Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co už víme o kapalinách? částice v kapalinách na sebe nepůsobí tak velkými silami jako částice v pevných látkách, proto se mohou volněji přemísťovat a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co už víme o kapalinách? částice v kapalinách na sebe nepůsobí tak velkými silami jako částice v pevných látkách, proto se mohou volněji přemísťovat a."— Transkript prezentace:

1

2 Co už víme o kapalinách? částice v kapalinách na sebe nepůsobí tak velkými silami jako částice v pevných látkách, proto se mohou volněji přemísťovat a nejsou tak pravidelně uspořádané vlastnosti kapalin: jsou tekuté přizpůsobí tvar nádobě hladina je v klidu vodorovná jsou téměř nestlačitelné

3 Zopakujte si: 1.Vyjmenuj alespoň 10 kapalin, z toho aspoň 7 takových, které neobsahují vodu. 2.Proč vytéká čaj z konvice, když ji nakloníme?Nakresli konvici a volný povrch čaje v ní i nalévací trubici stojí-li konvice na vodorovné podložce je-li nakloněna. 3.Jak velkou gravitační silou působí Země na minerálku o objemu 2 l ? Hmotnost obalu zanedbej.

4 4. Jakou veličinu měříme v jednotkách kg/m3 a g/cm3
4.Jakou veličinu měříme v jednotkách kg/m3 a g/cm3 ? Vyjádři 789 kg/m3 v jednotce g/cm3 a 1 g/cm3 v jednotce kg/m3. 5.Proč se kostka cukru rozpustí rychleji v horkém než ve studeném čaji? 6.Uveď příklad kapalného tělesa. 7.Jaká je hmotnost vody o objemu 0,25 l, 10 l, 1 ml ?

5 Co už víme o plynech? částice v plynech na sebe působí velmi malými přitažlivými silami, což jim umožňuje přemísťovat se ještě volněji než částice kapaliny vlastnosti plynů: jsou rozpínavé vyplní vždy celou nádobu jsou snadno stlačitelné

6 Zopakujte si: Vyjmenuj alespoň 5 plynů. Uveď příklad plynného tělesa. Které plyny obsahuje vzduch? Proč plynná tělesa nevytvářejí volný povrch jako kapalná tělesa? Který pokus svědčí o neustálém a neuspořádaném pohybu molekul plynných látek? Ve kterých vlastnostech se kapaliny a plyny shodují?

7


Stáhnout ppt "Co už víme o kapalinách? částice v kapalinách na sebe nepůsobí tak velkými silami jako částice v pevných látkách, proto se mohou volněji přemísťovat a."

Podobné prezentace


Reklamy Google