Saturn.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
Advertisements

Planety sluneční soustavy
Sluneční soustava.
Sluneční soustava Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Planety sluneční soustavy
Uran.
Počítačová soutěž Počítač je můj kamarád
Sluneční soustava Noemi Svobodová.
Saturn Saturn je v pořadí planet na šestém místě a po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Planeta byla pozorována již starověkými astronomy.
Jupiter.
JUPITER Zuzana Al Haboubi.
FY_068_Vesmír_Planety sluneční soustavy
Velké planety Plynní obři
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F25/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Plynné planety Autor: Bc.
Vypracovali: Ondřej Jeřábek a Martin Hron
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír.
Vesmír a sluneční soustava
Planety sluneční soustavy
Adam Stibůrek Monika Vančurová
… aneb letem světem Sluneční soustavou
SLUNEČNÍ SOUSTAVA TTTTato prezentace Vám přiblíží všech devět planet (i s Plutem). SSSSnad se Vám bude líbit!
Kateřina Bartůšková, Jakub Žďárský
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Saturn Šablona: III/2
NEPTUN Kateřina Valentová Lucie Kvasničková Triton.
VENUŠE.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Planety sluneční soustavy
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
Neptun.
VESMÍR A MY Radek Šipka.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14 II Planety sluneční soustavy.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Saturn Michaela Vidímová IX.A. Obsah  Saturn  Zajímavosti o Saturnu  Jméno planety  Roční období  Prstence  Historie pozorování  Závěr  Zdroje.
JUPITER planeta sluneční soustavy Marek Bartoš. OBSAH Všeobecné Povrch Měsíce Zajímavosti.
Uran, Neptun GalaxyTrip. Uran ● Doba oběhu okolo Slunce je 84 let ● Průměr planety je km ● Plynný obry a společně s Neptunem i mezi tzv. ledové.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
Planety sluneční soustavy
KAMENNÉ PLANETY VY_32_INOVACE_12_32
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
JUPITER.
Saturn Planeta s prstenci.
Uran.
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Saturn.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Rohová, Vančurová, Dorazilová
Planeta nejblíže Slunci
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
VESMÍR 2 VY_32_INOVACE_XVII-C-06.
Saturn Sluneční soustava Název školy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
11. e Mírný podnebný pás Zelená Mezi 40o až 60o 4 roční období
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Vnější planety sluneční soustavy
Sluneční soustava.
Jediná obyvatelná planeta naší sluneční soustavy.
Planeta Sluneční Soustavy
Uran Sluneční soustava Název školy
Transkript prezentace:

Saturn

Saturn je v pořadí planet na šestém místě a po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy.  Astronomický symbol pro Saturn je ♄.

Planeta byla pozorována již starověkými astronomy a byla pojmenována po římském bohu Saturnovi.

Saturn patří mezi velké plynné obry, pro které je typické, že nemají pevný povrch, ale pouze hustou atmosféru, která postupně přechází do pláště. Atmosféra je tvořena převážně lehkými plyny, a to hlavně vodíkem, který tvoří 96,3 % jejího objemu.

Teplota v horní oblačné vrstvě atmosféry dosahuje -140 °C  Teplota v horní oblačné vrstvě atmosféry dosahuje -140 °C. Objem planety je 764krát větší než objem Země, má však ze všech planet nejmenší hustotu,

Složení Saturn se podobně jako Jupiter celkově skládá ze 75 % vodíku a 25 % hélia se stopami metanu, vody a amoniaku. Toto složení odpovídá složení původní mlhoviny, ze které se zformovaly všechny planety sluneční soustavy. Předpokládá se, že jádro planety je tvořeno z kovového vodíku či hélia , což je způsobeno obrovským tlakem panujícím uvnitř planety

Atmosféra Atmosféra Saturnu se skládá téměř výhradně z vodíku a hélia. Největší zastoupení má molekulární vodík (96,3 %), který je následován héliem (3,25 %).

Počasí a atmosférické útvary V Saturnově atmosféře vanou větry, které dosahují rychlosti až 400 m/s v oblasti pólů, v rovníkové oblasti dosahují rychlosti až 1 800 km/h, což je pětkrát více než nejrychlejší větry na Jupiteru. Převážná část větrů směřuje východním směrem a předbíhá rotaci planety.

Roční období Na Saturnu se střídají dvě roční období a to léto a zima. Léto nastává, když je Saturn nakloněný ke Slunci tak, že je Slunce v rovině s prstenci Saturnu a sluneční paprsky dopadají na povrch pod menším úhlem než v zimě, a tedy se jich méně odráží do okolního prostředí. Tato dvě roční období se na planetě střídají přibližně každých 15 let

Jméno planety Saturnus, po kterém je planeta pojmenována, byl starý římsk bůh rolnictví, který se později ztotožňoval s řeckým Kronem, bohem času. 

Zápis do sešitu Saturn je 6 planeta sluneční soustavy Planeta je pojmenována po římském bohu Saturnovi Patří mezi velké plynné obry pro které je typické že nemají pevný povrch Teplota v horní vrstvě atmosféry je -140 °C

konec 