Téma 11: Finanční plánování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OCEŇOVÁNÍ PODNIKU I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
Advertisements

Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Hospodářský výsledek. je důležitý ukazatel umožňující posoudit hospodaření podniku. představuje rozdíl mezi celkovými příjmy a celkovými náklady podniku.
Manažerské kvantitativní metody I Literatura Gros I.: Matematické modely pro manažerské rozhodování. Vydavatelství VŠCHT Praha ISBN
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
ECVET v projektech KA1 odborné vzdělávání a příprava v programu Erasmus+ žádostí o grant.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Téma 13: Finanční plánování
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
Plánovací část projektu Cíl projektu - vychází z řešení z prognostické části, - odpovídá na otázku, čeho má být dosaženo? - představuje slovní popis účelu.
KPM / PEPL1 Vyhodnocení efektivnosti investice Jan Cedl.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Hodnocení finanční situace obce MKR SURO Finanční analýza Rozbor minulého hospodaření  odhalení pozitivních a negativních faktorů, které hospodaření.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Financování činnosti korporací
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika
Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně
Zkušenosti s implementací vybraných požadavků ISO 9001:2015
FINANČNÍ ŘÍZENÍ Z HLEDISKA ÚČETNÍ EVIDENCE
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Rozvoj zaměstnanosti ve vybraném podniku
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností.
Solvence a likvidita. Solvence a likvidita Solvence Podnik je solventní pokud má dostatek prostředků k úhradě svých závazků. K zajištění solvence.
Rozhodování 1.
Cvičení 4 Právní formy podniku.
Abeceda Mikroekonomie
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Úloha bodového systému
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Účetnictví – význam informací
MPH_FMAN Finanční management jaro 2015
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.
Vysoká škola technická a ekonomická
Financování činnosti korporací
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Marketingový plán společnosti
Finanční analýza ve vybraném podniku ve vztahu k podpoře řízení
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Výkazy ve finančním řízení II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Finanční analýza. Finanční analýza Finanční analýza hodnotí finanční zdraví podniku zabývá se výpočtem a hodnocením poměrových ukazatelů srovnává.
RIZIKO.
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Digitální učební materiál
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Srovnání plánovaného a skutečného stavu SZ
RIZIKO.
Vztahy mezi útvary charakter průběhu hlavní podnikatelské činnosti
Vzdělávací program pro širší vedení škol
Klíčové aktivity projektu
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa
Transkript prezentace:

Téma 11: Finanční plánování 1.  Cíle a obsah finančního plánování 2.  Struktura finančního plánu 3. Metody tvorby finančního plánu

Cíle a obsah finančního plánování Finanční plán: Vychází z dosavadního vývoje a z dosažené úrovně podniku hodnocené finanční analýzou, z vývoje budoucího prodeje a vývoje ekonomického prostředí Umožňuje stanovit a analyzovat vazby mezi investičními návrhy a finančními možnostmi podniku Umožňuje pracovat podniku s různými investičními a finančními variantami Omezuje finanční riziko Jeho úkolem je zajišťovat likviditu, dostatečný zisk před zdaněním a umožňuje sledovat základní podnikatelský cíl– růst tržní hodnoty podniku Jeho smyslem je projektování budoucích výsledků současných rozhodnutí

Zásady plánování: Plán vychází ze znalosti tržní situace, včetně tendencí do budoucna Plán je zaměřen na dosažení zisku a na zvýšení tržní hodnoty podniku Plán zahrnuje všechny útvary podniku Části plánu jsou časově a věcně sladěny Plán sestavují pracovníci, kteří budou odpovědni za jeho provádění Plánování je celoroční aktivita, spojená s trvalou kontrolou Plán je založen na klouzavém systému Plán je pružný a upravuje se podle měnících se vnějších podmínek a vnitřních předpokladů tak, aby byl stále reálný Plánování je systematické, přidržuje se určité metodiky a plán se zpracovává v písemné formě.

Struktura finančního plánu Posloupnost kroků při tvorbě a realizaci finančního plánu:   1. krok: Finanční analýza podniku 2. krok: Formulace cílů 3. krok: Zvolené strategie 4. krok: Dlouhodobý finanční plán 5. krok: Krátkodobý finanční plán a rozpočty  6. krok: Implementace finančního plánu 7. krok: Kontrola plnění finančního plánu, úpravy a změny plánu

Dlouhodobé finanční plánování - časovém rozmezí 2 - 5 let. Obsahuje: - analýzu finanční situace - plán tržeb na základě prognózy a plánu prodeje - plánovou výsledovku - plán peněžních toků - plánovou rozvahu - rozpočet investičních výdajů rozpočet dlouhodobého externího financování

Krátkodobé plánování - v rozmezí několika měsíců až 1 roku Plánování peněžních příjmů a výdajů Obstarávání krátkodobých externích finančních zdrojů s cílem zajištění likvidity podniku  - finanční nástroje operativního řízení – rozpočty a kalkulace (z hlediska finančního řízení je nejdůležitějším rozpočtem rozpočet příjmů a výdajů, sestavovaný i na kratší období než je rok (čtvrtletí, měsíce, týdny, dny)

Finanční kontrola

Metody tvorby finančního plánu metoda procentuálního podílu na tržbách regresní metoda metoda poměrových finančních ukazatelů analýza nulového bodu finanční modely (simulační a optimalizační)