Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  14 Číslo DUM 3.2_14_19 Předmět  Oděvní materiály Tematický okruh Výběr oděvního materiálu a technologie pro určitý typ oděvního výrobku. Název materiálu Rozbor textilií – kašmír Autor  Ing. Ilona Pirichová Datum tvorby   Ročník  KRE 3. Anotace Žáci jsou v prezentaci seznámeni s postupem při rozboru textilie, s určením lícní a rubní strany, směru osnovy a útku, vazby, dostavy, materiálovým složením, směrem vlasu, s možnostmi úprav a způsobem použití textilie. Metodický pokyn prezentace, výklad s otázkami pro žáky cílová skupina žáků: 16–19 let Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Ilona Pirichová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Rozbor textilií – kašmír
Rozborem textilií stanovíme: název (obchodní název) líc a rub (líc je upravený s výrazným vzorem, barvou, vazbou) směr osnovy a útku (osnova je podélná a útek vodorovná soustava nití) vazbu (plátnová, atlasová, keprová) dostavu (počet osnovních a útkových nití na 1 cm, osnova má zpravidla vyšší dostavu)[1]

3 Rozbor textilií – kašmír
směr vlasu (podélný, vodorovný, nahodilý) materiálové složení (100 % nebo směsové vlákno, bavlna, len…) úpravy (speciální mechanické a chemické) použití (šatové, oblekové, plášťové textilie)[1]

4 Rozbor textilií – kašmír
název textilie – kašmír Obr. 1: Kašmír.

5 Rozbor textilií – kašmír
líc a rub textilie (makroskopická zkouška) líc – výrazný vzor a barva, znatelná vazba rub – méně výrazný vzor, barva i vazba Obr. 2: Kašmír – líc Obr. 3: Kašmír – rub.

6 Rozbor textilií – kašmír
směr osnovy a útku (makroskopická zkouška) osnova – podélná soustava nití, jde souběžně s pevným krajem u vzorku látky, jemnější nitě, zpravidla vyšší dostava útek – vodorovná soustava nití s nižší dostavou[1] Obr. 4: Kašmír – osnova má podélný směr, útek vodorovný.

7 Rozbor textilií – kašmír
vazba – keprová (makroskopická zkouška) vazba keprová – šikmé řádky pod úhlem 45°, pružnost, měkkost, zakresluje se na základě dekompozice (párání) vzorku na vzornicový papír[1] Obr. 5: Kašmír – dekompozice vzorku. Obr. 6: Vazba keprová.

8 Rozbor textilií – kašmír
dostava (makroskopická zkouška) vyznačit na vzorku čtvereček 1x1 cm, provést částečnou dekompozici (párání) vzorku spočítat počet osnovních a útkových nití na 1cm svisle pro osnovu a vodorovně pro útek číselná hodnota dostavy – 25/18 (25 osnovních a 18 útkových nití na 1 cm, v praxi se tato hodnota přepočítává na délku 1 dm, tedy 250/180) Obr. 7: Kašmír – dekompozice vzorku pro určení dostavy.

9 Rozbor textilií – kašmír
směr vlasu – (makroskopická zkouška) tkanina nemá vlas materiálové složení – (makroskopická spalovací zkouška, mikroskopická i chemická zkouška působením kyselin a zásad) 100% vlna česaná – vysoká jemnost příze, pružnost, tvarová stálost

10 Rozbor textilií – kašmír
úpravy česání (vlákna jsou pročesávána na česacích strojích, odstraňují se krátká a zauzlená vlákna, vznikne velmi jemná, kvalitní příze) potiskování (typický kašmírový vzor)

11 Rozbor textilií – kašmír
použití šatové textilie – halenky, šaty šátky šály

12 Otázky/úkoly Popište způsob zjišťování dostavy u kašmíru.
Jaké má kašmír materiálové složení? Napište číselným vyjádřením dostavu kašmíru. Vyjmenujte použití kašmíru.

13 Správná řešení 1. Popište způsob zjišťování dostavy u kašmíru.
(vyznačit na částečné dekompozici vzorku čtvereček 1x1 cm, spočítat počet osnovních a útkových nití na 1 cm svisle pro osnovu a vodorovně pro útek, dostava se značí číselnými hodnotami před lomící čáru pro osnovu, za lomící čáru pro útek) 2 . Jaké má kašmír materiálové složení? (100% vlna česaná, vysoká jemnost příze, pružná, tvarově stálá)

14 Správná řešení (25/18 = 25 osnovních nití a 18 útkových nití na 1 cm
3. Napište číselným vyjádřením dostavu kašmíru. (25/18 = 25 osnovních nití a 18 útkových nití na 1 cm tkaniny) 4. Vyjmenujte použití kašmíru. (šatové, oblekové, plášťové textilie, nábytkové tkaniny, koberce, pletené oděvy)

15 Použitá literatura [1] BOHANESOVÁ, Bohuslava a Hana KOZLOVSKÁ. Oděvní materiály II. 2.vyd. Praha: Informatorium, ISBN Seznam obrázků: Obr.1: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.2: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí Obr.3: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí Obr.4: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí Obr.5: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí

16 Použitá literatura Obr.6: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.7: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová souhlasí


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google