Jednoduchý, rychlý a skvělý recept Jogurt za 5 minut Jednoduchý, rychlý a skvělý recept
Potřebné suroviny 1l mléka ( trvanlivé, pasterizované, čerstvé) Bílý jogurt ( řecký, smetanový, jakýkoliv kvalitní) 2 lžíce sušeného mléko
Zahřátí mléka Mléko (pasterizované, UHT) zahřejeme na 40 °C. Pokud používáte čerstvé neupravené mléko je potřeba zahřát na 80 °C a následně ochladit na 40 °C. Pokud byste tento krok neudělali, existuje obrovské riziko, že se vám kromě jogurtových kultur namnoží i jiné nebezpečné. Je úplně jedno jestli používáte plnotučné, polo nebo odstředěné. Osobně mám nejlepší zkušenosti s plnotučným.
Sušené mléko Já osobně přidávám dvě lžíce a to z důvodu lepší chutě a konzistence výsledného produktu.
Přidání jogurtové kultury V tomto kroku vyklepněte do mléka svůj oblíbený kvalitní bílý jogurt a promíchejte. Já nepoužívám vždy nově zakoupený jogurt, ale "točím" svůj tak 4 x než pořídím nový.
Plnění Skleničky naplním tak půlcentimetru pod okraj. Jogurtovač přiklopím víkem, ale jednotlivé skleničky neuzavírám. Pokud bych skleničky uzavřel při procesu , tak by se ve skleničkách hromadila sražená voda. Takto kondenzuje na víku a neztéká zpět do jogurtů.
Za 8 hodin je hotovo Jogurtovač guzzanti má časovač. Celkovou dobu nastavuji na 8 hodin. Za tuto dobu se vám podaří v podstatě "naklonovat" jakýkoliv jogurt. Před konzumací doporučuji jej nechat ještě pár hodin v ledničce. V ledničce vydrží až týden. Náklady na jogurt se pohybují do 2 korun.