Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Jack Kerouac – Na cestě Název : VY_32_inovace_14 Český jazyk a literatura.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/15/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Současná česká a světová literatura
Joseph Heller Narození 1. květen 1923 Úmrtí 12. prosinec 1999 NárodnostAmeričan.
Dante Alighieri Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_733_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Literatura na počátku 20.století
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/19/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Allen Ginsberg ALEŠ DLOUHÝ. Obsah  Život  Beat generation  Kvílení  Král majálesu.
Vypracoval: Mgr. Milan Pilař
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Název Václav Hrabě Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
VY_III/2_INOVACE_89_Eduard Petiška
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Název J. D. Salinger: Kdo chytá v žitě Předmět, ročník
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Zuzana Štecherová C4B,  1) Život  2) Dílo  3) Shrnutí  4) Zdroje.
NázevCharlotta Brontëová Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
Jack London Americký spisovatel.
Beat generation, rozhněvaní mladí muži
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_12 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_14:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: 70. léta ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Punk, reggae,
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura – Na počátku prý stálo.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ.
Jan Neruda - dílo.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_12_Literatura 19. století Kritický realismus
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Novelistická pohádka Název : VY_32_inovace_09 Český jazyk a literatura.
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19_jules_verne Název:
Název školy: Základní škola Netvořice
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Spisovatelé a ilustrátoři
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_15_HIP_HOP_RAP Dějiny hudby
A. Sova – Květy intimních nálad
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Divadlo Semafor – 2. část Název : VY_32_inovace_20 Český jazyk a.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Daniel Defoe životopis anglického.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
LES V ZIMĚ Název : VY_32_inovace_07 - PR – Les v zimě
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 1. část Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura.
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Jack Kerouac – Na cestě Název : VY_32_inovace_14 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy neskončí Autor: Iveta Loumová Období: Březen 2012 Věková skupina: 9. ročník Tematická oblast: Český jazyk a literatura – světová literatura 1. poloviny 20. století Anotace: Představení problematiky života a díla Jacka Kerouaca .

Jack Kerouac Život: 12.3.1922 – 21.10.1969 americký spisovatel, jeden z nejvýznamnějších představitelů beat generation proslavil se zejména svými autobiografickými romány, zejména pak dílem Na cestě

Jack Kerouac Předci J. Kerouaca pocházeli z Francie. Dětství prožil v Nashui, městě amerického státu New Hampshire Doma mu říkali „Ti Jean", čili „Malý Jan“, (měl dva sourozence). Teprve později, když se Jean-Luis začal stýkat s nefrancouzskými obyvateli, se z něj stal „Jack".

Jack Kerouac Kerouacův mateřský jazyk byl francouzský, angličtinu se učil až v šesti letech . Díky svým fotbalovým výkonům se rozhodl pro Kolumbijskou univerzitu v New Yorku. Na univerzitě se Kerouacovi z počátku dařilo dobře a díky jeho výborným esejům si ho spolužáci najímali, aby za ně psal práce.

Jack Kerouac Dlouhé cestování městem, celodenní vyučování a večerní fotbalový trénink ho příliš zaměstnávaly a Jack studia nedokončil. Obdržel povolávací rozkaz do Námořnictva Spojených států. Brzy byl propuštěn pro psychické problémy. V létě téhož roku proto nastoupil jako pomocná pracovní síla na loď. do Liverpoolu.

Jack Kerouac Setkává se s představiteli beat generation: Allenem Ginsbergem Williamem Sewardem Burroughsem Nealem Cassadym (Pokoušeli se najít vlastní styl, ten se projevoval především v popisu svých životních zkušeností – toulání se po USA, obdivem k jazzu, happeningy, experimenty s drogami atp.)

Jack Kerouac Prozaická tvorba: Významnější než jeho básnická tvorba. Často čerpá ze svých zážitků, z doby, kdy se toulal po Státech. Toulal se beze všeho, pouze s batohem, lze ho označit za vandráka. Píše velmi uvolněně, věrohodně.

Jack Kerouac Prozaická tvorba: Dharmoví tuláci - 1958, tato kniha ovlivnila hnutí hippies (slovo „dharmoví“ je odvozeno od slova dharma, které pro autora znamená pravdu). Mag – 1971, kniha o toulání malého černošského chlapce Na cestě – 1951, dílo se stalo manifestem beatniků, pojednává o toulání se po USA.

Na cestě – 1951 Jack Kerouac Kniha vyšla až v roce 1957. Román je založen na vzpomínkách a je psán stylem proudu vědomí. Kerouac v knize popisuje zejména své cestování napříč Spojenými státy se svými přáteli. Jejich jména jsou v knize pozměněná.

Jack Kerouac Na cestě – 1951 Tento román údajně napsal během tří týdnů na 30 metrovou roli japonského kreslicího papíru, bez jakéhokoli členění na odstavce, kapitoly a bez interpunkčních znamének. 6 let pak trvalo, než dílo přepsal do podoby, ve které mohlo být vydáno.

Jack Kerouac Básnická tvorba: San Francisco blues, 1954 Mexico City Blues, 1959 Rozprášené básně, 1971 (sestaveno posmrtně)

Jack Kerouac Závěr: Tak jako řada ostatních beatniků i Kerouac se zajímal o buddhismus a východní filozofii. Tento zájem ovlivnil celé jeho dílo. Román Na cestě ovlivnil texty rockové a folkové hudby (Bob Dylan, Tom Waits).

Zdroj použité literatury: NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova pro 8 Zdroj použité literatury: NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova pro 8. ročník ZŠ: Výpravy do světa literatury. 2. vyd. Praha: Fortuna, 1997. ISBN 80-7168-453-8. KOVALČÍK, Zdeněk. Čítanka pro 9. ročník ZŠ a příslušné ročníky VG. Všeň: Alter, s.r.o., 2006. ISBN 80-7245-017-4. NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova pro 9. ročník ZŠ: Výpravy do světa literatury 2. Praha: Fortuna, 1999. ISBN 80-7168-347-7. Zdroj obrázků: Galerie Microsoft Office