Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Poezie a verš.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Poezie a verš."— Transkript prezentace:

1 Poezie a verš

2 Próza vs. poezie Řeč nevázaná Je psána volně Základem je věta
Řídí se logikou a gramatickými pravidly Má přirozenou intonaci Na kraji lesa stojí kříž. Řeč vázaná Je vázána pravidly Základem je verš Řídí se rytmem Má zvláštní intonaci Na kraji lesa stojí kříž.

3 Typy verše Vázaný verš Volný verš
„Petr usne, sotva lehne, sotva usne, sen se zvedne: náhlé světlo po krajině a tak jasno jako ve dne.“ Je založen na rytmu = pravidelném opakování prvků (počet a délka slabik, přízvuky, rým). „Ó koupat se na plovárně nebo na vyhlídnutém místě poblíž břehu, cákat vodu! Kráčet po kotníky ve vodě nebo běžet o závod podél pobřeží nahý. Uvědomit si prostor! Nadbytek všeho, že nikde není hranic. Vynořit se a být z oblohy, ze slunce, měsíce, letících mračen, být jedno s nimi.“ Nedochází k pravidelnému opakování, verš je nesen pouze melodií.

4 Základní útvar poezie - báseň
Báseň se člení na: Strofy (sloky) – myšlenkový i melodický celek, skládá se ze 2-4 veršů, obdoba odstavce v próze Verše (řádky) Stopy (seskupení slabik s jedním přízvukem) Doby (slabiky) „Petr usne, sotva lehne, Petr celý vyjevený, sotva usne, sen se zvedne: rodinu zří v prostém stáji, náhlé světlo po krajině dítě zrovna sluncem září - a tak jasno jako ve dne. v Petrovi až dech se tají.“

5 Stopy a doby (slabiky) Stopa = seskupení jedné přízvučné slabiky a jedné nebo více slabik nepřízvučných Doba přízvučná = těžká – značí se – Doba nepřízvučná = lehká – značí se υ Druhy stop v češtině: 1) Trochej I-υI Např. milý, děti, na dně 2) Daktyl I-υυI Např. milovat, maminka 3) Jamb Iυ-I Např. Ty moře, které neznáš neděli, ó moře, čím je ti mé hoře.

6 Zvuková shoda na konci verše
Dva druhy zvukové shody Příklady typů rýmu Asonance (žena / celá) Rým (pole / holé) K čemu slouží rým? Druhy rýmu: Sdružený a a b b Střídavý a b a b Obkročný a b b a Přerývaný a b c b Toman koněm zatočil, v šíré pole poskočil, zaťal zuby, smračil čelo, kolem všecko neveselo. Byli jsme a budem, jak jsme byli dosud, ranami a trudem, nezlomí nás osud.

7 Příklad O jaký typ verše se jedná. Jak jsou rozloženy přízvuky
Příklad O jaký typ verše se jedná? Jak jsou rozloženy přízvuky? Které druhy stop užívá? Jaký se zde vyskytuje rým? Určete počet strof. Proč jsou rozděleny takto? Již jedenáctá odbila, a lampa ještě svítila, a lampa ještě hořela, co nad klekadlem visela. Na stěně nízké světničky byl obraz boží rodičky, rodičky boží s děťátkem, tak jako růže s poupátkem.


Stáhnout ppt "Poezie a verš."

Podobné prezentace


Reklamy Google