLONA III/2 Literární test 8. ročník Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
MŠ,ZŠ,SŠ pro sluchově postižené Valašské Meziříčí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_ČJ.7.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.04_Literární teorie.
TÉMA: RUCHOVCI – SVATOPLUK ČECH AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Vy_32_INOVACE_66_Číslovky
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Poezie a verš.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Helena Petrůvová Název: : VY_32_INOVACE_10_PRVOUKA_RODINA.
Název prezentace (DUMu): Lomená funkce
ČESKÝ JAZYK 4. ROČ. Číslo DUM: VY_32_INOVACE_19
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Marek Eben NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/21.0816 Marek Eben

Datum vytvoření projektu únor 2012 Ročník 9. Popis prezentace Žáci budou seznámeni s životem současného moderátora a písničkáře Marka Ebena. Napíší si zápis do sešitu a rozeberou jeho básně.

Marek Eben (18. 12. 1957)

Je synem slavného skladatele Petra Ebena, píše texty a básně, skládá hudbu a moderuje. Aktuální je pořad „Na plovárně“ a taneční show „Když hvězdy tančí“. Vystudoval konzervatoř, od roku 1983 účinkuje v Divadle Ypsilon. Jeho žena Markéta Fišerová je upoutána na invalidním vozíku. S bratry Kryštofem a Davidem založil skupinu s názvem Bratři Ebenové. Je znám svým jemným humorem, který neurazí. Zápis:

Malé písně do tmy Tichá domácnost Já na tom dělám. Tvorba:

Andulce z béčka: Stránky čítanky chci si založit Tvými copánky Spíš než na Temno myslím na lásku promiň Jirásku Stránky fyziky chci si založit Tvými culíky V spojených nádobách myšlenky nekalé Promiň Pascale   Stránky chemie proud Tvých vlasů snadno mi zakryje Vadíš mi ve vzorcích ztrácejí logiku Lomonosíku Andulce z béčka:

Rozbor textu: 12 3 sdružený Báseň (název) je ze sbírky autora Báseň je: epická lyrická lyrickoepická K hlavním motivům básně patří Báseň (patří – nepatří) k nonsensové poezii. Báseň (je – není) rozdělena na sloky, všechny sloky (mají – nemají) stejný počet veršů. Báseň má celkem veršů, které jsou rozděleny do slok. Báseň (má – nemá) výrazný rytmus. V básni (jsou – nejsou) rýmy. Např. Rým je Andulce z béčka Marka Ebena láska žáka ve škole Rozbor textu: 12 3 Čítanky - copánky sdružený

Rozbor textu: Co znamená spojení Temno – Jirásek? Co jsou spojené nádoby? Kdo byl M. V. Lomonosov? Jaký zvláštní pravopisný jev se zde nachází? Pro jaký slohový útvar je tento jev typický? Vyskytuje se v textu tento jev náhodně? Temno je román Aloise Jiráska, který zachycuje českou zemi v době pobělohorské. Nádoby, v nichž může kapalina volně protékat z jedné do druhé, přičemž vystupuje stejně vysoko. Zakladatel fyzikální chemie. V zájmenech Ty se objevují velká písmena. Dopis Ne, zamilovaný žák klade důraz na svou lásku (proto velké písmeno). Rozbor textu:

O létání vlaku, nespočítáš, péra, spadne, fouká, zobáku, ptáků, křídla DO BÁSNĚ VLOŽTE TATO SLOVA: vlaku, nespočítáš, péra, spadne, fouká, zobáku, ptáků, křídla Štěstěna se v tobě dvakrát moc nezhlídla jen si lítej chlapče přistřihnou ti …………… tak se dívej radši na zem než do mraků mizerně se skáče z rozjetýho ……………   Zastrč si drápy srovnej …………… dneska tě vítá voliéra – a máš křídla ptáků voliéra jen den bacha ať si nedáš do ……………… Někdy vážně zdá se lítat že je snadné jenže ten kdo lítá taky někdy ……………… Život dá ti pár facek že je … chtěl jsi lítat chlapče tak v tom teda lítáš Z výšky se dolů pěkně kouká čím jsi však výš tím víc to ………… – a máš křídla ptáků fouká fouká – a máš křídla ……… a před sebou celý život v kravatě a v saku O létání

O létání vlaku, nespočítáš, péra, spadne, fouká, zobáku, ptáků, křídla DO BÁSNĚ VLOŽTE TATO SLOVA: vlaku, nespočítáš, péra, spadne, fouká, zobáku, ptáků, křídla Štěstěna se v tobě dvakrát moc nezhlídla jen si lítej chlapče přistřihnou ti křídla tak se dívej radši na zem než do mraků mizerně se skáče z rozjetýho vlaku Zastrč si drápy srovnej péra dneska tě vítá voliéra – a máš křídla ptáků voliéra jen den bacha ať si nedáš do zobáku Někdy vážně zdá se lítat že je snadné jenže ten kdo lítá taky někdy spadne Život dá ti pár facek že je nespočítáš chtěl jsi lítat chlapče tak v tom teda lítáš   Z výšky se dolů pěkně kouká čím jsi však výš tím víc to fouká – a máš křídla ptáků fouká fouká – a máš křídla ptáků a před sebou celý život v kravatě a v saku O létání

http://www.azrodina.cz/2547-zehrac-na- boha-na-osud-ci-na-viru-nejsem-rozhovor-s- markem-ebenem http://www.lidovky.cz/marek-eben-po-krk-v- ceske-smetance-dqo- /ln_kultura.asp?c=a071007_140929_ln_kultur a_blh http://www.youtube.com/watch?v=gawLMeqz qlY SOUKAL, J. Čítanka 7 (literární výchova pro 7. ročník základní školy a pro odpovídající ročník víceletých gymnázií). Praha: SPN, 1998. Použité zdroje: