Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.04-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.04_Literární teorie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.04-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.04_Literární teorie."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.04-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.04_Literární teorie - versologie Název: Literární teorie - versologie Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)

2 VERSOLOGIE = nauka o verši verš = 1 řádek básně
Př. Byl jeden starý pán s nosem až na zem, (1. verš) který si říkával: „Jen nebuď blázen. (2. verš) Určitě se mýlíš, (3. verš) zdá-li se ti příliš (4. verš) dlouhý tvůj nos, když sahá ti na zem.“ (5. verš) Tento úryvek básně má 5 veršů.

3 rytmus = opakování zvukových prvků ve
verši, střídání krátkých a dlouhých slabik Př. Ptala se Františky Marta: „Máme zavřený vrata? Nepolezou sem strašidla? (8 slabik) Venku je tma jak povidla.“ (8 slabik)

4 rým = zvuková shoda konců slov na konci veršů sdružený - aabb
Odklopilo se poleno, a odkrylo bílé koleno a a do pekáče od jídla b plesknula něčí chodidla. b a: poleno, koleno b: jídla, chodidla

5 střídavý – abab Putuje tulák s cigárem po světě a
a všude veselo mu je. b Včera kráčel po horách v Tibetě, a dnes zpívá a na moři pluje. b a: světě, Tibetě b: mu je, pluje

6 obkročný – abba Schoval jsem se v bráně letohrádku, a
chytni si mne, slepá bábo, chyť, b jaro přede průhlednou svou nit b na neviditelném kolovrátku. a a: letohrádku, kolovrátku b: chyť, nit

7 přerývaný – abcb Rozbořené staré zámky a zas se mohou vystavit, b
ale co se mně zbořilo, c nemohu víc napravit. b a: zámky b: vystavit, napravit c: zbořilo

8 postupný – abc/abc tirádový - aaaaa
Les a Les a bouda b pes a tečka c přes a Pes a ves a hrouda b mez a léčka c a: les, pes a: les, pes, přes, ves, mez b: bouda, hrouda c: tečka, léčka

9 strofa = sloka Př. Už se neptej, moje dcero,
kde se ve dne skrývá šero. (1. strofa) Kdo má klíče od studánky? Kde se líhnou ptačí vánky? (2. strofa) Kdo tam v nebi na Martina bílým husám hlavy stíná. (3. strofa) Tento úryvek básně má 3 strofy = 3 sloky.

10 Urči druhy rýmů. Nyní ty kráčíš sám davem po Paříži
Kol tebe stáda autobusů řvou řičí a víří Bolestná úzkost lásky hrdlo svírá ti Jako bys nikdy už se neměl lásky dočkati sdružený střídavý obkročný přerývaný

11 2) Dejte mi chlapci trochu hlíny, chtěl bych si s vámi stavět hráz
a nedívat se na hodiny a neslyšet, jak míjí čas. střídavý tirádový sdružený postupný

12 3) Byl pozdní večer – první máj – večerní máj, byl lásky čas.
Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj. O lásce šeptal tichý mech; kvetoucí strom lhal lásky žel, svou lásku slavík růži pěl, růžinu jevil vonný vzdech. postupný střídavý sdružený obkročný

13 POUŽITÉ ZDROJE: Soukal, J. Čítanka 7. Praha: SPN, ISBN Str. 10, 13, 14, 51. Soukal, J. Literární výchova pro 2. stupeň ZŠ. Praha: SPN, ISBN Str. 24, 43, 45, 48, 53.

14 METODIKA: Dle jednotlivých slidů vysvětlíme základy versologie.
Průběžně si zapisujeme podstatné i s příklady do sešitu. Žáci vyřeší otázky o druzích rýmů. Nakonec žáci sami hledají v učebnici a čítance básně a určují počet strof, veršů a druhy veršů.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.04-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.04_Literární teorie."

Podobné prezentace


Reklamy Google