Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chemizace Ch_066_Chemický průmysl_Chemizace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chemizace Ch_066_Chemický průmysl_Chemizace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační."— Transkript prezentace:

1 Chemizace Ch_066_Chemický průmysl_Chemizace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

2 Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku.  Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo – chemický průmysl.  Je určen pro předmět chemie a ročník devátý.  Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Novotný,P., za kolektiv. Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.

3 C H E M I Z A C E

4 Definice: Chemizace je stále rostoucí využívání výrobků chemického průmyslu a chemických metod ve všech oblastech národního hospodářství, v různých vědních oborech a v běžném životě občanů, např. v zemědělství (průmyslová hnojiva, herbicidy, insekticidy), v textilním průmyslu (syntetická vlákna), ve výrobě plastických hmot a výrobků pro průmysl i domácnost.

5 ● Látkové přeměny, jejichž studiem se chemie zabývá, jsou základem velké řady technologických postupů spojených s osvojením ohně (výroba keramiky a vápna či úprava potravy) nebo se zpracováním kůží a tkanin. ● Chemie jako obor sledující zákonitosti látkových přeměn má původ snad už v době kamenné. Na to navazovaly technologie zpracování kovů (stříbro, zlato, měď, bronz, železo), výroba skla a také výroba kvasu či piva ve starověkých říších (Sumerové, Egypt, Čína).

6 Některé chemické výroby využívají chemické změny probíhající při zahřívání surovin, např. výroba páleného vápna, chemické zpracování uhlí, dřeva a ropy.

7 ● Z ekonomického hlediska má při chemických výrobách značný význam nejvýhodnější rychlost dané chemické reakce. ● K urychlení reakcí při výrobě se především využívají katalyzátory a zvýšená teplota reakční směsi; uplatňují se však i další činitelé zvyšující rychlost požadovaných reakcí – velká koncentrace reaktantů, zvětšení plošného obsahu povrchu pevných reaktantů a nejvýhodnější tlak při reakcích plynů. ● Volba nejvhodnějších podmínek pro rychlý průběh chemických reakcí patří mezi nejvíce využívané principy chemických výrob.

8 Chemizace zasahuje do mnoha průmyslových odvětví, v nichž se produkty výroby získávají látkovou přeměnou surovin. Jde zejména o: ● chemický průmysl (výroba chemikálií, barviv, výbušnin, plastů, pohonných látek, zpracování ropy apod.) ● farmaceutický průmysl (výroba léčiv) ● sklářský průmysl (výroba skleněných předmětů) ● keramický průmysl (výroba keramických předmětů) ● potravinářský průmysl (výroba potravinových tuků, cukru, piva, lihovin apod.) ● hutnický průmysl (výroba kovů z rud) ● průmysl stavebních materiálů (výroba cementu, malty, betonu apod.)

9 ● Pro zabezpečení rozvoje chemické výroby je nezbytný dostatek surovin. ● K základním surovinám chemické výroby řadíme vzduch a vodu, z nichž lze izolovat některé prvky, např. kyslík, dusík, vodík, které jsou základem pro výrobu základních anorganických chemikálií, např. amoniaku, kyseliny dusičné atd. ● S využíváním vody a vzduchu jako průmyslových surovin velmi těsně souvisí ochrana životního prostředí. ● Kromě vzduchu a vody řadíme mezi suroviny chemické výroby především ropu, zemní plyn, uhlí, rudy, písek, některé hlíny a jíly, vápenec, dřevo, zemědělské plodiny aj.

10 POUŽITÉ ZDROJE: ● Základy chemie 2. Praha: Fortuna, 1997. ISBN 80-7168-312-4 ● Příroda vs. chemie? Hranice neexistují. In: Www.nazeleno.cz [online]. 2008 [cit. 2013-07-14]. Dostupné z: http://www.nazeleno.cz/bydleni/chemie-versus-priroda-prirodni-neni-lepsi-nez-chemicke.aspx ● Vývoj chemie. Cs.wikipedia.org [online]. 2013 [cit. 2013-07-31]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Chemie ● Zpracování ropy. Www.petroleum.cz [online]. 2013 [cit. 2013-07-31]. Dostupné z: http://www.petroleum.cz/zpracovani/ ● Ako energetizovať vodu v domácich podmienkach?. Inner-light.ning.com [online]. 2013 [cit. 2013-07-31]. Dostupné z: http://inner-light.ning.com/forum/topics/ako-energetizovat-vodu-v-domacich- podmienkach?xg_source=activity


Stáhnout ppt "Chemizace Ch_066_Chemický průmysl_Chemizace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační."

Podobné prezentace


Reklamy Google