DĚTI VĚZNĚNÝCH RODIČŮ Zkušenosti a plány Věznice Světlá nad Sázavou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Advertisements

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Odborné sociální poradenství Poradna KLÍČ. Historie Pilotní projekt „Klíč“, odborná práce s 21 rodinami (problémový rozvod, výchovné problémy dětí,
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Právní subjektivita – s.r.o. Výhoda spočívá v omezeném ručení za závazky společnosti. Relativně nízké hodnotě min. základního jmění. Malé administrativní.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Workshop dne prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Spadá se tedy i rovnost mužů.
Saský zemský svaz pro sociální soudnictví e. V. Evropská poradna pro trestně stíhané osoby a oběti trestných činů EBS Dresden Přeshraniční sociální práce.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů Lublaňská 57/5 | Praha 2 | | T | F | |
Domov pro osoby se zdravotním postižením Všebo ř ice Z ř izovatel: Ústecký kraj Adresa: Pod Vodojemem 312/3C, Ústí nad Labem Vznik: v roce 1995.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Praktické zkušenosti a doporuční Praktické zkušenosti a doporuční Program Cíle 3/Ziel3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Jihlava 25. listopadu 2014.
Vzdělávací program v oboru dětské lékařství MUDr. Jana Mathonová, prim. dětského oddělení Kroměřížské nemocnice a.s.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Sociální práce na obcích v rámci ORP - Zákon o sociálních službách.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Dětský domov a Základní škola Liptál
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Mikrojesle PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. Praha,
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Projekt odboru personálního Ministerstva vnitra Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV: nástroj ke zvýšení efektivity práce MV ČR.
Úřad práce České republiky
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Centrum ÁČKO, p.o. Valašské Meziříčí
Pracovní porada Pracovní list.
Název projektu: Moderní škola
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
Pracovní porada Pracovní list.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
DĚTskÉ SKUPINy Podpora implementace dětských skupin Reg. č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/ Lenka Pejchalová Olomouc,
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
2. ROČNÍK KONFERENCE K RODINNÉ POLITICE MĚSTA OLOMOUCE,
Koordinátor podpory (terénní sociální pracovnice) v ORP Mělník
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Slaďování pracovního, rodinného a soukromého života: Výzva současnosti
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2017
Sociálně právní ochrana dětí
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Organizace práce na prodejně
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
Řízení a rozvoj lidských zdrojů na Ministerstvu vnitra
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Náhradní formy rodiny.
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
Seznámení s Elrond z.ú..
PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D.
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
Život bez střeva , Praha.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Ustavující jednání Řídícího výboru MAP II, Praha 1
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

DĚTI VĚZNĚNÝCH RODIČŮ Zkušenosti a plány Věznice Světlá nad Sázavou Gabriela Slováková ředitelka věznice

Matky s dětmi oddělení zřízeno 1. října 2002, jediné v ČR kapacita 15 matek a 20 dětí ve věku 1 až 3 roky, vazba 2 matky na vlastní žádost aktuálně:  8 matek  9 dětí

Matky s dětmi Kritéria pro zařazení žena o dítě před VT řádně pečovala a nebyla omezena v rodičovské odpovědnosti délka trestu matky delší než 6 měsíců a konec trestu zpravidla do dovršení 3 let věku dítěte zabezpečené finanční prostředky k uspokojování potřeb dítěte kladné stanovisko OSPOD kladné stanovisko dětského psychologa zdravotní a psychický stav matky

Matky s dětmi Hlavní cíle zabránění odloučení matky od dítěte umístěním v jiném zařízení vytvoření pevného vztahu vedoucího k rodičovské zodpovědnosti posilování a rozvíjení kladné citové vazby mezi matkou a dítětem uspokojování veškerých potřeb dítěte při respektování daného stavu a stupně vývoje dítěte

Matky s dětmi Vyhodnocení celkem 130 žen a 143 dětí cílené zacházení se projevuje na recidivním chování  recidiva 10% do aktivit pro děti se zapojují odsouzené z celé věznice častý kontakt s OSPOD a NNO (např. Andělský strom) projekt setkávání s propuštěnými matkami, předávání zkušeností s uplatněním po VT

Kontakt vězněných rodičů s dětmi Jak probíhá? návštěvy  děti přijíždějí s rodinnými příslušníky na standardní návštěvu jako osoby blízké dle zákona o VT (1krát za měsíc, nebo 2krát za měsíc po 1,5 hod.) děti přiváží vychovatelé či sociální pracovníci z dětských domovů, klokánků apod. po dohodě s věznicí  řešeno individuálně (návštěva probíhá separátně na malé návštěvní místnosti) ve spolupráci s OSPOD či sociálními kurátory zprostředkování kontaktu, ale i informací o dětech,...

Kontakt vězněných rodičů s dětmi Jak probíhá? pomocí NNO – rodina bez financí, přivážejí děti do věznice (např. sdružení Za Branou) projekt ČHV „Děti vězněných rodičů“ – vozí děti z DD na návštěvy, udržují kontakt a provádí poradenství, podporu individuálně zajišťují sociální pracovnice věznice dle možností a požadavků odsouzených povolení matce opustit věznici  absolvuje návštěvu venku mimo věznici, či doma (přerušení VT)

Kontakt vězněných rodičů s dětmi Problémy děti: hluk, nedostatek místa, nemožnost intimního rozhovoru, stres, davová „psychóza“ rodiny odsouzených: obrovské dojezdové vzdálenosti do věznice (ve Světlé ženy z celé ČR, aktuálně téměř 900), nedostatek financí k návštěvě věznice: nedostatek personálu a prostoru, času a financí na různé programy

Kontakt vězněných rodičů s dětmi Jak pomoci? místa pro děti – nové dětské koutky ve věznici realizace návštěv s dětmi v jiné místnosti projekt video-návštěv ve spolupráci s Českým helsinským výborem aby se dítě cítilo relativně dobře

Kontakt vězněných rodičů s dětmi Jak pomoci? mít dostatek sociálních pracovnic a dalších odborných zaměstnanců k zajištění individuální práce s rodinou (komunikace s rodinou a dětmi pomáhá i v integraci vězňů) tvorba samostatné koncepce pro ženy tvorba informačních letáků pro rodiny vstupující do věznice s dětmi organizování dne rodičů s dětmi ve vězení – po vzoru jiných států

Kontakt vězněných rodičů s dětmi Jak pomoci? tvorba informačního materiálu pro děti věz. rodičů (překlad polské knihy)  co dělá maminka a tatínek ve vězení?

Kontakt vězněných rodičů s dětmi Na závěr… v Evropě i jinde ve světě se budují pro ženy menší věznice (max. pro 300 osob) s ohledem na specifika, traumata, ale i na děti jsem vedoucí skupiny EuroPris „Family Relations“  řeší práci s rodinami odsouzených  v ČR jsme bohužel značně pozadu

DĚKUJI ZA POZORNOST! plk. PhDr. Gabriela Slováková, Ph.D. ředitelka věznice gslovakova@vez.sve.justice.cz Věznice Světlá nad Sázavou Rozkoš 990 582 91 Světlá nad Sázavou