Částicová stavba látek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Těleso a látka.
Advertisements

Látky, tělesa - síla Atomy a molekuly.
1 ÚVOD.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Látky mohou mít tři skupenství:
Výpisky z fyziky − 6. ročník
STAVBA A VLASTNOSTI LÁTEK Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrické vlastnosti.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Změny skupenství látky TÉMATICKÝ CELEK:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Najdi „černou ovci“ voda šampón benzín med led limonáda olej.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
S TRUKTURA LÁTKY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Vznik molekul Jakou strukturu má atom? Co je to molekula? Jak vzniká molekula?
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Atomy se spojují v molekuly – 8.ročník Mgr. Jitka Říhová.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
Vlastnosti plynů.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší?
Atomy a molekuly (suplovaná hodina)
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Látky a částice 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vítězslava Baborová. Dostupné z Metodického portálu
„Svět se skládá z atomů“
Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
ELEKTŘINA VY_32_INOVACE_05-22 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
ATOM.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Směsi.
Autor: Stejskalová Hana
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Fyzika – 6.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Obecná a anorganická chemie
Stavba atomu 8. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o.p.s AUTOR: Bc. Vladimíra Benediktová NÁZEV: VY_32_INOVACE_206_FYZIKA_LÁTKY TÉMA: LÁTKY ČÍSLO PROJEKTU:
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Co už víme o kapalinách? částice v kapalinách na sebe nepůsobí tak velkými silami jako částice v pevných látkách, proto se mohou volněji přemísťovat a.
Elektrické vlastnosti látek
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
zpracovaný v rámci projektu
Projekt voda.
Částicové složení látek
Vlastnosti plynů.
Vzájemné silové působení těles
Název: VY_32_INOVACE_CH_8A_15G
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
Atomy a molekuly Z čeho jsou složeny látky?
02 kyslík VY_32_INOVACE_02 autor: Mgr. Helena Žovincová
Vzájemné silové působení částic
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Mgr. Jana Schmidtmayerová
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Z čeho jsou složeny látky?
Model atomu Atom Obal Jádro obal jádro Proton - kladný
Co už vím o fyzice mikrosvěta
Atomy, molekuly, sloučeniny
Hledej odpověď a zdůvodni:
Transkript prezentace:

Částicová stavba látek Atom, molekula

Složení látek všechny látky se skládají z velmi malých částic - molekul, atomů nebo iontů Molekula: okem nepozorovatelné neustále se pohybují (https://www.youtube.com/watch?v=AFMrlfy-JRY) mezi molekulami jsou mezery mezi molekulami působí síly - přitažlivé - odpudivé

Molekulová stavba látek Skupenství látek pevné kapalné plynné prostorová mřížka částice blízko u sebe rovnovážná poloha se téměř nemění neustálý pohyb molekul (Brownův pohyb) nepůsobí na sebe velkými silami částice nepravidelně uspořádány částice blízko u sebe = nestlačitelné částice jsou od sebe dál = rozpínavé slabé přitažlivé síly = stlačitelné https://www.youtube.com/watch?v=dHJmOH38agY

Model atomu jádro atomu obal atomu - neutrony - částice bez náboje - protony - kladně nabité částice - neutrony - částice bez náboje obal atomu  - elektrony - záporně nabité částice  atom je bez celkového náboje - počet protonů a elektronů je v atomu stejný ion (ionty) - počet protonů a elektronů různý

Vysvětlení pojmů Prvek - látka složená z jednoho druhu atomů př. vodík, kyslík, uhlík, olovo ... Molekula - částice složená ze dvou a více atomů př. voda, kyslík, dusík, oxid uhličitý… Sloučenina - látka složená ze dvou a více druhů atomů př. voda, oxid uhličitý, kyselina sírová