Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
římský císař, král český a uherský
Advertisements

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Osvícenství Marie Terezie Josef II.
Josefínské reformy Počátky občanské společnosti
Josef II
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
MARIE TEREZIE (1740 – 1780) VY_32_INOVACE_146.
Josef II. a jeho reformy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Odpovídej na otázky, hledej v textu.
Josef II. obdivovatel Fridricha II. pruského "selský císař„
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Josef II
Marie Terezie, Josef II. 4. ročník
VLÁDA MARIE TEREZIE A JOSEFA II.
Josef II. 8. ročník.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
Marie Terezie, Josef II. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Číslo v digitálním archivu školy
Registrační číslo projektu:
MARIE TEREZIE (vládla 1740 – 1780).
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMarie Terezie a Josef II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje dobu.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Osvícenství.
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XX_ ČJS, DUM 19
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst, zkoumat a tvořit AnotaceŽák se seznámí.
Náboženská tolerance Josefa II. © Lucie Stárková, č. 1.
MARIE TEREZIE JOSEF II..
78.1 Marie Terezie a Josef II.
České země – součást Rakouska
Název školy: ZŠ a MŠ Březno Autor: Monika Ulrychová Název: VY_32_INOVACE_01_ OPAKOVÁNÍ – Marie Terezie Téma: Marie Terezie Číslo projektu: 02.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.7 Josef II. Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
České země za Josefa II. Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3605_ České_ země_ za_ Josefa_II Autor: Mgr. Kočíř.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_30_ČS TEMA: Osvícenství ČÍSLO.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.VL7 Vytvořeno:
Dějiny ČR Josef II. - osvícenÝ panovník
České země v období osvícenského absolutismu
Druh učebního materiálu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Události českých dějin v datech 16. a 20.stol.:
Marie Terezie.
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Marie Terezie a Josef II.
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, Lidé a čas. Název.
České země v 18. století Josef II..
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 15
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Marie Terezie a Josef II.
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
, spoluvládce od roku 1765, samostatná vláda od roku 1780
VY_32_INOVACE_Roz_III_12 Významní Habsburkové
Život na vesnici v době vlády Marie Terezie (18. století)
Osvícenectví Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
Název: VY_12_INOVACE_D_13   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
1741(Vídeň) (Vídeň) Alice Brychtová, 3.B
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1526 Název: VY_32_INOVACE_III.VL8 Vytvořeno: 10. 3. 2012 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: České dějiny – Josef II. Určeno pro: 4. ročník Anotace: Výukový materiál seznamuje žáky s osobností Josefa II. a jeho reformami. Metodický pokyn: Materiál je vhodný pro frontální výuku a na závěr pro práci jednotlivců, dvojic, či skupiny. Pro úplné využití materiálu je nutné připojení k internetu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Lehká.

Josef II.

Osvícenský panovník Římskoněmecký císař, panovník habsburské monarchie. 1765 se stal římskoněmeckým císařem a Marie Terezie ho jmenovala svým spoluvládcem. 1780 se ujal vlády v monarchii. Josef II.

Kulturní reformy 1781 vydal toleranční patent. Rušilo se jím výsadní postavení katolické církve. Stoupenci nekatolických náboženství nesměli být nadále pronásledováni a měli stejná práva jako jiní občané. Zrušil mnohé kláštery - zůstaly jen kláštery zabývající se výchovou mládeže, ošetřováním nemocných, zemědělstvím a podobně. Rušení klášterů znamenalo často i zničení mnoha památek. Nemocnice, kterou nechal založit Josef II. Jeden ze zrušených klášterů Ničení kláštera

Reformy hospodářské a společenské 1781 vydán patent o zrušení nevolnictví v Čechách, na Moravě i ve Slezsku. Poddaný se tak stal svobodným a mohl se stěhovat, uzavírat sňatky, učit se a vzdělávat bez povolení vrchnosti. Robota zůstala pouze v podobě daně za propůjčení půdy. Reforma snižovala poddaným daně a nahrazovala robotu peněžními a naturálními dávkami. Josef II. vyorává brázdu

Reformy ve správě státu Spojil v jeden celek Slezsko a Moravu Sjednotil Prahu Vydal občanský zákoník a zrušil trest smrti. Omezil cenzuru, například vědecká díla neměla podléhat cenzuře vůbec. Nechal zreorganizovat univerzity, zřídil úřednické magistráty, zakládal manufaktury… Jednotný jazyk pro všechny- němčina

Obrana země Pevnost Terezín – letecký snímek Pevnost Terezín Pevnost a císařské vojsko Pevnost Josefov – letecký snímek Josefov Josefov a císařské vojsko

Zajímavost Josef II. cestoval často na zapřenou jako "hrabě Falkenštejn", aby poznal skutečné poměry v říši. Zejména venkov si od něj sliboval "zlatý patent", tedy zrušení roboty. Josef vyorává brázdu - foto

Opakování Které reformy se uskutečnily za vlády Josefa II.? Co tyto reformy přinesly prostému lidu? Jak se snažil císař omezit moc církve? Kterou reformu ty osobně považuješ za nejdůležitější a proč? (Žáci diskutují nad svými názory.)

Opakování Které reformy se uskutečnily za vlády Josefa II.? Zrušil nevolnictví, vyhlásil náboženskou svobodu, omezil moc katolické církve, zavedl jednotný jazyk (němčinu). Co tyto reformy přinesly prostému lidu? Lidé se mohli volně stěhovat, nadaní žáci mohli chodit do školy (chudí do církevních), nemuseli povinně vyznávat katolickou víru. Jak se snažil císař omezit moc církve? Zrušil mnoho klášterů , nechal jen ty, které se věnovaly výuce, staraly se o nemocné a chudé. Kterou reformu ty osobně považuješ za nejdůležitější a proč? (Žáci diskutují nad svými názory.)