VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČLOVĚK ZPRACOVÁVÁ SUROVINY
Advertisements

SLOŽENÍ LÁTEK Chemie 8. ročník
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 14Číslo.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Chemická výroba Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
VÝROBA SKLA, PAPÍRU, PLASTU
VY_III/2_INOVACE_116_Jak se co vyrábí
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
VY_32_INOVACE_407, 21. sada, Přírodověda
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
VY_V/2_INOVACE_65_Opakování – jak se co vyrábí Opakování – jak se co vyrábí Miroslav Kaňok.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, chemický,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Spotřební průmysl Zápis poznámek Procvičení na mapkách
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_251_Průmyslová odvětví AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 26 Číslo.
STAVBA LÁTEK Chemie 8. ročník
ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
CHEMICKÁ VAZBA Chemie 8. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Celulózka a reakce studentů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY I. Chemie 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Průmysl ČR energetika chemický průmysl strojírenství.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov AUTOR: Hartošová Krista NÁZEV:VY_32_INOVACE_015:Přírodověda 5.ročník TEMA: výroba plastů ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
Chemizace Ch_066_Chemický průmysl_Chemizace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie III. Alternativní zdroje 2/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
VÝROBA PAPÍRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
VÝROBA CELULÓZY (BUNIČINY) Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
Česká republika ZŠ Hejnice 2010 PrůmyslPrůmysl Mgr. Jan Kašpar.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výroba Papíru Jan střída
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK PODNIKU
Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
Organická chemie Chemie 9. r..
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
PŮDA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Broušení, povrchová úprava Výroba špalíku na broušení
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Získávání energie pro život
VYBER VĚC, KTERÁ JE VYROBENA Z…
Sacharóza – výroba cukru
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
POČÍTÁME DO 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Mudrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY II. Chemie 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY II. Výroba sladu Výroba piva Výroba papíru Výroba skla Výroba plastů

Výroba sladu http://www.pglbc.cz/files/chv/slad/zschema.html Výroba pivovarnického sladu má v ČR dlouhou tradici. Převažuje zpracování ječmene. http://www.pglbc.cz/files/chv/slad/vyznam.html Sladovnický ječmen se pěstuje na Lounsku, Žatecku a na Hané. Některé sladovny jsou součástí pivovarů. Vliv na životní prostředí: výroba tepla, spotřeba vody http://www.pglbc.cz/files/chv/slad/environment.html

Výroba piva http://www.pglbc.cz/files/chv/pivo/zschema.html Výroba piva je významným odvětvím českého potravinářského průmyslu, asi 15. největším výrobcem na světě. http://www.pglbc.cz/files/chv/pivo/vyznam.html Významné pivovary: Prazdroj Plzeň, Budvar České Budějovice, Staropramen Praha, Starobrno Brno, Svijany Liberec Vliv na životní prostředí: při vaření únik vodní páry, při kvašení vzniká oxid uhličitý http://www.pglbc.cz/files/chv/pivo/environment.html

Výroba papíru Papír se původně vyráběl z konopí, lněného a bavlněného odpadu. Dnes se vyrábí ze dřevěných štěpek (dřevo obsahuje 47 % celulózy) nejprve buničina, která se na papírenském stroji zpracovává v různé druhy papíru. Lze využít i jiné materiály (recyklace).

Výroba papíru Významné papírny: Bělá pod Bezdězem, Větřní, Štětí, Olpa Plšavské papírny, Krkonošské papírny Vliv na životní prostředí: spotřeba dřeva, elektřiny, únik chlorovaných látek http://www.youtube.com/watch?v=RYN6uoQ9jaI

Postup při výrobě papíru: 1. Kmeny se zbaví kůry, dřevo se rozseká na drobné kousky a po přidání různých chemikálií se vaří. Vařením dřevěné drtě vzniká kašovitá směs, která se nazývá buničina. 2. Buničina se propírá, třídí a bělí. Dříve než odteče na papírenský stroj, se k ní přidávají různé příměsi (plnidla, klížidla, barviva). Tato směs se nazývá papírovina. 3. Papírovina přitéká na speciální síto, kde se z větší části odvodní.

4. Papírový pás se pak vede do papírenského lisu a v sušicí části stroje se na válcích vyhřívaných parou usuší. 5. Papír z výroby vychází buď v rolích, nebo je už rozřezaný na archy. 6. Přímo ve stroji lze papír různě upravovat. Např. lesk získá papír tak, že se navlhčí a následně se prudce zahřeje. Křídový papír pro kvalitní tisk je pokryt vrstvičkou kaolínu.

Schéma výroby papíru: vlákninové dřevo mletí (smrk, borovice, osika) odkornění (zbavení kůry) třídění bělení (thiosíran sodný, oxid chloričitý, kyslík, ozon, peroxid vodíku) sekání štěpků (chemicky, mechanicky) vaření sušení praní lisování (jumbo role)

Výroba skla Základní surovinou pro výrobu skla je sklářský písek. Postup při výrobě skla: Ve sklářské peci se roztaví sklářský písek, vápenec a soda spolu se skleněnými střepy, vznikne sklovina. Sklovina se může zpracovávat např. lisováním (tabulové sklo), tvarováním ve formách nebo foukáním.

Schéma výroby skla: sklářský písek vápenec soda tříděný skleněný odpad sklářská pec sklovina

Výroba plastů Plasty se získávají z chemických látek ropy, zemního plynu a uhlí. Plasty jsou pevné, pružné, lehké, dají se snadno tvarovat, nerezaví, nevedou elektrický proud, jsou levnější než přírodní materiály. Granule plastu vyrobené v chemických závodech jsou výchozí surovinou pro výrobu předmětů z plastů. Dále se granule zpracovávají vstřikováním, vyfukováním nebo lisováním.

Schéma výroby plastů: výchozí suroviny z ropných rafinérií chemické závody vysokotlaká pec plastové granule další zpracování plastových granulí

Použité zdroje: BENEŠ, Pavel a kol. Základy praktické chemie pro 9. ročník základní školy. Praha: Fortuna, 2003. ISBN 80-7168-800-0. Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit. 2011-07-15]. Dostupné z WWW: <http://www.wikipedia.cz>.