Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova."— Transkript prezentace:

1 Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova k odpovědnosti za svá rozhodnutí.Schopnost vyhledávání informací. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slova Základní stavební části zemské kůry, horniny vyvřelé, usazené, přeměněné Nerosty kovové a nekovové, tuha, kaolin, uhlí, ropa, zemní plyn, rašelina Druh učebního materiáluPracovní list Druh interaktivityAktivita Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzdělávánízákladní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina14 - 16 let Celková velikost200 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Kamenná sůl http://cs.wikipedia.org/wiki/Chlorid_sodn%C3%BD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Využití soli Chlorid sodný je důležitá surovina pro potravinářský a chemický průmysl. V potravinářství se kromě běžné úpravy potravin používá při konzervaci masa nasolením. V chemickém průmyslu je surovinou pro výrobu sodíku, jedlé sody, chlóru, kyseliny chlorovodíkové a mnoha dalších sloučenin. Jeho další využití je například v mýdlovarnictví, sklářství, metalurgii a v papírenském průmyslu, či při výrobě barev. Zásadní význam má chlorid sodný v zimní údržbě komunikací. sodíkujedlé sodychlórukyseliny chlorovodíkovézimní údržbě komunikací http://cs.wikipedia.org/wiki/Chlorid_sodn%C3%BD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Kaolin Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. http://cs.wikipedia.org/wiki/Kaolin#Vyu.C5.BEit.C3.AD

5 Využití kaolinu Největší ložiska jsou na Karlovarsku Je hlavní surovinou při výrobě porcelánu, papíru, šamotu k vymazání kamen a krbů, atd. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Výroba z kaolinu http://cs.wikipedia.org/wiki/Kaolin#Vyu.C5.BEit.C3.AD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Opakování Pro která odvětví průmyslu je sůl zvlášť důležitá? K čemu se také v zimě používá? Kde jsou u nás největší ložiska kaolinu? Co se z kaolinu vyrábí? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Řešení Sůl je důležitá pro potravinářský a chemický průmysl. Používá se k posypu komunikací. Kaolin se těží na Karlovarsku. Je hlavní surovinou při výrobě porcelánu, papíru, šamotu k vymazání kamen a krbů, atd. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova."

Podobné prezentace


Reklamy Google