Mezinárodní obchod Právní aspekty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mezinárodní obchod Právní aspekty.
Advertisements

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Smlouvy Podepisoval jsi někdy nějakou smlouvu?
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Mezinárodní obchodní zastoupení Právní forma pro zprostředkování odbytu jak v mezinárod., tak vnitrost. obchním styku Nepřímý obchod = do procesu kontraktace.
Zahraniční obchod Vývozní operace. Obsah výkladu 1. Vývozní operace 2. Příprava vývozní operace 1. Průzkum trhu 2. Získávání zákazníků 3. Předběžná kalkulace.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Právní režim mezinárodních obchodních transakcí JUDr. Klára Svobodová.
1 Zajištění rizik v zahraničním obchodě a INCOTERMS 2000 Ing. Frantisek Janatka, CSc. IMODS o.p.s.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Daň z nabytí nemovitých věcí
Postup při zřizování obchodní společnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Právo mezinárodního obchodu – 1. seminář
Pojem přeměna obchodní společnosti
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Vznik mezinárodní smlouvy
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
Mezinárodní právo a jeho vliv
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Název vzdělávacího materiálu
Informace a informační zdroje
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Název vzdělávacího materiálu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Manželství v MPS Mgr. Jana Turoňová.
Občanské soudní řízení I.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Název vzdělávacího materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Systém práva, jednota práva, kritéria členění práva na právní odvětví, právní instituty
Aktivní veřejný pořádek (Nutně použitelné normy)
Právo mezinárodního obchodu – 3. seminář
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Katedra finančního práva a národního hospodářství
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Mezinárodní právo veřejné - vztah mezinárodního a vnitrostátního práva
Obecné výklady o důkazech
Mezinárodní právo soukromé II – 5. seminář
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Občanské soudní řízení I.
Mezinárodní právo soukromé – 2. seminář
Občanské soudní řízení I.
Mezinárodní právo veřejné Evropské právo
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Mezinárodní právo Mezinárodní smlouva
Transkript prezentace:

Mezinárodní obchod Právní aspekty

Obsah přednášky Právo mezinárodního obchodu Mezinárodní právo soukromé Metoda přímá Metoda kolizní Kupní smlouva v mezinárodním obchodě

Právo mezinárodního obchodu právem mezinárodního obchodu (jeho předmětem) se rozumí účelově uspořádaný soubor právních norem z různých právních odvětví a různého původu, které spojuje jejich společný účel – upravovat právní vztahy vznikající při uskutečňování mezinárodního obchodu a mezinárodního hospodářského styku oblasti úpravy ‑ výměna zboží a služeb, mezinárodní přeprava zboží, mezinárodní platební styk, investice v zahraničí, licence, know-how, vědeckotechnická spolupráce, celní problematika a otázky poplatkové roviny mezinárodních obchodních vztahů: vztahy mezi státy, případně mezinárodními organizacemi vztahy mezi státem a subjektem realizujícím přeshraniční ekonomickou činnost vztahy mezi obchodníky z různých států

Právo mezinárodního obchodu právem mezinárodního obchodu (jeho předmětem) se rozumí účelově uspořádaný soubor právních norem z různých právních odvětví a různého původu, které spojuje jejich společný účel – upravovat právní vztahy vznikající při uskutečňování mezinárodního obchodu a mezinárodního hospodářského styku oblasti úpravy ‑ výměna zboží a služeb, mezinárodní přeprava zboží, mezinárodní platební styk, investice v zahraničí, licence, know-how, vědeckotechnická spolupráce, celní problematika a otázky poplatkové roviny mezinárodních obchodních vztahů: vztahy mezi státy, případně mezinárodními organizacemi vztahy mezi státem a subjektem realizujícím přeshraniční ekonomickou činnost vztahy mezi obchodníky z různých států (MPS)

Mezinárodní právo soukromé Proč existuje? „Mezinárodní právo soukromé představuje soubor právních norem upravujících soukromoprávní vztahy s mezinárodním prvkem, včetně právních norem upravujících postup soudů a jiných orgánů či účastníků, přip. i jiných osob a vztahy mezi nimi vznikající v řízení o občanskoprávních věcech, v němž je obsažen mezinárodní prvek“ (Kučera, 2003) Součást vnitrostátního práva

Prameny MPS Formální prameny Normy vnitrostátního původu Normy mezinárodního původu Normy komunitárního původu

Základní způsoby úpravy Kolizní způsob pomocí tzv. kolizních norem řeší střety právních řádů kolizní normy určují, kterým právním řádem se bude řídit daný vztah obecný způsob úpravy Přímý způsob metoda přímá svými normami přímo upravuje práva a povinnosti účastníků právního vztahu hmotná norma

Příklad Norma kolizní: § 41 ZMPS "Existence a platnost právního jednání, jakož i následky jeho neplatnosti se řídí týmž právním řádem jako právní poměr jím založený, pokud není zákonem stanoveno nebo z povahy věci nevyplývá něco jiného. Při určení tohoto právního řádu se postupuje, jako by právní jednání bylo platné." Norma přímá: čl. 11 Vídeňská úmluva "Smlouva o koupi nemusí být uzavřena nebo prokazována písemně a nevyžadují se u ní žádné jiné formální náležitosti; lze ji prokazovat jakýmikoli prostředky, včetně svědků."

Kolizní způsob Kolizní normy skládají z: rozsahu – vymezení rozsahu vztahů, na který kolizní norma dopadá navázání - pomocí hraničního určovatele provádí propojení vztahu s právním řádem

Kolizní způsob Zásady aplikace kolizních norem: soudce je povinen aplikovat kolizní normu fóra soudce je povinen aplikovat cizí právní řád povolaný kolizní normou soudce je povinen učinit veškerá opatření k tomu, aby zjistil obsah cizího právního řádu

Kolizní způsob Personální statut otázky způsobilosti k právům a k právním úkonům osob právnických a osob fyzických - určení tzv. personálního statutu FO základním hraničním určovatelem je právní řád státu, jehož je osoba příslušníkem podpůrným hraničním určovatelem pro způsobilost k právním úkonům je české právo. PO obchodní zákoník český právní řád: Inkorporační zásada mezinárodní/nadnárodní společnosti

Kolizní způsob Kolizní závazková práva - závazkový právní vztah – soukromoprávní vztah, na jehož základě je jeden z účastníků vztahu (dlužník) povinen poskytnout druhému (věřiteli) určitou, zpravidla majetkovou hodnotu (plnění), a věřitel je oprávněn toto plnění od dlužníka požadovat závazky mohou vznikat na základě smlouvy, porušením práva či z jiných právních důvodů.

Závazky vzniklé na základě smlouvy základ problematiky v oblasti práva mezinárodního obchodu obligační statut - právní řád, kterým se řídí smlouva volba práva - možnost daná stranám zvolit si právní řád, kterým se bude řídit jejich smlouva jde o volbu práva neomezenou není nutné, aby byla volba práva učiněna písemně

Závazky vzniklé porušením práva civilní delikty (porušení soutěžních pravidel, porušení autorských práv, porušení norem z oblasti ochrany životního prostředí atd.) tradičním navazovacím prvkem je místo deliktního jednání , ALE! dvě varianty původního hraničního určovatele: místo vzniku škody místo deliktního jednání výběr závisí na uvážení soudu či rozhodce.

Přímý způsob nejčastějším typem obchodní transakce je koupě - prodej a přepravní transakce Úmluva OSN o smlouvách o mezinárodní koupi zboží,č. 160/1991 Sb. Úmluva o promlčení v případě smluv o mezinárodní koupi zboží ve znění Dodatkového protokolu, č. 161/1991 Sb. unifikaci podléhají pouze instituty s mezinárodním prvkem v právním řádu vzniká více rovin úpravy téhož institutu

Vztah kolizního a přímého způsobu vztah obecného a zvláštního, kdy metoda přímá představuje metodu zvláštní oproti metodě kolizní. metoda přímá se použije přednostně tam, kde určitý právní vztah spadá do dosahu její úpravy obě metody jsou často propojeny příklad

Kupní smlouva v mezinárodním obchodě nejčastější obchodní transakce: koupě – prodej základním prvkem transakce je kupní smlouva právní režim kupní smlouvy – metoda přímá, metoda kolizní Úmluva OSN o smlouvách o mezinárodní koupi zboží (Vídeňská úmluva)

Aplikace Vídeňské úmluvy Úmluva se na konkrétní smlouvu použije v případě, že se jedná o kupní smlouvu s mezinárodním prvkem tato skutečnost je stranám známa neexistuje odchylné ujednání stran

Aplikace Vídeňské úmluvy kupní smlouva - vymezení mezinárodní prvek místo podnikání tato skutečnost je stranám známa ochrana dobré víry – kolizní + přímá metoda neexistuje odchylné ujednání stran aplikaci Úmluvy je možné vyloučit – je třeba jasná formulace

Kupní smlouva v mezinárodním obchodě Stejná koncepce vzniku jako náš obchodní zákoník Návrh je určen jedné nebo několika určitým osobám určitost obsahu návrhu projev vůle být vázán smlouvou kupní cena nebo ustanovení umožňující její určení Přijetí prohlášení jiné jednání naznačující souhlas s návrhem nečinnost

Kupní smlouva v mezinárodním obchodě Práva a povinnosti prodávajícího dodat zboží předat doklady, které se ke zboží váží převést vlastnické právo ke zboží Součástí dodací podmínky většinou je: určení místa, doby, a způsobu dodání a převzetí zboží.

INCOTERMS mezinárodní obchodní termíny součástí tzv. lex mercatoria upravují dodací podmínku v kupní smlouvě jsou-li využity, nahrazují úpravu Vídeňské úmluvy (místo dodání, balení, kontrola zboží, povinnosti týkající se dovozních a vývozních formalit, okamžik přechod nebezpečí, okamžik přechodu nákladů, pojištění podle práv a povinností stran minimum povinností prodávajícího: E doložky dělené povinnosti: F doložky a C doložky minimum povinností pro kupujícího: D doložky

Kupní smlouva v mezinárodním obchodě Práva a povinnosti kupujícího zaplatit za zboží kupní cenu a převzít dodávku Pro zaplacení kupní ceny je třeba ve smlouvě určit měnu v níž má být kupní cena placena dobu placení místo a způsob platby

Literatura Kučera Z., Pauknerová M., Růžička K., Zunt K.: Úvod do práva mezinárodního obchodu, Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2003 Rozehnalová, N.: Právo mezinárodního obchodu 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2003 Rozehnalová, Naděžda. Kupní smlouva v mezinárodním obchodním styku. Brno : MU Brno, 1993

Děkuji za pozornost!